LjudiRadoznala Lola

Maya Sar: Pjesme koje čujemo jednom, a volimo zauvijek

Maya Sar. Bh. kantautorka gotovo božanskog glasa. Čista emocija. Ona ženska. Neiskvarena. Okrnjana tek toliko da preraste u stih. Divan. Svi smo te 2012. pjevušili “Korake ti znam”, sjećate se? Svi smo gledali kako će Evropljani, okupljeni na Eurosongu u…

Žana Gauk

Maya Sar.

Bh. kantautorka gotovo božanskog glasa. Čista emocija. Ona ženska. Neiskvarena. Okrnjana tek toliko da preraste u stih. Divan.

Svi smo te 2012. pjevušili “Korake ti znam”, sjećate se? Svi smo gledali kako će Evropljani, okupljeni na Eurosongu u Azerbejdžanu, reagovati na prve taktove. A svidjelo im se. Baš kao i nama. Uslijedile su nove pjesme, za dušu.

“Muzika je hrana ljubavi”, rekao bi Viljem Šekspir, a Maya svojom muzikom uvećava tu ljubav i hrani sva čula.

Upravo ste snimili singl “Jednom zauvijek”. Kako su se spojili Maya i fado?

Nevjerovatno dobro! Mnogo volim fado i dugo pratim izvođače koji su ambasadori fada u svijetu. Pjesmu “Jednom zauvijek” napisala sam u saradnji sa gitaristom Boškom Jovićem i  producentom Mahirom Sarihodžićem. Pošto sam  karakter pjesme jako podsjeća na tradicionalnu portugalsku muziku, odmah smo se složili da bi trebalo tako autentično i snimiti, sa portugalskim muzičarima. Sretna sam zbog rezultata i radujem se štoću pjesmu podijeliti sa publikom sljedećeg mjeseca.

A Maya i Portugal? Kakvu razglednicu donosite u BiH?

Portugal je divna i živopisna zemlja. Ono što me je najviše oduševilo jesu ljudi, srdačni, topli i jednostavni. Istorijski događaji, ukrštanje  naroda i civilizacija ostavili su vidan trag na ulicama gradova i u kulturi ove zemlje. Tokom posjete uspjeli smo snimiti odlične kadrove za video-spot koji će biti objavljen uz pjesmu “Jednom zauvijek”.

maya_sar_portugal_01Kada snimite pjesmu ima li onih momenata “moglo je i bolje”. Šta biste tada najčešće mijenjali?

To je i prirodno, jer bi u suprotnom značilo da stagniram. Sa distance uvijek pomislim da je moglo bolje. Ali realno, pjesmu, pa ni album ne puštam u eter dok nisam potpuno zadovoljna. U momentu u kojem stvaram, dajem uvijek sve od sebe, nekada je to bolje, nekada manje dobro, ali uvijek od sebe zahtijevam više.

Nakon ogromnog uspjeha pjesme “Naša ljubav, naša kuća” uslijedio je ovaj novi singl. Šta nam još spremate?

“Naša ljubav, naša kuća” je najava mog drugog studijskog albuma, na kojem radim sa producentom Mahirom Sarihodžićem. Na prvom albumu “Krive riječi” imali smo skoro 40 muzičara koji su participirali, saradnju sa Matijom Dedićem, Marijanom Brkićem, Antom Gelom i  mnogim drugim renomiranim muzičarima. Tako će biti i na drugom albumu. Nedavno sam sa mojim bendom imala koncerte u BiH teatrima na turneji “Maya Sar Live in Theatre” gdje sam se prvi put na jedan poseban način srela sa publikom u Tuzli, Banjaluci, Mostaru, Sarajevu i Zenici. Slijedi nastavak turneje. U Beogradu smo već u novembru, zatim Zagrebu i ostalim gradovima regije.

Navikli smo na divne pjesme pune osjećaja. Zašto na njih čekamo tako dugo?

Ni moja muzika, a ni moja pojava na sceni nije instant proizvod, već plod dugogodišnjeg rada, učenja, posvećenosti i istraživanja u muzici. Važno mi je da ostavljam trag u smislu kvalitetnih djela koje stvaram sa mojim saradnicima, i za mene jedino na taj način ima smisla raditi. A najveća nagrada je da imam publiku koja to voli i cijeni.

maya6
Kantautorka ste. Koji kantautor Vam je inspiracija?

Arsen Dedić je neko koga neizmjerno cijenim i čije umijeće je zaista specifično i neprevaziđeno na svim poljima muzike kojim se bavio. Stivi Vonder, Sting, Prins su svjetska imena kojima se uvijek vraćam.

Kod Vas nema kompromisa u muzici i podilaženja ukusima, a nekako pomirite sve. U čemu je Vaša tajna?

Ne postoji nikakva tajna, idem za srcem, intuicijom i ličnim kriterijima. Neizmjerno volim muziku i ne bih željela ni na koji način tu ljubav poniziti i ugroziti, ni za broj lajkova, YouTube klikova, ni za enormnu popularnost. Ja zaista živim svoj san i zahvalna sam na tome.

Muziku unosite i u obrazovanje. Kakvi talenti se kriju među najmlađima?

Već treću sezonu moj muzički atelje okuplja učenike svih uzrasta koji žele da uče pjevati i dago mi je što mogu reći da BiH raspolaže velikim talentima. Kroz zajednički rad pokušavam ih usmjeriti, ohrabriti, proširiti im vidike u muzici, objasniti da je edukacija važna, kao i da bi trebalo da stvaraju lični stil te da je zalaganje ono presudno.

majaKada se osvrnete, koliko je koraka Maya napravila od buma “Korake ti znam”?

Dosta toga se desilo u ovih šest-sedam godina, koliko sam prisutna na sceni kao Maya Sar. Od Eurosonga, akcije “Moj je život moja pjesma”, albuma “Krive riječi”, komponovanja za sjajne pjevače Zdravka Čolića, Terezu Kesoviju, Karolinu Gočevu, Žaka Hodeka, internacionalnih saradnji, koncerata… Ono što mi je drago jeste da je svaki od projekata bio primijećen i da sam ponosna na svaki korak, koliko god nekada bio težak. Ipak, vrijedilo je!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije