VauZabavna Lola

Mala crna haljina slavi skoro sto godina postojanja!

Koliko puta ste dosad čule rečenicu „svaka žena u svom ormaru treba da ima malu crnu haljinu“? Ovo nepisano modno pravilo već decenijama odjekuje u ušima pripadnica ljepšeg pola. Kako to da je ovaj odjevni predmet uvijek moderan i da…

Vesna Drakulic

Koliko puta ste dosad čule rečenicu „svaka žena u svom ormaru treba da ima malu crnu haljinu“? Ovo nepisano modno pravilo već decenijama odjekuje u ušima pripadnica ljepšeg pola. Kako to da je ovaj odjevni predmet uvijek moderan i da uporno prkosi svim promjenama u svijetu ženske ljepote?

crna-haljinica

 

Sve je počelo dvadesetih godina prošlog vijeka kada je akcenat na ovu haljinicu stavila slavna dizajnerka Coco Chanel.

Prije toga, crna boja se nosila samo u vrijeme žalosti i bilo je nezamislivo da bude viđena u nekim drugim prilikama.

Umjetnik John Singer Sargent je 1884. godine naslikao portret „Madame X“ koja nosi dugu crnu haljinu na bretele i tada je prvi put ovaj odjevni predmet shvaćen kao moderan. Ipak, bilo je više onih koji su ostali šokirani i ovaj portret je izazvao mnogo bure zbog svoje zavodljivosti. Međutim, kada je 1926. godine američki „Vogue“ objavio crtež Chanelinog dizajna crne haljine dugih uskih rukava uz koju se nosila ogrlica od bijelih bisera, tvrdeći da će to postati uniforma za svaku ženu, nastao je bum!

Madame X

Madame X

Bila je dostupna ženama svih društvenih klasa i nisu se morale mučiti oko toga da izgledaju sređeno. Crna boja je postala sinonim za eleganciju i bilo je dovoljno da se odlučite za lijep komad nakita koji biste nosile uz nju i izgledale biste savršeno. Tridesete godine dvadesetog vijeka donijele su dašak kabarea i jazza u ormare dama širom svijeta. Leđa su bila otkrivena dok su rubove široke suknje krasili volani, ponekad čak i paunovo perje, a cijela priča se završavala oko lista noge. Ratne četrdesete su uozbiljile rasplesanu crnu haljinu i pretvorile njen kroj u jednostavan, zatvoren i funkcionalan. Pedesete su bile u znaku Christiana Diora i njegove kolekcije „New Look“ („Novi izgled“) koja se isticala haljinama sa širokim suknjama.

mala-crna-lola

Najpoznatija crna haljina na svijetu datira upravo iz decenije koja je nastupila nakon Diora; šezdesete su donijele film „Doručak kod Tifanija“ i neponovljivu Audrey Hepburn u njenoj dugačkoj crnoj haljini (remek djelo Huberta de Givenchyja), sa prekrasnom ogrlicom i rukavicama iste boje koje su se završavale iza laktova. Upravo u ovo vrijeme se rodila i mini haljina koju su obožavale mlade djevojke u cijelom svijetu. Sedamdesetih godina oblačenje je postalo izražavanje stavova i to nije zaobišlo ni njeno veličanstvo Malu Crnu Haljinu.

Punk rock faza tog vremena dovela je do toga da haljine budu veoma kratke, poderane, ukrašene čipkom, bez bretela, tregera ili rukava, a zakopčavale su se zihericama. Uz njih su se obavezno nosile mrežaste čarape.

Mnogo drugačija faza dočekala je crne haljine osamdesetih godina 20. vijeka kada je akcenat stavljen na ženstvenost. U skladu s tim, na haljinama se pojavio peplum, a na ramenima naramenice zbog kojih se sticao utisak pravilnog držanja. Svo to pretjerivanje iz osamdesetih nestalo je deceniju kasnije kada je grunge kultura vratila modu u okvire jednostavnosti. Crna haljina je opet postala kratka i uska, a uz nju su se nosile sandale i vojničke čizme.

Danas njeno veličanstvo Mala Crna Haljina slavi devedeseti rođendan i ljepša je nego ikad. I dalje je vole nositi žene širom svijeta. Možete je kombinovati uz sve druge boje, činiće vas mršavijom, a najbolje od svega je to što je možete nositi u svakoj prilici; na posao preko nje obucite svoju omiljenu jaknu, a za večernje izlaske izaberite neki lijepi nakit.
screen-shot-2016-10-04-at-12-55-47

Jackie Kennedy, princeza Diana, Marilyn Monroe, Grace Kelly i mnoge druge poznate ikone stila su u svojim ormarima imale barem jednu malu crnu haljinu – krajnje je vrijeme da je nabavite i vi! I ne zaboravite one riječi čuvenog dizajnera Karla Lagerfelda: „Nikada ne možeš biti premalo ili previše dotjerana ukoliko obučeš malu crnu haljinu.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije