SimpatičnoZabavna Lola

Google slavi punoljetstvo, a mi novinari, mi ga posebno volimo

Moj put kroz novinarstvo počeo je davno. Toliko davno da “stari novinarski kov” nije odustajao od pisaćih mašina. Doduše, digitalnih. Onda su ih šefovi nekom silom natjerali da priđu Njemu. Računaru. Bojažljivo dirnu miš, a onda se otvori čitav svijet….

Žana Gauk

Moj put kroz novinarstvo počeo je davno. Toliko davno da “stari novinarski kov” nije odustajao od pisaćih mašina. Doduše, digitalnih.

Onda su ih šefovi nekom silom natjerali da priđu Njemu. Računaru. Bojažljivo dirnu miš, a onda se otvori čitav svijet. Kao školarac odlazila sam u mnogobrojne TV redakcije da pomirišem i osjetim tu atmosferu. Bilo je nestvarno. Tako je novinarstvo postalo moja prva ljubav.

Taj stari kov nije odustajao ni od mirisa kafana u kojima su se rađale najbolje životne, društvene, političke priče, ali nama mlađima na dlanu je bilo nešto potpuno drugačije. Google nam je postajao bitan izvor informacija. Onaj trag priče koji smo pitanjima i odgovorima razvijali dalje, na naše prostore. Bavljenje ovim poslom postalo je lakše i divno. Ali da ne ljutimo prekaljene novinare, nismo odustali ni od traganja za pričama na ulici i u kafani.

I gdje smo danas. Na 18. Guglovom rođendanu! Slavimo svi, jer ja ne mogu da zamislim dan u kojem mi jutro neće početi sa hladnom Nes kafom i otvaranjem tog ogromnog svijeta informacija, priča, detalja… Pa i gluposti. Sve valja pročitati, a onda odbaciti što vam nije potrebno.

Na ovaj dan punoljetstva sjećamo se kada su Leri Pejdž i Sergej Brin pokrenuli Google u jednoj garaži u Menlo parku u Kaliforniji 1998. godine. Od tada do danas Google je postao najpopularniji internet pretraživač na svijetu. Poznat po jednostavnom dizajnu i sigurnosti, danas zapošljava više od 40.000 ljudi, a povezuje i više od milion internet stranica.

Inače, Google je rođendan obilježavao 7. septembra, na datum kada je kompanija osnovana, a 2005. godine to se mijenja pa se kompanijska torta siječe 27. septembra, na datum koji se poklapa s objavom rekordnog broja stranica koje pretražuje.

google-02Prva javna prodaja akcija održana je 19. avgusta 2004. godine, podižući vrijednost kompanije sa 1,67 na 23 milijarde dolara. U znak proslave, Google je danas postavio posebni Google Doodle.

Preko serije novih proizvoda, akvizicija i partnerstva, kompanija je proširila djelatnost u druga područja, uključujući elektronsku poštu, onlajn mape, prikaz video formata…

Google je jedan od poslodavaca kod kojeg je rad najprijatniji, jer zaposleni u okviru firme imaju na raspolaganju bazene, teretane, kuhinje…

Divni Guglu, srećan ti rođendan!

A vi ga proslavite tako što ćete otkriti nešto novo, zaviriti u neki novi svijet koji Google otkriva, možda na petoj stranici pretraga naći ono što vam treba. I pitajte ga sve, sve ga pitajte, ali nemojte ništa o zdravlju. Jer to mu nije najjača strana 🙂

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije