FantastičnoZabavna Lola

Idemo na pivo, jer imamo barem devet razloga za to

Svi smo čitali o tome koliko je crveno vino zdravo, kako Francuzi i Italijani, koji vole svoja vina, imaju manje srčanih problema od Amerikanaca. Vjeruje se da antioksidant, pod imenom polifenol, pomaže zaštiti kardiovaskularnog sistema od bolesti. Svima nam je dobro…

Sara Velaga

Svi smo čitali o tome koliko je crveno vino zdravo, kako Francuzi i Italijani, koji vole svoja vina, imaju manje srčanih problema od Amerikanaca. Vjeruje se da antioksidant, pod imenom polifenol, pomaže zaštiti kardiovaskularnog sistema od bolesti. Svima nam je dobro poznato da je mjera ključ svega pa zato nazdravimo sa čašom-dvije dnevno. Ali otkud onda sada govorimo o pivu?

Svake godine prosječan Amerikanac popije tri galona vina, dok piva popije dvadeset i sedam galona. Ne bi li onda bilo sjajno kad bismo znali da osim što dobro popijemo uradimo još nešto dobro za sebe? Čini se da imamo odgovore. I to njih devet. Po jedan razlog za svaki galon, odnosno za svaka skoro četiri litra piva.

beers

Poboljšava probavu

Kao što većina pivopija zna, hmelj je jedan od glavnih sastojaka piva, napravljen od cvjetova biljke hmelja. Upravo on je zadužen za gorkasti ukus. Cvjetovi hmelja sadrže različite hemikalije, gorke kiseline koje imaju nekoliko zdravih karakteristika. Jedna od najvažnijih je da regulišu želučanu kiselinu u stomaku. Ona je odgovorna ne samo za svarivanje hrane, već takođe kontroliše i suzbija štetne bakterije u crijevima.

pivo

Borba protiv raka

Studija iz 2010. godine iz Austrije otkrila je da su hemikalije u pivu, ksantohumol jedan od njih, odgovorni i zaduženi za spriječavanje rasta kancerogenih ćelija i prevenciji oštećenja DNK. Ono što je posebno obećavajuće u ovoj priči jeste kako je unos ksantohumola korišten u svrhe ovog istraživanja veoma mali, u poređenju sa tipičnim iznosom piva koje čovjek može konzumirati. Ranija studija iz 2007. godine govori o tome kako lupulon, gorka kiselina u pivu eliminiše rizik od nastanka tumora.

pivo1

Smanjuje upale

Upale su okarakterisane kao najčešći mogući okidači za većinu bolesti savremenog doba. Studija iz 2009. godine, potvrđuje da humulon, jedan od najzdravijih kiselina u pivu pomaže prilikom smanjenja upala. Posebna studija potvrđuje da nivo humulona pomaže prevenciji i liječenju infekcija pluća.

krigla

Jača kosti

Mineralni silikoni su važni za izgradnju kostiju. Oblik silikona koji preovladava u pivu je otosilicilna kiselina, koja se lako metabolizira u ljudskom tijelu. Piva sa visokim udjelom slatkog ječma, najveći su izvor minerala. Starije žene, kojima prijeti osteoporoza, pivo u ruke!

 

Čisti zube

Biofilm je naslaga koja se skuplja na vašim zubima, ako ih ne perete redovno i dovoljno puta. Danas se povezuje i sa razvojem gingivitisa. Međutim, studija iz 2012. godine pokazuje da ekstrakt piva spriječava razvoj biofilmnih bakterija, što znači da vam zapravo štiti zube. Kako god, ne savjetujemo da ujutru ispirate usta pivom, jer četkica ipak nečemu služi.

teeth

Srce

Istraživanja koja su za rezultat imala da crveno vino smanjuje rizik od srčanih bolesti do 25% otkrila su da i pivo ima jednak potencijal. Na Univerzitetu Harvarda, 2012. godine izvještaj je pokazao da su ljudi koji su preživjeli srčani napada jednom, nakon što su pili pivo bili dugovječniji od onih koji ga nisu pili.

 

Hrana za mozak

Kinesko istraživanje u 2015. godini otkrilo je kako ksantohumol, isti sastojak koji pomaže u prevenciji raka, takođe djeluje efikasno za razvoj moždanih ćelija. Takođe se spominje kako potiče razvoj i rast neurona, čime vas direktno čini sposobnijima.

be

Spriječava nastanak bubrežnog kamenca

U velikom istraživanju u kojem je učestvovalo gotovo 200000 učesnika, otkrilo se kako osobe koje piju pivo imaju čak 40% otporniji organizam i manju mogućnost od dobijanja bubrežnog kamenca od onih koji ne piju.

Oporavak i odmor od vježbanja

Istraživanje Univerziteta u Španiji obuhvatilo je grupu studenata koji su bili pivo zajedno nakon treninga, što se pokazalo boljim za rehidraciju za razliku od vode ili sportskih pića, energetskih napitaka.

 

Kao i uvijek kada je u pitanju alkohol, mjera je ključna. Sve dobrobiti nestaju, ako vi pretjerate u konzumaciji alkohola i naštetite svom organizmu. Pivo ili vino bi trebalo da bude ograničeno na ne više od dva pića dnevno. Takođe, trebali biste znati od svog doktora koji medikamenti reaguju na alkohol i naravno – nemojte sjedati za volan pod alkoholom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije