LjudiRadoznala Lola

Lupita Nijongo: Ljubav prema sebi znači i shvatanje da imamo komplekse

Postoji li nešto što ne volite na svom tijelu? Vjerujemo da svaka od nas ima na stotine različitih odgovora, a rijetko koja ga nema. To je sasvim normalno i nema potrebe da lažno i isforsirano govorite da volite sve (osim…

Sara Velaga

Postoji li nešto što ne volite na svom tijelu? Vjerujemo da svaka od nas ima na stotine različitih odgovora, a rijetko koja ga nema. To je sasvim normalno i nema potrebe da lažno i isforsirano govorite da volite sve (osim ako to stvarno ne mislite), jer i poznati govore o tome, a govore javno. Upravo da bi nam pokazali da postoje strahovi koji vrebaju iza leđa u vidu starosti, kilograma, gubitaka, a nerijetko su to kompleksi.

Glumica Lupita Nijongo odlučila je reći ono što mnoge od nas misle, a ne usude se reći naglas: “Imam komplekse”. Prosta jednostavna rečenica u kojoj nema ništa loše, jer i ona ih ima. Izjavila je kako je konstantno na putu da sebe prihvati, ali u potpunosti, a to je dugotrajan proces.

Ne mogu pobjeći od onoga ko sam i od svojih kompleksa, kao ni od toga kako će društvo vidjeti i doživjeti iste. Shvatam da je to ono što trebam podijeliti sa vama, jer niko nije potpuno srećan.

Njen govor je je bio osnažujući za mnoge žene, jer društvu je teško i čudno prihvatiti da i velike osobe imaju jednako male probleme, kao i oni. Doživljavaju je kao boginju, jer je uspjela pobjediti strah i očekivanja drugih, kako bi rekla istinu i otkrila šta je zapravo muči. A suština je u tome da je rekla ono što već svi znamo. Trebamo naučiti prihvatiti sebe.

Njen najveći problem je bio njen ten, jer u vremenu kada se ljepota poistovjećuje sa bijelim, artistrokratskim tenom, ona “nije lijepa”. Međutim, pogledom na bilo koju od njenih fotografija jasno vam je. Ona je prelijepa, najviše zbog svoje snage i vjere u sebe.

lupita

Ona želi da osnaži žene širom svijeta da se osjećaju lijepo i izvana i iznutra, a poseban fokus stavlja na crnkinje, jer smatra da je njima posebno potrebna snaga i moć da se izbore sa predrasudama i stavovima društva.

Vjeruje kako je njena umjetnost ujedno i dio njene misije i snage, a obe uloge na Brodveju u Eclipsed gdje glumi ženu koja bježi iz svog sela za vrijeme Liberijanskog civilnog rata, kao i u drugom filmu Queen of Katwe, biografskom fimu o Ugandskoj šahovskoj legendi, daju novo svijetlo na Afriku i položaju žena.

of '12 Years A Slave' poses at the Guess Portrait Studio during 2013 Toronto International Film on September 7, 2013 in Toronto, Canada.

Postoje određene stvari koje su mi date u životu, a onda oduzete. Zato želim kreirati prilike za druge ljude, jer njihova boja ne treba biti prepreka u životu. Drago mi je da imam platformu da to kažem.

U konačnici ona svoju medijsku eksponiranost i ulogu u društvu koristi da vas motiviše i nauči da zavolite sebe, trajno. Zajedno sa svim svojim kompleksima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije