FantastičnoZabavna Lola

Poljske biciklističke staze koja izgledaju sjajno. Bukvalno.

Svi znamo da je biciklizam sjajna aktivnost, ali nismo znali da postoje zaista sjajne staze u doslovnom smislu, za noćne vožnje. Zahvaljujući solarnim punjenjima staze svijetle noću, jer se napune danju. Napravljene su od sintetičkih materijala koji omogućuju osvijetljenje i…

Sara Velaga

Svi znamo da je biciklizam sjajna aktivnost, ali nismo znali da postoje zaista sjajne staze u doslovnom smislu, za noćne vožnje. Zahvaljujući solarnim punjenjima staze svijetle noću, jer se napune danju. Napravljene su od sintetičkih materijala koji omogućuju osvijetljenje i do deset sati, na osnovu dnevnog punjenja. Ideja je nastala na Institutu Badań Technicznych a ovakve staze se mogu pronaći na sjeveru Poljske.

glow

Uprkos tome što je izvorna ideja nastala u Nizozemskoj, tehnološki pristup je drugačiji. Naime, ova verzija zavisi isključivo od solarne energije, za razliku od verzije u Nizozemskoj gdje su korištena LED svijetla. Uprkos tome što se radi o probnom periodu, vjerujemo da će ideja zaživjeti i proširiti se i na druge države, koje će svom stanovništvu omogućiti duge noćne vožnje biciklom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije