PojaveRadoznala Lola

Koliko je moćan vaš pasoš?

Znate li koliko država možete posjetiti bez vize? Nova istraživanja Passport Index 2016. godine pokazuje listu najmoćnijih pasoša u svijetu. Naši putni dokumenti su rangirani prema mjerenju broja država koje možemo posjetiti bez apliciranja za vizu. Njemačka i Švedska su…

Sara Velaga

Znate li koliko država možete posjetiti bez vize? Nova istraživanja Passport Index 2016. godine pokazuje listu najmoćnijih pasoša u svijetu. Naši putni dokumenti su rangirani prema mjerenju broja država koje možemo posjetiti bez apliciranja za vizu. Njemačka i Švedska su se našle na vrhu ove liste, jer se može posjetiti 158 država, bez apliciranja za vizu. Prošle godine Britanija i Amerika su bile na vrhu liste, dok je sada Amerika pala na četvrto mjesto.

Britanski pasoši su na drugom mjestu, zajedno sa francuskim, španskim, švajcarskim i finskim. Mapa ispod pokazuje svjetsku sliku najslabijih i najjačih pasoša.

pasosi-mapa

Najslabiji pasoši su u najsiromašnijim zemljama, koje su često zahvaćene ratom i konfliktima. Ljudi iz Avganistana mogu posjetiti samo dvadeset i četiri zemlje bez apliciranja za vizu. Pakistan je nešto bolji, jer se može posjetiti trideset i jedna država bez vize. Pasoš iz Južnog Sudana dozvoljava posjetu samo trideset i šest država. Južna Afrika ima najvišu stopu u Africi, a nalazi se na 46. mjestu i omogućava posjetu devedeset i jednoj državi bez potrebe za vizom.

Afrička Unija nedavno je kreirala afrički pasoš koji omogućava onima koji ga imaju da posjete svih 54 države Amerike. Incijalno je ovakav pasoš dostupan u Afričkoj Uniji, ministrima i predsjedavajućim. DO 2063. godine pretpostavljaju da neće biti potrebe za procedurama kako bi se dobila viza.

pas

U digitalnoj svjetskoj ekonomiji, novac, podaci i znanje prelaze međunarodne granice mnogo brže nego ljudi. Pa postoji li onda mogućnost digitalnog pasoša u budućnosti? Možete li zamisliti budućnost u kojoj će vaš smartfon zamijeniti vaš pasoš?

Što se našeg regiona tiče, najbolje je imati pasoš iz Slovenije, jer možete obići 149 država. Građani Hrvatske mogu da putuju u 143 zemlje, a građani Srbije 112 država, dok se iz Makedonije može obići 107 država. Sa pasošem Bosne i Hercegovine možete posjetiti 98 država. Dakle, koja je vaša sljedeća destinacija?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije