AktivizamHrabra Lola

Rat sjećanja u Bosni i Hercegovini

Sjećanja bole, pozivaju vas da odete u skriveni dio sebe i otkrijete ono što vas muči, proganja i navodi da preispitujete današnjicu. Pomirenje je proces koji počinje povratkom u prošlost, navodeći vas da u sadašnjosti radite sve što je potrebno…

Sara Velaga

Sjećanja bole, pozivaju vas da odete u skriveni dio sebe i otkrijete ono što vas muči, proganja i navodi da preispitujete današnjicu. Pomirenje je proces koji počinje povratkom u prošlost, navodeći vas da u sadašnjosti radite sve što je potrebno kako bi djelovali na ujedinjenu budućnost. Centar za nenasilnu akciju upravo to radi godinama. Njihov cilj je uspostavljanje trajnog mira u regionu bivše Jugoslavije, kroz promociju kulture nenasilja, dijaloga i izgradnje poverenja među pojedincima/kama i grupama, te rad na konstruktivnom suočavanju s prošlošću kao jednom od ključnih faktora izgradnje mira.

Njihovo osnovno načelo je “živi to što radiš”, jer smatraju da otvorenošću za dijalog i dijeljenjem vizija možemo zaista mnogo. Potrebna je spremnost za prihvatanje konstruktivne kritike i želja za borbu protiv nepravde. Ove jeseni i zime organizovaće niz izložbi fotografija “Rat sjećanja”, u gradovima Bosne i Hercegovine i Srbije.

Izložba je dio projekta “Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991. godine)”, na kom su godinama radili, istraživali, fotografisali, kako bi dokumentovali politiku memorijalizacije i kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini. Namjera im je da ukažu na to kako izgleda politika sjećanja te da potaknu dijalog o modelima memorijalizacije i mogućnostima promjene.

Gunkanjima is an abandoned island located in Nagasaki Prefecture. The island got famous because of his unbelievable appearance: surrounded by a sea wall, you will find an entire abandoned city with huge concrete buildings. The original name of the island is actually Hashima, but it is also called the Battleship Island (translation of Gunkanjima) or the Ghost Island. It appeared recently in the James Bond movie Skyfall and got even more famous. More info on http://www.totorotimes.com/japan/gunkanjima

Zato vas pozivamo sve širom BiH i Srbije, ali i iz drugih država da dođete i posjetite izložbu. Ovo su termini:

 • Sarajevo 1.10-15.10. 2016.
  otvaranje 1.10. u 19 sati u Vijećnici, besplatan ulaz na dan otvaranja
 • Mostar 2.11.2016.-16.11.2016.
  otvaranje 2.11. u 19 sati u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača
 • Banja Luka 22.11.-4.12.2016. otvaranje 22.11. u 19 sati
  otvaranje 22.11. u 19 sati u Muzičkom paviljonu i bifeu Staklenac
 • Bihać 12.-27.12.2016.
  otvaranje 12.12. u 19 sati u Gradskoj galeriji Bihać
 • Beograd 12.1.-4.2.2017.
  otvaranje 12.1. u 19 sati u Kulturnom Centru Beograda

Izgradnja mira je trajan proces, koji je na žalost započet ratom u prošlosti, ali nastavljen ambicijom i željom da se danas uradi sve što možemo kako nas sutra ne bi dočekala ponovljena istorija. Mi(r) možemo zajedno! Jedino tako će nove generacije dočekati život bez ratovanja, podjela i mržnje. Odsustvo rata ne znači mir, znači samo primirje i tihe tenzije koje kulminiraju u ljudskim dušama i srcima. U svijetu sa toliko ljubavi, još uvijek postoji klica zla. Svi zajedno možemo dati svoj doprinos da ona ne izraste u biljku koja će nas sve progutati.

Rat sjećanja traje decenijama nakon rata.

Rat sjećanja ne prestaje, jer teret prošlosti sukobljava.

Rat sjećanja podsjeća da borba počinje u glavama, mnogo ranije nego što se u ruke uzme oružje.

Nekada su ružna riječ ili misao najteže breme.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije