LjudiRadoznala Lola

Misti Kopland, heorina i balerina, žena koju morate znati

Njeno ime je juna 2015. pronašlo svoju sigurnu luku u istoriji baleta. Njeni pokreti na sceni su vješto utjelovili dualnost vanvremenske umjetnosti „Labudovog jezera“. Njen put do priznanja je obilježio ples sa predrasudama i standardima učahurenim u tradiciju baleta. Istovremeno…

Bloginja

Njeno ime je juna 2015. pronašlo svoju sigurnu luku u istoriji baleta. Njeni pokreti na sceni su vješto utjelovili dualnost vanvremenske umjetnosti „Labudovog jezera“. Njen put do priznanja je obilježio ples sa predrasudama i standardima učahurenim u tradiciju baleta. Istovremeno heroina i balerina, Misti Kopland je žena za koju bi trebalo znati.

U 75 godina postojanja Američkog baletnog teatra, na daskama nije bilo mjesta za žene koje nisu bijele puti. Juna 2015. godine, tridesettrogodišnja Afro-Amerikanka stupa na scenu i uliva nadu da balet ne mora nužno da bude „bijela umjetnost“. Premda se generalna promjena svijesti na baletnoj pozornici i dalje ne nazire, nesporno je da veliki korak za Misti Kopland predstavlja mali korak za sve djevojčice „drugačije boje kože“, opčinjene lakoćom teatralnog plesa.

U ulogama Odete i Odile u bezvremenskoj fabuli „Labudovog jezera“, Kopland je ostvarila san svake balerine, a to je ples primabalerine. Baš poput Čajkovskog, čiji scenario je inicijalno odbačen, tako je i Misti od 13. godine odrastala i plesala pod pritiskom društvene stigme. Konstitucija karakteristična za njenu boju kože nije odgovarajuća za konstituciju jedne primabalerine. Ali, baš poput „Labudovog jezera“, danas veličanog remek-djela baletne umjetnosti, Koplandina gracioznost je blagovremeno pobijedila duh vremena.

Nipošto ne bi trebalo zanemariti da, bio u koži druge rase ili ne, život balerine boje mnoga ograničenja te pritisak ideala savršenog tijela, iluzije s kojom se mnoge žene, kao sa vjetrenjačama, bore svakog dana. Ipak, priča jedne Misti Kopland dokazuje da se smjer kretanja nekih vjetrenjača može, a i mora okrenuti. U pravcu prihvatanja i življenja promjene. Promjene jedne odveć uvriježene vizije prave primabalerine. Promjene jedne odveć dugo slavljene iluzije ljepote.

Fotografije koje slijede su objavljene u martovskom izdanju časopisa Harpers Bazar te prikazuju Misti u ruhu vizije Edgara Dega, impresioniste koji je ostavio trag u udžbenicima istorije imjetnosti prikazima krhkih, a istovremeno stamenih okreta balerina Pariskog operskog baleta.

misti-kopland-edgar-dega-igračica-u-zelenom

Edgar Dega: Igračica u zelenom/Foto: Ken Browar & Deborah Ory

misti-kopland-edgar-dega-mala-četrnaestogodišnja-balerina

Edgar Dega: Mala četrnaestogodišnja balerina/Foto: Ken Browar & Deborah Ory

misti-kopland-edgar-dega-igračica

Edgar Dega: Igračica/Foto: Ken Browar & Deborah Ory

Impresivno, zar ne?

A govorili su joj da ona to ne može.

misti-kopland-edgar-dega-primabalerina

Edgar Dega: Primabalerina/Foto: Ken Browar & Deborah Ory

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije