DogađajiRadoznala Lola

Danas slušajte tišinu, danas nemojte o politici

Tišina. Prija na mnogo načina. Kad dođemo kući, a dijete ostane u parku sa drugom djecom. Noću, kada se sve utiša, a vi čujete sopstvene misli. Dok čitate dobru knjigu… Posebno uhu prija ona predizborna tišina. O, kakva je to…

Žana Gauk

Tišina. Prija na mnogo načina. Kad dođemo kući, a dijete ostane u parku sa drugom djecom. Noću, kada se sve utiša, a vi čujete sopstvene misli. Dok čitate dobru knjigu…

Posebno uhu prija ona predizborna tišina. O, kakva je to pjesma za sva čula. Ovo je kao crveno slovo u babinom starom crkvenom kalendaru. Ne valja raditi, samo slušati.

TV programi su prošli kroz period histerije, novine jutros nekako drugačije mirišu, portali odišu nekim svježim temama. Jutro kreće uz neki mitološki dokumentarac. Zrak je nekako čistiji. Tek poneki kandidat se smiješi “okačen o drvo”, ali izgleda bezazleno.

Dočekali smo i ovo. Zvanično kampanja je počela 2. septembra, nezvanično trajala je cijelu godinu. Toliko uvreda, poniženja, podsmijeha, krivice, prebacivanja vrućeg krompira u tuđe ruke, svađa, duela, okršaja, raspuštanja opštinskih odbora i prelijetanja iz tabora u tabor niste odavno vidjeli.

izboriČisto da se podsjetimo, Centralna izborna komisija BiH ovjerila je 455 političkih subjekata. Od toga 103 političke stranke, 171 nezavisnog kandidata, 52 kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime 52 grupe građana, šest kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime šest udruženja građana, 106 koalicija i 17 lista nezavisnih kandidata. U ovaj broj nisu uključene političke partije koje se samo u okviru koalicije pojavljuju na izborima, kao i nezavisni kandidati koji se nalaze na listi nezavisnih kandidata.

Oko 28,16 miliona KM ukupno su politički subjekti mogli da potroše tokom izborne kampanje.

Najbolji dio izbora u BiH upravo je ova dvadesetčetvoročasovna tišina. Kada u miru možete da saberete dva i dva, razlučite i donesete konačnu odluku.

Ponudili su nam sve i svašta, naša je obaveza da biramo, ali i da racionalno odlučimo u korist naše porodice. I da se vodimo onom krajnje interesnom “ja tebi dajem glas, šta dobijam zauzvrat”.

Izbor je važan, ali nemojte mnogo da se opterećujete, jer ovaj dan je izuzetno rijedak. Sljedeći put dogodiće se za dvije godine, kada utihne graja na opštim izborima. Uživajte sa porodicom, šetajte, pijte kafu u nekoj gradskoj bašti, pročitajte neko lako štivo i nikako i ni sa kim ne pričajte o politici. Jer, tišina je da se ćuti i uživa.

Već u nedjelju, u zoru, birališta će biti otvorena. Ustanite, umijte se hladnom vodom i iksićem presudite. Za neke će ovo biti običan dan, za neke dan D, budite sigurni da zavisi od vas. Jer, vaš glas mnogo važi, ne dajte ga uludo. Ne ovoga puta!

Do tada osluškujte tišinu. Zlata je vrijedna.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije