DogađajiRadoznala Lola

Hranitelji, dvanaestogodišnja djevojčica vas treba

Hraniteljstvo nisu samo krov nad glavom i redovni obroci. Hraniteljstvo su ljubav, pažnja, zagrljaj, razumijevanje. Hraniteljstvo je dom. Kanton Sarajevo nema dovoljno ovakvih porodica, a ovih dana javio se problem koji bi hitno trebalo da bude riješen. Dom i ljubav…

Žana Gauk

Hraniteljstvo nisu samo krov nad glavom i redovni obroci. Hraniteljstvo su ljubav, pažnja, zagrljaj, razumijevanje. Hraniteljstvo je dom.

Kanton Sarajevo nema dovoljno ovakvih porodica, a ovih dana javio se problem koji bi hitno trebalo da bude riješen. Dom i ljubav potrebni su dvanaestogodišnjoj djevojčici u ovom dijelu BiH. Ona je u vrlo osjetljivom pubertetskom periodu, a sve što traži su pažnja i mir.

“Ona ima probleme u ponašanju i potencijalni hranitelji moraju da budu puni razumijevanja i podrške. Ali dom joj je prijeko potreban. Trenutno nijedna hraniteljska porodica sa područja Kantona nije slobodna. Oni koji žele da se uključe u hraniteljstvo mogu da nas pozovu u organizaciji ‘Hope and Homes for Children’ kako bi bila urađena hitna obrada, jer hranitelji moraju biti provjereni i obučeni. Dijete je zdravo, ali dolazi iz problematične porodice”, ispričala je za “Lolu” Jasmina Zulfikarpašić, koordinator tima u ovoj organizaciji.

Udruženja i socijalni radnici u Sarajevu ovih dana mole za pomoć kako bi djevojčica bila što sigurnija, jer Dom za nezbrinutu djecu na Bjelavama nije rješenje, kao ni ostanak u biološkoj porodici. Zato svi koji žele da ona što prije bude okružena ljubavlju i porodičnom toplinom mogu da se jave na broj telefona organizacije 033/200-693.

Parents Carrying Child

“Hope and Homes for Children” je onaj dobri posrednik između hranitelja i sistema. Hranitelji su mnogo opušteniji u komunikaciji sa aktivistima pa prilikom odabira adekvatne porodice za djecu raspolažu i sa više detalja o tome šta mogu da pruže mališanima. Jer, sistem je sitem, a krutost u ovakvim osjetljivim slučajevima ne pomaže mnogo.

Takođe, svi koji žele da budu dio hraniteljske mreže 3. oktobra u 19.30 sati mogu da dođu u sarajevski Bošnjački institut i saznaju sve što ih zanima.

Ako ste voljni, proći ćete kroz obuku koja podrazumijeva rad sa timom socijalnih radnika, psihologa i pedagoga kako bi rehabilitacija djece bila što brža i kvalitetnija. Osim toga, kroz performans biće ispričane priče djece koja odrastaju u ovakvim porodicama. To, kažu ovi dobri posrednici, uvijek bude emotivno. Mnogo je suza, ali i sreće jer ta djeca stasavaju u ljude.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije