PojaveRadoznala Lola

Lola istražuje: Koliko košta vjenčanje?

Pristajete li uzeti ovog muškarca da ga čuvate i volite, u dobru i zlu, sve dok vas smrt ne rastavi? Je li vaš odgovor da? Onda vas pitamo još jednu stvar, pristajete li na planiranje svadbenih troškova? Trebaće vam više…

Sara Velaga

Pristajete li uzeti ovog muškarca da ga čuvate i volite, u dobru i zlu, sve dok vas smrt ne rastavi? Je li vaš odgovor da? Onda vas pitamo još jednu stvar, pristajete li na planiranje svadbenih troškova? Trebaće vam više od odgovora da, na ovo pitanje. Kada krenete sastavljati spisak shvatićete o čemu pričamo. One koje su se udale, vjerovatno se smješkaju i prisjećaju svojih “muka” danima i mjesecima prije vjenčanja. Zato smo se uputili u Studio Hera u Banjaluci kako bismo dobili informacije od Ognjene Mitrović Šurlan, koja je odlučila da vam pomogne kako bi vjenčanje iz bajke imalo i takvu pripremu.

“Prvo što savjetujem mladence jeste da odrede budžet za svaku stavku, ali to malo ko da učini. Kad neko pita koliko košta svadba, odgovorim pitanjem koliko košta auto. Da li je to fićo ili mercedes”, priču počinje Ognjena.

stol-herra

Foto: Studio Hera

Pozivnice se mogu pronaći od 0.29 do 4.5 KM, a ona dodaje kako se najčešće kupuju one od 1KM. S obzirom na to da imaju originalne vjenčanice nekoliko svjetskih proizvođača, cijene iznajmljivanja se kreću od 300 do 1200 KM, dok su nove kolekcije od 800 do 1200, a najčešće se iznajmljuju one od 1000.

“Vjenčanice su iz Italije, Španije i Amerike, ali vjerujte da se dešava da u salonima koje imaju turske i kineske kopije naših vjenčanica cijene budu samo za 100 do 200KM niže nego kod nas. Nekad se desi i da djevojka plati skuplje kinesku kopiju nego originalnu vjenčanicu”, dodaje Ognjena.

Cvjetići za svatove su od 0.5 do 1 KM. Sama dekoracija sale zavisi od broja stolova. Neko za jedan sto potroši 6 KM, a neko 150. Drugačije je u Banjaluci, a skromnije po manjim mjestima. U luksuznijim hotelima i restoranima rade aranžman od 40 do 60 KM, dok u nekim skromnijim salonima cijena bude od 10 do 12KM.

Ako želite vjenčanje u opštini platićete taksu u iznosu pet KM, dok će vas dodatnih 200 koštati izlazak službenika na teren, u slučaju da želite vjenčanje na otvorenom. Ako tome dodamo i crkveno vjenčanje savjetujemo da izdvojite dodatnih sto maraka, što je tek dio ceremonije. Budete li slušali mile glasove izvođača iz hora ta će vas arija koštati dodatnih 100 KM.

herra

Foto: Studio Hera

Dekoracije šatora rade u malo udaljenijim mjestima, pogotovo za naše ljude koji rade u inostranstvu, a iz praktičnih razloga postave šator u svom selu, jer nemaju u blizini adekvatne sale (i što se tiče veličine i estetskih kriterijuma). Ove godine su u julu iste subote radili šator za 600 ljudi i za 120 tako da cijena varira. Kako cijena cvijeća iz godine u godinu raste Ognjena dodaje kako je ove godine cvijeće znatno skuplje nego prošlih godina pa tako za iste pare dobijete mnogo skromniji aranžman.

Prema Ognjeninoj procjeni za 25 KM po stolu možete dobiti lijep aranžman.

Prije nego ga vi prošetate, a potom ga neka druga uhvati, trebate pomisliti i na njegovu cijenu. Riječ je o bidermajeru, čija je cijena približna 70 KM. Kako bi se dovezli u dekorisanom autu trebaće vam oko 150 KM, dok će vaš glavni stol za svojim ukrasima iznositi 300 KM. U zavisnosti od toga želite li niski dim, balone, projekcije i kakvu rasvjetu, izdvojićete od 600 do 1500 KM. Ove godine Hera ima i ponudu koja je izdvaja u regionu, a radi se o pozadinama za slikanje, kao i pozadine iza mladenaca.

Ognjena dodaje kako sve zavisi od želja i mogućnosti mladenaca, jer su nedavno radili “lustere od ruža” odnosno ruže po plafonu, koje su koštale kao nečije tri svadbe.

bride

Foto: Studio Hera

Nismo zaboravili ni mladoženju. Njegovo odijelo će koštati od dvjesto do hiljadu konvertibilnih maraka, što je naravno tek osnova. Košulja, prsluk pa i sama kravata stajaće po dodatnih od 40 do 100 KM. Oboje ćete naravno obuti nešto, što će biti trošak od stotinu KM. Ponekad zavidimo Pepeljugi, koja je i bosa dobro prošla. Za frizuru, kozmetičke tretmane, ali i izazovno donje rublje i podvezice trebate dodatnih sto maraka, a možda i više.

Za one koji žele dodatni luskuz, postoji opcija i zahvalnica za sve goste, kao i poklončića (konfete, čokanji  i slične stvarčice koje stalno modifikuju za goste.) U poslednje vrijeme nezaobilazni dio svake svadbe su slatki stolovi, stolovi sa voćem .
Cijena zavisi od broja gostiju na svadbi, ali i od majstora koji vam taj slatki sto pravi. Ali ispod 500 KM nijedan nije.

U Herinoj ponudi su i sitnice poput mladenaca za tortu( 15KM), jastučića za burme sa dekoracijom po želji( 20KM), podvezica( 10KM), svatovskih peškira,kao i traka za kićenje auta.

wedding-night-1116722_1280

O individualnim troškovima nećemo ni pričati, jer je dovoljno reći da su šminkanja za svadbu skuplja od klasičnog, vjerovatno zato što su svi svjesni da ćete platiti koliko god je potrebno, jer želite da budete najljepše, i sebi i drugima. Isto tako želite doći u luksuznom auto, koje ćete dekorisati po želji. Upravo ti luksuzi će vas stajati dodatnih od 30 do 200 KM za dekoraciju auta, kao i dodatnih stotinjak maraka za dekorisanja mladenačkog stola. Od tri do pet konvertibilnih maraka vam treba za cvjetiće za svatove, kao i za navlake za stolice.

Poželite li snimiti svoj dan iz bajke i ovjekovječiti srećne trenutke izdvojićete dodatnih od 200 do 2000 KM za fotografisanje i od 300 do 600 KM za snimanje. Kada vam zatrube trube od 400 KM, požalićete i za plesnom školom koju ste platitili 300 KM. Međutim dobro će vam doći piće na koje ćete potrožiti dodatne stotine, kao i muzika koja će nastaviti slavlje sve do 3000 KM.

Prsten koji je osnova vašeg dana iz snove zabljesnuće na vašoj ruci u svih od 400 do hiljadu nijansi maraka. Zato ćete odmoriti na medenom mjesecu, gdje će vam teći med i mlijeko za jednu do dvije hiljade KM.

Nerijetko se dešava da se svadbeni troškovi “pokriju” tek nakon vjenčanja, jer računajući sve ovo, prilično vam je jasno da sudbonosno DA bude šlag na tortu, koju ste skupo platili. Tačnije, ako saberemo sve troškove dođemo do iznosa od gotovo 20000 KM. Počnite kalkulisati svoju svadbu.

Srećno mladenci!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije