Sponzorisano

Republika Srpska dobija prvi akreditovani Montessori vrtić

Djeca su nevjerovatni istraživači, a ako im uskratite slobodu i učenje smjestite u strogi okvir, obrazovanje postaje kruto i gotovo neprimjenjivo. Upravo ovo je ukratko pokretač Montessori programa, savršene slobode za vaše mališane, koji podstiče spontano učenje u idejama bogatom…

Žana Gauk

Djeca su nevjerovatni istraživači, a ako im uskratite slobodu i učenje smjestite u strogi okvir, obrazovanje postaje kruto i gotovo neprimjenjivo.

Upravo ovo je ukratko pokretač Montessori programa, savršene slobode za vaše mališane, koji podstiče spontano učenje u idejama bogatom svijetu.

Nezavisnost, odgovornost, postovanje reda, uspjeh… Ovo je sve sto želimo da kroz vaspitanje dobije naše dijete. Zvuči kao neki teški poredak? Ne, zvuči kao ljubav. A iz te ljubavi rodio se čitav ovaj sistem odgoja, vaspitanja i učenja.

montessoriBanjalučki Montessori Kindergarten vrtić, nakon nešto više od dvije i po godine sprovođenja ovog programa, očekuje akreditaciju. Potvrda kvaliteta stiže i od inostranih predstavnika programa. Meliz de Ruder Tanović, osnivačica Montessori vrtića u Sarajevu i škole “Blooming Child”, i Vendi Kompson, predsjednica akreditacionog odbora za Montessori program iz Londodna, posjetile su ovaj dječiji svijet i uvidjele na koji način se sprovodi Montessori ideja, koliko i u kojim pravcima djeca napreduju i da li su postavljeni pravi standardi ove vrste obrazovanja u predškolskom uzrastu.

Tako banjalučki kutak, prvi akreditovani, postaje mjesto koje je dostiglo visoke standarde u oblasti predškolskog vaspitanja.

“Uz njihovu podršku želim da podignemo cijelu ovu priču na zavidan nivo. Kao neko ko u Banjaluci stoji iza Montessori ideje, želim da ovo bude ustanova koja može pomoći da djeca ostvare dobre životne ciljeve i da zajedno radimo na razvoju talenata koje imaju”, kazala je Danijela Risović, direktor Montessori Kindergarten vrtića u Banjaluci.

montessori-02Kompson je oduševljena onim što je vidjela. Kako je istakla, odmah po ulasku vidjelo se da vrtić živi Montessori ideju, a da djeca, s kojom je neko vrijeme provela u igri, vrlo lijepo usvajaju ono što im vaspitači prenose.

“”Više nije stvar u igračkama, prostoru, već u tome kako će nastavnici i djeca percipirati čitavu ideju. Ono što sam vidjela ovdje je zaista izvanredno i mogu samo da čestitam Danijeli na svemu što je za kratko vrijeme postigla”, istakla je Kompson, koja će, po dolasku u London, za akreditacionu komisiju prirediti izvještaj o dešavanjima u banjalučkom Montessoriju.

Montessori svijet nalazi se u Grčkoj ulici na broju tri. Posjetite ih i vi i uvjerite se da u ovom prostoru vaše dijete stasava u čovjeka.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije