Praktična LolaŽivot

Poraz zdravstva: Na termin kod ginekologa se čeka i po nekoliko mjeseci

“Porodilja sam i treba da se naručim kod ginekologa na pregled u Dom zdravlja. Zovem i sestra mi kaže da termin ima tek u oktobru”. Ovo porazna poruka je, nažalost, svakodnevica u banjalučkom Domu zdravlja. Prilikom registracije kod porodičnog ljekara,…

Žana Gauk

“Porodilja sam i treba da se naručim kod ginekologa na pregled u Dom zdravlja. Zovem i sestra mi kaže da termin ima tek u oktobru”.

Ovo porazna poruka je, nažalost, svakodnevica u banjalučkom Domu zdravlja. Prilikom registracije kod porodičnog ljekara, morate da se opredijelite za jednog od osam ginekologa ove zdravstvene ustanove. Kada pronađete posao, poslodavac je dužan da MJESEČNO u VAŠE IME, od VAŠE PLATE odbija poreze i doprinose, između stalog i pozamašan dio za zdravstvo.

Stavite prst na čelo i razmislite. Vi dajete svakog mjeseca i protiv toga ne možete, a oni vas velikodušno naruče na pregled za tri mjeseca. Gdje je tu logika?

Kako je “Lola” uvijek među ženama, redakciji je stigla još jedna slična poruka.

“Otišla sam 29. jula da zakažem redovan pregled, te mi je medicinska sestra na šalteru rekla kako je prvi slobodan termin kod moje doktorice tek 15. decembra. Na primjedbu da bih u tom terminu trebala putovati, sestra je prelistala nekoliko PRAZNIH stranica unazad, došla do 8. decembra i rekla kako me može tu ubaciti. Ženama bi trebalo objasniti zašto toliko moraju da čekati na redovan ginekološki pregled, da li su ginekolozi u Domu zdravlja toliko pretrpani ili je, pak, problem u tome što radno vrijeme dijele na nekoliko radnih mjesta. Mislim da je stvarno poražavajuće da na, samo, pregled moramo čekati mjesecima. Pa šta je tek onda sa nekim ozbiljnijim procedurama”, upitala je Banjalučanka Emilija.

ginekolog-02

U Domu zdravlja bili su brzi na odgovorima pa kažu da u ovoj zdravstvenoj ustanovi radi osam ginekologa, ali su dvije doktorice na porodiljskom odsustvu. Uz to tri mlada ljekara su na specijalizaciji.

“Standardom za oblast ginekologije predviđeno je da jedan ginekolog registruje 10.000 žena starijih od 15 godina, a u našoj ustanovi je ukupno registorovano 46.510 žena. Broj pregleda u toku dana po ginekologu zavisi od broja registrovanih žena kod tog ginekologa i njihovih zdravstvenih potreba”, pojašnjava Dijana Ožegović, portparol banjalučkog Doma zdravlja.

Ginekolog, ističe, dnevno prosječno obavi 25 pregleda, “što je više od standarda i normativa i što je maksimalan broj žena koje je moguće pregledati u toku radnog dana”.

Opet prst na čelo. Ako je ginekolog premoren i radni dan mu je “pretpran” pacijentkinjama, kakav pristup ima 25. ženi. Odnosno, koliko, realno, može da bude usredsređen na dijagnostifikovanje stanja.

Ipak, banjalučki ljekari tvrde da se na pregled čeka od sedam do deset dana, a kod pojedinih koji su na dobrom glasu, od mjesec do dva. Uvijek se, ističe Ožegović, predlaže pacijentkinjama da na pregled mogu doći brže, ali kod nekog od ginekologa koji ima kraći termin za čekanje.

“Vrlo je važno napomenuti da se sva hitna stanja primaju odmah bez naručivanja. Ako u toku pregleda ginekolog utvrdi da je sve u redu, on predloži kontrolni pregled za godinu dana”, zaključuju u Domu zdravlja.

Iako mu ginekologija nije trenutna preokupacija i poznati banjalučki ginekolog Aleksandar Zolak ne smatra da je situacija crna, mada priznaje da nije sjajna.

ginekologija-03“Ginekološki pregled, redovni, se preporučuje jednom godišnje. To je u najvećem broju slučajeva dovoljno da se preduprijedi neko ozbiljnije oboljenje ili dijagnostikuje u ranom stadiju. Znači, ako je ginekološki sve u redu sa ženom, to što je naručena za godinu dana ne mijenja na stvari mnogo. Sad, problem je pojačan u znatnoj mjeri, jer dosta žena želi da ide kod određenih doktora, pa su samim tim ti ljekari prebukirani, dok s druge strane ima ginekologa koji imaju malo registrovanih žena, ne zato sto su loši, već naprosto što su “manje popularni”. Kod tih doktora se može naručiti za sedmicu- dvije bez problema”, objašnjava Zolak.

Kad su hitna stanja u pitanju, a to se odnosi na krvarenje, bol, krvarenje u trudnoći i slično, ističe, porodični ljekari su obavezni da takve pacijentkinje šalju na pregled hitno, bilo u Polikliniku, bilo u Univerzitetski klinički centar RS. Postoje, zaključuje Zolak, opcije da se relativno brzo dođe na pregled, a opet, to relativno nekima zna da bude prilično dugo, pa onda idu na preglede u privatne ambulante.

Nije više nikakva tajna da mnogobrojni specijalisti, ne samo u oblasti ginekologije, upražnjavaju dvojnu praksu. Između ostalog, i to je jedan od razloga što termini u “državnoj praksi” ne postoje. Na nama je ili da se strpimo i čekamo termin ili da pronađemo ljekara koji će nam biti dostupan onda kada nam je i potreban… za dodatni novac kojim zakidamo kućni budžet.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije