AktivizamHrabra Lola

Priča o 36 barbika i 25 plišanih medvjedića koja je promijenila svijet na bolje

Ne postoji veće zlo na ovoj planeti od rata. To čudovišno bezumlje već godinama vlada Sirijom, ostavljajući iza sebe krvave tragove, djecu bez roditelja i nebrojene suze prolivene zbog smrti najmilijih. Odavno su ta dječica izgubila nadu, a osmijeh na…

Vesna Drakulic

Ne postoji veće zlo na ovoj planeti od rata. To čudovišno bezumlje već godinama vlada Sirijom, ostavljajući iza sebe krvave tragove, djecu bez roditelja i nebrojene suze prolivene zbog smrti najmilijih. Odavno su ta dječica izgubila nadu, a osmijeh na njihovim licima je nešto što se skoro nikad ne pojavljuje.

Njihove oči, prepune suza, pričaju najstrašnije priče o surovosti rata u zemlji gdje su rođena i gdje žive. I baš to je navelo Ramija Adhama, oca šestoro djece da pronađe način da uplakanim mališanima barem na minutu vrati osmijeh na lica. Rođen u sirijskom gradu Alepu, Rami je odrastao i zasnovao porodicu u Helsinkiju u Finskoj, ali želio je da na neki način pomogne ljudima u svojoj rodnoj zemlji. Planirao je da u Siriju ponese hranu i novac, ali su njegova djeca dodala još nešto – igračke.

Ramijeva tada trogodišnja kćerkica Jasmin mu je rekla da ponese njene igračke s kojima se ona više ne igra i pokloni ih djeci u Siriji. Tu ideju su podržala sva Ramijeva djeca (njih šestoro) i tako je u svoju rodnu zemlju odnio 36 barbika i 25 plišanih medvjedića. Put dugačak 3.000 milja prešao je autima, avionima, a ponekad i pješke, noseći svoj dragocjeni teret na leđima, krijumčareći igračke i sklanjajući se od pucnjave.

U proteklih pet godina Rami je putovao 28 puta u rodnu zemlju i svaki put su mu njegovi prijatelji iz Turske i Sirije pomagali da pređe granicu i prenese sve igračke bez problema. Kada se sa svojom ogromnom zelenom kesom prepunom igračaka napokon pojavi među sirijskom dječicom, mališani u roku od nekoliko minuta prošire vijest da je Uncle Toy stigao. On kaže da je neopisiv osjećaj poklanjati igračke tim mališanima.

rami-i-djeca5“Osmijeh i zahvalnost koju vam oni pružaju zauzvrat… Neopisivo. Pomažemo im da zaborave da su izgubili svoje domove, škole i igračke”, priča Rami.

Ovaj hrabri čovjek nosi oko 70 kilograma igračaka dok pješači kroz planinsku graničnu regiju kako bi prešao u Siriju, pošto je zvanična granica zatvorena za većinu saobraćaja. Nekad mu je za to potrebno 16 sati, ali on je odlučan u tome da donese barem mrvicu sreće dječici od kojih mnoga imaju manje godina nego što rat traje.

Njegova jedinstvena misija je procvjetala u dobrotvornu ustanovu “Finland Syria Community Association” koja prikuplja igračke od djece iz cijele Evrope i finansira 420 siročića u Siriji. Ova dobrotvorna ustanova je počela sa izgradnjom četvrte škole u sirijskim izbjegličkim kampovima čime je 2.000 raseljene djece dobilo mjesto na kojem će učiti. Osim igračaka, pomoć stiže i u vidu novca, lijekova i hrane. No, igračke su i dalje ono čemu se djeca u Siriji najviše obraduju.

“Znate, dao sam djetetu deset dolara i ono nije znalo šta tačno s tim da uradi”, objašnjava Rami, ali, kako kaže, ako djeci date loptu ili plišanu igračku, smisliće hiljadu stvari koje s njima mogu raditi. To je njihova mentalna terapija.

Rami je pokrenuo kampanju za prikupljanje sredstava za izgradnju škola u Siriji u blizini turskih granica gdje djeci ne prijeti opasnost od konstantnog bombardovanja.

rami-i-djeca3“Nikada neću prestati ovo da radim. Potpuno sam odan sirijskoj djeci i niko me ne može natjerati da prestanem raditi ovo”, zaključuje ovaj divni čovjek koji je i dalje odlučan u tome da nastavi svoju misiju bez obzira na sve opasnosti.

Nastaviće da rizikuje život zbog dječjeg osmijeha i sreće. Nastaviće da bude svjetlo u mračnom vrtlogu rata u Siriji. Nastaviće da bude veliki prijatelj dječici koja uz igračke barem na trenutak zaborave strahote koje ih okružuju.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije