KulturaRadoznala Lola

Gledale smo balet. Onaj za nilske konje. I probudile dijete u sebi

Jeste li skoro gledali balet? Pa da, niste. Niste ni imali priliku. Banjaluka ga nema. Nažalost. Ali, jeste li sigurni da ga nema? Od večeras i to je riješeno. Gledale smo i uživale, probudile dijete u sebi i mnogo se…

Žana Gauk

Jeste li skoro gledali balet? Pa da, niste. Niste ni imali priliku. Banjaluka ga nema. Nažalost.

Ali, jeste li sigurni da ga nema? Od večeras i to je riješeno. Gledale smo i uživale, probudile dijete u sebi i mnogo se smijale. Da, da. Bio je to “Balet za nilske konje”. Predstava po tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Dragane Đedović obradovala je i male i velike banjalučke ljubitelje pozorišta.

Jer, sve generacije stale su pod krov Doma omladine da pogledaju taj čudni ples. Cvetko, Žarko i dreser Mile ispričali su sjajnu priču o tome kako ne smijemo da zanemarimo i mlatretiramo životinje. Malena publika je netremice gledala i upamtila lekciju, ona velika se podsjetila. Akrobatike nije nedostajalo, jer nilski konji rade u cirkusu. Ali, imaju veliki problem – mnogo sala na stomaku. A balerine i baletani moraju da budu mršavi.

Dreser je neumoljiv. Ako ne skinu koji kilogram, radiće strašne i prljave poslove u štalama u kojima borave životinje dok čekaju svoju cirkusku tačku. Ali, buckaste životinjice ne daju se zbuniti. Na kraju salo ostaje, jer se oni izboriše za svoja prava i ostadoše veoma plaćene cirkuske balerine. Međutim, tu nije kraj. Rađa se i prijateljstvo, ono iskreno.

“Jer priroda i društvo zato postoje da se različite stvari vole”.

Sjajna interakcija sa publikom i scenska igra obilježile su i ovih 45 pozorišnih minuta. Nilski konji su se krili u gledalištu, Mile ih je tražio, igralo se i pjevalo, ali sve to u saradnji sa onima kojima je predstava i namijenjena – djecom. Smijeh je ispunio dvoranu.

img_0316Ovaj komad bio je dio ispita pozorišna režija na Akademiji dramskih umjestnosti i, ako je suditi po aplauzima i dvostrukom bisu, onda ga je Dragana položila s odličnom ocjenom. I glumci Marko Vukosav, Aleksandar Runjić i Marko Nedeljković golicali su dječiju maštu toliko da je najmlađima vrijeme prebrzo proletjelo.

“Najvažnija mi je bila rekacija djece i sve vrijeme sam to i pratila. Ali, vidim da su i roditelji jednako uživali, što me posebno obradovalo. Večerašnja glumačka postava nema iskustvo igranja pred djecom. Ovo im je značajno za budući rad. Što se mene tiče, vidjela sam na šta djeca reaguju i šta im je zanimljivo. Vidjela sam gdje mogu da poradim na predstavi i da je popravim, da bude bolja”, kazala je Dragana “Loli”.

“Balet za nilske konje” nastaviće da živi pred banjalučkom publikom jer je planirano još igranja. Ansambl koji stoji iza ovog komada svakako će nas obavijestiti o novim terminima. I, da, nije ovo predstava za djecu od četiri godine i više, već i za one malene koji tek počinju da osjećaju pozorište. Slobodno ih povedite, oduševiće vas reakcije. Obećavamo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije