FantastičnoZabavna Lola

11 filmova koje morate pogledati. Ako već niste.

Postoje filmovi i postoje Filmovi, oni koji se gledaju, jer je TV ostao slučajno baš na tom kanalu, daljinski ko zna gdje je, a mrzi vas da ustanete; oni koji se gledaju, jer drugarice baš to hoće, a vi slijedite,…

Priredila Maja Mihajlović

Postoje filmovi i postoje Filmovi, oni koji se gledaju, jer je TV ostao slučajno baš na tom kanalu, daljinski ko zna gdje je, a mrzi vas da ustanete; oni koji se gledaju, jer drugarice baš to hoće, a vi slijedite, jer nekad ste prosto nadglasani; oni koji se gledaju s pola pažnje, maltene jednim okom dok se drugim gleda onaj ko gleda film i oni koji se gledaju zbog sebe, za sebe, zbog adrenalina, užitka i neke druge stvarnosti.

Danas vam Lola donosi jedanaest prijedloga iz ove posljednje kategorije, ostvarenja koja možete gledati same, u društvu ili sa onom jednom osobom, ali za sebe. Ovo su filmovi koje ne morate, već koje zaista želite da odgledate i proživite.

 

Psiho

psiho

Jedan od prvih i najpoznatijih filmova je Hičkokova, hičkokovski jeziva, priča o jednom Normanu Bejtsu i jednom hotelu smještenom na jednom brdu.

 

Doručak kod Tifanija

tiffany's

Svako bi trebalo da odgleda bar jedan Hičkokov horor, ali isto tako i bar jedan film u kom, ne glumi, nego vlada genijalna Odri Hepbern. Priča o Holi Golitli, djevojci koja živi u Njujorku, u stanu koji dijeli sa svojom mačkom, sanjajući o udaji za bogataša, prepuna je neodoljivih scena i još neodoljivije glume i pokreta jedne od najboljih i najneodoljivjih glumica na svijetu.

 

Diplomac

maturant

Dastin Hofman, ljubavni trougao koji čine izgubljeni diplomac, njegova komšinica, gospođa Robinson i njena kćerka , a u pozadini muzika  Simon and Garfunkea dovoljni su nagovještaji i razlozi da odgledate ovu komediju iz 1967. godine.

 

Paklena pomorandža

Paklena pomorandža

Futuristička priča Antoni Bardžisa, koju je na platna prenio Stenli Kjubrika prati petnaestogodišnjeg Aleksa, obožavatelja nasilja i Betovena, njegov provod u zabačenim ulicama, odlazak u zatvor, proces “izlječenja” bihevioralnom terapijom, preživljavanje slabosti i nemoći i povratak prvobitne nasilničke svijesti. Možda teže svarljiv, ali svakako vrijedan svakog grama težine i u želucu i u glavi.

 

Kum

Kum

Trilogija za cjelonoćni izlazak u svijet mafije sa Don Vito Korleoneom. Akcija, drama u sjajnom ostvarenju Frensisa Forda Kopole iz 1972. godine, djelo za kasne sate i životne provode.

 

Monti Pajton i Sveti gral

MontiPajton

Kada Bog pošalje grupu vitezova da pronađu Sveti gral, Teri Džons i Teri Gilijam će vas poslati u najluđu i najsuludiju avanturu. Kralj Artur, vitežovi okruglog stola, Sveti gral i gomila apsurda, šta drugo treba za bilo koje veče?

 

I-Ti

ET

Naučno fantastični film redatelja Stivena Spilberga iz 1982. godine je apsolutno fantastičan. Većina vas to već zna, a ko je slučajno propustio da odgleda ovaj predivni film nekada davno, neka se bar na 120 minuta vrati u tu davnu 1982. godinu.

 

Povratak u budućnost

povratakbudućnost

Još jedna naučno fantastična priča koja se ne zaobilazi i kojoj se rado vraća. Putovanje kroz vrijeme, ekspermenti koji krenu po zlu, odlazak iz 1985. godine u 1950. godinu, a potom, u sljedećem nastavku (koji se podrazumijeva da ćete gledati nakon prvog putovanja Martija Mek Flaja) u daleku budućnost koje se desila – prošle godine. Skok od trideset godina, u 2015. godinu, je nešto najbolje što danas, iz budućnosti, možete da doživite.

 

Kada je Hari upoznao Sali

hariSali

“I ja ću isto što i ona.” Zašto, kada i gdje je ovo Bili Kristal rekao i kuda je to odvelo njega i Meg Rajan, mi nećemo da otkrivamo da ne bismo upropastili niti jedan sekund nezaboravne priče Nore Efon, snimljene prije sedamnaest godina.

 

Edvard Makazoruki

-edward-scissorhands-de

Najsuludija i najdivnija priča Edvarda Bartona. Najradije bismo samo rekle: odgledajte, nećete se pokajati. Džoni Dep i Vinona Rajder, čovjek sa makazama umjesto prstiju, sa srcem iako bez njega, čudna bajka i čudan srećan nesrećni kraj. Nezaboravno, u svakom slučaju.

 

Profesionalac

-leon-the-professional-de

Natali Portman, dvanaestogodišnjakinja koja svjedoči ubistvu svoje cijele porodice i profesionalni ubica, zajedno kreću u priču čiji kraj ostavi tijelo sa ledenim trncima i donese trenutke bez riječi. Nevjerovatno ostvarenje Luka Besona iz 1994. godine vrijedi svake sekunde provedene uz kompjuter ili TV.

Bilo da se prisjećate, bilo da ih prvi put gledate, film, kao i svaka knjiga, svaki (sljedeći) put donosi drugačiji doživljaj i novo iskustvo.

Hladan period je dug, a noći sve duže, filmovi koje smo predložili su upravo ono što ih skratiti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije