Praktična Lola

Lolin ručak za 11.10: Njeno veličanstvo Gibanica

Ima ta jedna narandžasta tepsija koju je moja mama kupila kad je počela živjeti s tatom. Ta tepsija je nahranila stotine gladnih usta i odgovorno tvrdim da pite, kolači, lazanje, štrudle i hljeb nikada nisu toliko ukusni kao kad se…

Jelena Računica Šatara

Ima ta jedna narandžasta tepsija koju je moja mama kupila kad je počela živjeti s tatom. Ta tepsija je nahranila stotine gladnih usta i odgovorno tvrdim da pite, kolači, lazanje, štrudle i hljeb nikada nisu toliko ukusni kao kad se u njoj ispeku. Imaš osjećaj da ti svaki zalogaj priča priču dugu skoro 40 godina.

Upravo tu tepsiju naslijedila sam ja kad sam odlazila u svoj samostalni život. Već je stara, oronula i oštećena, ali gibanica se jednostavno ne peče u nekoj novijoj nego baš u toj narandžastoj. Gibanica se priprema prilično brzo i sigurni smo da će se vaši ukućani obradovati svaki put kad ih baš ovo jelo dočeka za ručak. Evo odličnog prijedloga za sutra.

Potrebni sastojci:

  • 500 grama kora za pitu
  • 250 mililitara kisele vode
  • 500 grama svježeg sira
  • 400 grama pavlake
  • 5 jaja
  • Malo ulja
  • So

 

img_20160803_150253-1

Tepsiju podmažite sa malo ulja i na dno stavite jednu koru, neka pda preko stranica tepsije. U većoj plastičnoj posudi dobro izmješajte sir, polovinu pavlake, 3 jaja, kiselu vodu i so. Dobro izmješajte. Smjesa treba da bude nešto tečnija.

Uzimajte jednu po jednu koru, zgužvajte je u ruci, umočite u smjesu i slažite jednu do druge u tepsiju. Ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Pazite samo da vam jedna kora ostane da prekrijete gibanicu. Preostala dva jajeta umutite sa ostatkom pavlake, prelijte preko gornje kore i stavite na pečenje.

Gibanica se peče oko 35-45 minuta u rerni ugrijanoj na 180C.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije