PorodicaPraktična Lola

Lolin ručak za 8.10: Špagete karbonara

U danima kada nemate previše vremena, kada ste potpuno zakazali sa organizacijom vremena isprobajte ovaj njjednostavniji recept na svijetu za poznate špagete karbonara. Jedino na šta treba da obratite pažnju jeste da ih poslužite dok su još vrele jer čim se…

Jelena Računica Šatara

U danima kada nemate previše vremena, kada ste potpuno zakazali sa organizacijom vremena isprobajte ovaj njjednostavniji recept na svijetu za poznate špagete karbonara. Jedino na šta treba da obratite pažnju jeste da ih poslužite dok su još vrele jer čim se malo ohlade to više nije to.

Po izvornom italijanskom receptu u karbonaru ne ide pavlaka za kuhanje, ali mi smo eto taj koračić promijenili i prilagodili sebi. Ako nas čita neko iz Italije, unaprijed se izvinjavamo.

Potrebni sastojci:

  • 1 pakovanje špageta
  • 200 grama slanine, isjeckane na kockice
  • 250 mililitara pavlake za kuhanje
  • 2 jaja
  • So, biber
  • Parmezan

 

28358443543_ebe203e52f_b

U veliku posudu sipajte vodu u kojoj ćete kuhati špagete, dobro posolite i stavite na šporet da prokuha. Špagete kuhajte minut kraće nego što je napisano na pakovanju.

Dok se špagete kuhaju, u tavu sipajte mrvicu ulja, stavite na šporet da se grije i dodajte slaninu da se prži dok ne postane hrskava. Slaninu zajedno sa masnoćom sipajte u kuhane i procijeđene špagete, dobro promješajte, dodajte vrhnje za kuhanje i vratite na šporet samo da baci ključ pa sklonite sa vatre.

Jaja posebno umutite u manjoj posudi, sipajte ih u špagete i miješajte brzo da se ne bi napravila kajgana već da bi se stvorio kremasti umak. Ne brinite, jaja će se termički obraditi od topline tjestenine.

Poslužite ODMAH sa naribanim parmezanom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije