DogađajiRadoznala Lola

Noć istraživača u BiH: Otkrijte neotkriveno

Istraživanje. Kako dobra riječ. Otkrivanje neotkrivenog, učenje o nenaučenom, upoznavanje sa nečim što nam je strano. Evo i prilike. BiH 30. septembra dočekuje Evropsku noć istraživača, onu najzabavniju u kojoj dominiraju nauka i primjeri koje do sada niste vidjeli. Slogan…

Žana Gauk

Istraživanje. Kako dobra riječ. Otkrivanje neotkrivenog, učenje o nenaučenom, upoznavanje sa nečim što nam je strano.

Evo i prilike. BiH 30. septembra dočekuje Evropsku noć istraživača, onu najzabavniju u kojoj dominiraju nauka i primjeri koje do sada niste vidjeli. Slogan dovoljno govori – “Otkrijte nepoznato”.

Počinje već u sedamnaest časova u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru, Bijeljini i Goraždu. Sve institucije koje se bave naukom, istraživanjem i inovacijama pozvane su da i ove godine budu dio ovog događaja.

Rad će predstavljati kroz kroz naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole u okviru kojeg će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost.

I nije ovo sve bez cilja, jer ova noć razvija svijest o istraživanju i inovacijama u BiH, pruža podršku istraživačima i promoviše dostignuća lokalnih naučnika, inovatora i preduzetnika. Tu je, naravno, i zabava kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre. Neće izostati ni žurka.

istrazivaci-02

Ako ste te večeri u Banjaluci onda iskoristite priliku i posjetite čak pet kulturnih institucija koje vrata otvaraju istraživačima . U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS posjetite postavku Muzeja Nikole Tesle iz Beograda “160 godina od rođenja Nikole Tesle”, u Muzeju savremene umjetnosti RS izložbu “Fragmenti vremena – istraživački pristup savremenoj fotografiji”. Na istom mjestu biće organizovana izložba popularnog “Mobilnog planetarijuma” koji će nam predstaviti gosti iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković” iz Beograda.

U Muzeju RS nas čeka izložba “Doba viteštva – oružje i oklopi srednjovijekovnih ratnika”, u Dječijem pozorištu RS je  jedinstvena izložba “Muzeja lutaka”, a Narodno pozorište RS će obezbijediti ulaznice za najuspješnije učesnike potrage za blagom.

Širi centar grada biće pretvoren u pravu riznicu znanja i nauke, a ceremonija otvaranja biće u Domu omladine. Interesantne stvari svakako će se dešavati i u Univerzitetu za poslovne studije i u Tehničkoj školi.

Noć istraživača osmislila je Evropska komisija još 2005. godine, ona zbližava ljude i istraživače jednom godišnje i to uvijek posljednjeg petka u septembru, pružajući nam alternativu za uobičajeni izlazak petkom.

Provjerite. Budite među onih 11.0000 ljudi koji svake godine budu dio ove noći u BiH. I uživajte. Obavezno uživajte!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije