KulturaRadoznala Lola

Šta je za vas sloboda? Odgovor možete napisati u Muzeju

Međunarodni dan mira 21. septembar ove godine čini se nikada potrebniji kao dugoročni, svakodnevni plan za borbu protiv nasilja i rata, mirom i ljubavi. Zato je preksinoć jato golubova koji su dio instalacije “Misliti Slobodu” umjetnice Edine Selešković čekalo na…

Sara Velaga

Međunarodni dan mira 21. septembar ove godine čini se nikada potrebniji kao dugoročni, svakodnevni plan za borbu protiv nasilja i rata, mirom i ljubavi. Zato je preksinoć jato golubova koji su dio instalacije “Misliti Slobodu” umjetnice Edine Selešković čekalo na svoj let. Ova impresivna instalacija ujedinila je i okupila građane Banjaluke, koji su zajedno poslali poruke mira iz srca kulture i umjetnosti. Ono što je posebno zanimljivo jesu poruke koje su ispisane na ovim golubovima. Tu su sve asocijacije i odgovori na pitanja: “Šta je za vas sloboda?” Kako bi se ista mogućnost dala i posjetiteljima, u unutrašnjosti muzeja na dva plakata ponuđen je prostor da i vi odgovorite na isto pitanje. Svi odgovori čine krug mira i zajedništva koji će biti pokretač ovim golubovima da polete.

instalacija

Instalacija golubova ispred muzeja asocijacija je na našu slobodu. Uprkos tome što smo slobodni, a ujedno i stvoreni kao takvi, mi konstantno visimo na jednoj tankoj niti od silka, koja nam sprečava let. Čini se impozantno gledati nas u jatu, spremne da poletimo svakog trenutka. Preplavljeni emocijama, sa utkanim porukama mira i odgovora na pitanje šta je sloboda. Ali mnogo veće pitanje postaje: “Ko upravlja tim nitima, ko nas spriječava da letimo?”

Nekima će odgovor biti vlasti. Drugi će krivce tražiti u porodici, prijateljima, društvu. Tek neki će dosegnuti moć introspekcije pa odgovoriti kratko i jasno: “Mi”. Ljudi koji sebi stavljamo omče oko vrata, tanke niti silka da visimo poput šišmiša naglavačke, jer ono što čini let jeste sloboda. Sloboda je spremnost da se iskaže svoj stav, ponosno argumentuje mišljenje, srčano i predano bori za ideale. Sloboda je hrabrost.

muzej

Društvo marioneta slobodu definiše u riječniku. Ali ona nema definiciju. Odgovori su svuda oko nas. Na mnogo većim panoima od onih u muzeju. Sloboda je mogućnost da živimo po svojim pravilima, ali istovremeno poštujući da su ona drugačija od tuđih. Sloboda je ljubav, a ljubav nema okvire, oblike, niti koji je stežu i u torove stavljaju. Sloboda su on i ona, ali i ona i ona, on i on. Ono i ono. Sloboda je sve što čovjek želi, a ostvaruje uprkos strahu.

Sloboda je govor, ali i mišljenje. Sloboda je trenutak u kojem spoznamo da smo jači od paušalnih govornika koji bi da nas straše metalnim oružjem. Imali smo i mi sinoć metalni odsjaj. Ali mnogo sjajniji od ovoga, jer su naši golubovi obasjani mjesečinom bili upravo takvi. Snažni, hrabri, ponosni i prkosni. Lelujali su na povjetarcu i prikupljali energiju svih nas. Upravo ona je ta koja će im omogućiti let. Na naredno predstavljanje, u druge gradove, države, ali i u druga prostranstva, koja ne poznaju granice, jer upravo to je sloboda.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije