FantastičnoZabavna Lola

Dobra strana interneta: Lista sajtova na kojima možete učiti i naučiti baš sve!

Svakog dana, u svim oblastima, možete i trebate napredovati. U modernom vremenu naročito, jer ne postoje prepreke na putu do znanja. Ne morate proputovati svijet, uložiti mnogo novca, ali dovoljno je da uz pomoću nekoliko klikova naučite nešto novo. Zato…

Redakcija-

Svakog dana, u svim oblastima, možete i trebate napredovati. U modernom vremenu naročito, jer ne postoje prepreke na putu do znanja. Ne morate proputovati svijet, uložiti mnogo novca, ali dovoljno je da uz pomoću nekoliko klikova naučite nešto novo. Zato vam donosimo naše ovosedmične preporuke za rast i razvoj.

Edx.org

Želite se posvetiti jednom određenom kursu? Onda je edx pravo mjesto za vas, jer vam nudi besplatno pohađanje onlajn časova iz raznih oblasti. Od arhitekture, kulinarstva pa sve do muzike. Možete odabrati oblast koja vas najviše zanima, kao i odrediti vremenski period u kojem želite da se bavite njenim izučavanjem. Dobijate detaljan raspored i plan aktivnosti, a sve to besplatno. Dodatno se naplaćuje certifikat koji dobijate po završetku kursa, ali vjerovatni biste potrošili jednak iznos i da pohađate kurs negdje u svom gradu.

books1

Verbling

Svi smo mi rođene poliglote, samo je na nama koliko ćemo raditi na razvoju svojih vještina. Obično nam glavni izgovor bude nedostatak vremena, ali i nedovoljno zanimljiv način predstavljanja lekcija. Upravo da biste to izbjegli, a pri tome zaista naučili neki novi jezik, Verbling nudi mogućnost onlajn učenja kroz interakciju sa govornicima tog jezika. Tako možete odabrati željeni jezik, a potom se automatski putem audia ili videa uključiti u komunikaciju sa vašim mentorom. Cijena kursa zavisi od broja sati, ali je definitivno isplativo, ako uzmemo u obzir da biste možda uštedjeli na novcu, ali izgubili na volji i kreativnosti, ako biste samo suvoparno učili sami.

Ted

Ovo je mjesto na kojem možete pronaći sve što vam je potrebno kada je u pitanju inspiracija. Savjeti eksperata iz raznih oblasti, panel diskusije, prezentacije i konferencije, samo su neki od sadržaja Teda. Osim toga, uspješne žene iz svijeta govore o ključnim elementima kada je u pitanju njihova zavidna karijera. Dovoljno je pogledati jedan video dnevno, čije je gledanje besplatno, da biste napunili svoje baterije i shvatili: “Ja to mogu”.

TED2014, Session One - Liftoff! - The Next Chapter, March 17-21, 2014, Vancouver Convention Center, Vancouver, Canada. Photo: James Duncan Davidson

Librivox

Za sve knjiške moljce, imamo sjajan sajt. Librivox vam nudi katalog knjiga za čitanje, ali i za slušanje. Jedini preduslov je poznavanje engleskog jezika, a sve ostalo što vam je potrebno nalazi se na klik do vas. Na ovaj način ujedno možete i usavršiti svoje poznavanje engleskog, jer dok slušate odabranu knjigu, možete pratiti i napisanu verziju te se na taj način testirati koliko dobro ga znate.

Play bass now

Oduvijek ste željeli svirati gitaru, ali nikako da se odlučite da konačno krenete na kurs negdje u gradu? Play bass now nudi mnoštvo videa, lekcija i preporuka za sve vas koji želite svirati. Kategorizacija po žanrovima, kao i gostovanja poznatih gitarista i drugih instrumentalista čine ovaj sajt interaktivnim i odličnim odabirom kada je riječ o besplatnom učenju sviranja. Doniranje novca zbog razvoja samog sajta je na bazi dobrovoljnog karaktera, zato ne morate brinuti oko plaćanja, jer video sadržaje i lekcije možete pratiti potpuno besplatno.

gitara

Wonder how to

Sve što ste ikada željeli znati kako, zašto i zbog čega, nalazi se ovdje. Od odgovora na pitanja kako zaštiti svoj računar, zapamtiti pasvord, sve do preporuka posuđa koje savršeno čuva namirnice ili hrane koja je prepoznatljivog izgleda, ali potpuno drugačijeg okusa. Sve što ste željeli znati o tehnologiji, hrani, ali i zabavnoj strani svoje zaboravnosti na jednom mjestu.

Fucking homepage

Ok, vjerovatno ste pomislili na nešto totalno suprotno od onoga što se krije na ovoj stranici. Riječ je o rendom znanju ili o “svemu onome što niste morali, a možete znati”. Od toga kako živjeti kao “fucking millionare” bez da budete taj, do svih stvari koje ste trebali znati o izborima u Americi, ali na satiričan način.

online-read

Cooklet

Za sve fudije ili prevedeno na svima razumljiv jezik, za sve ljubitelje hrane, ovaj sajt nudi mnoštvo recepata, ideja, ali i kontakata kuvara i šefova kuhinje širom svijeta. Možete razmijeniti ideje s njima, ocjenjivati jedni drugima jela i vidjeti ko je najbolji šef u ovom gastro carstvu. Vjerujemo da ćete poželjeti mnogo toga podijeliti sa nama i otkriti nam neka nova jela i ideje.

Zen habits

U vremenu kada se čini sve teže pronaći svoj mir i postići čuveno stanje zena, duševnog ispunjenja i zadovoljstva, postoji sajt koji vam govori kakve su to navike koje će vas dovesti do mira i sklada. Od preporuka knjiga na ovu temu, preko iskustvenih tekstova i savjeta, svoju oazu mira možete tražiti upravo ovdje.

zen

Project euler

Za sve one koji su voljeli matematiku, a vjerujemo da ih nema mnogo, ali i za one koji bi možda sada voljeli da je nauče. Sajt sa lekcijama, strategijama rješavanja matematičkih problema, različitih nivoa i smjerova. Kako biste pratili svoj razvoj(a nadamo se da će ga biti) registrujete se besplatno i krećete u Pitagorinu avanturu, koja će vam na kraju omogućiti da bolje razumijete sve one zamršene i komplikovane jednačine.

Ovo su tek neki od zanimljivih i korisnih sajtova koji danas veoma uspješno zamjenjuju kurseve, putovanja i tradicionalne načine učenja. Sve što vam je potrebno jeste malo dobre volje, malo više strpljenja i svjesnost da svakoga dana možete, a i trebali biste naučiti nešto novo, jer učenje je proces koji počinje mnogo prije prvog razreda osnovne škole, a završava mnogo kasnije nakon završetka fakulteta. Čovjek se uči dok je živ.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije