PorodicaPraktična Lola

Mentalna aritmetika: Djeca će je obožavati, a vi ćete se pitati gdje je ovo bilo do sad!

Na šta prvo pomislite kada kažemo mentalna aritmetika? Zvuči zanimljivo, bio bi prvi odgovor. Izgleda kao neki dobar mentalni razvoj, bio bi drugi. Što prije počnemo, prije ćemo se razviti, dobacio bi neko treći. SuanPan mentalna aritmetika je čitava nauka,…

Žana Gauk

Na šta prvo pomislite kada kažemo mentalna aritmetika?

Zvuči zanimljivo, bio bi prvi odgovor. Izgleda kao neki dobar mentalni razvoj, bio bi drugi. Što prije počnemo, prije ćemo se razviti, dobacio bi neko treći.

SuanPan mentalna aritmetika je čitava nauka, ali nije komplikovana, vjerujte. Naprotiv.

Nauka kaže da koristimo tek pet do sedam odsto kapaciteta ljudskog mozga. Kada učimo, mozak se pokrene, ali ne koristi obe hemisfere, ne u isto vrijeme, ne aktivno. Djeca uče napamet, ponavljanjem, mozak se aktivira samo onoliko koliko mu je potrebno da tu radnju odradi, zapamti je, ali je vremenom zaboravi ukoliko se ta radnja ne ponavlja.

Evo malo naučnog ugla. Jedna od glavnih karakteristika mentalne aritmetike je njen interesantan interaktivan karakter. Djeca uče i u isto vrijeme se zabavljaju zahvaljujući didaktici i metodologiji u kojoj igre imaju važnu ulogu. Pogodna je za djecu zato što odrasli nemaju sposobnost da vizualizuju niti da očitavaju rezultat na ovaj način. Tu sposobnost gubimo poslije 14. godine.

aritmetikaDijete sve uči kroz igru, ali pritom je važno naglasiti da nije igračka ono što potiče razvoj mozga, već je to iskustvo igre. Razvoj svakog učenika ovog programa se nadgleda i, shodno tome, pripremaju se periodični izvještaji. U toku kursa primjenjuju se i mjestimične provjere usvojenosti gradiva, dok se na kraju svakog završenog nivoa primjenjuju i testovi pažnje i koncentracije, višestruke inteligencije i stilova učenja.

Na mentalnu aritmetiku ne treba gledati kao na sredstvo uz pomoć kojeg će djeca popraviti svoje ocjene iz matematike. Treba je vidjeti kao sredstvo koje podstiče način na koji se djeca fokusiraju u razmišljanju, koje sjedinjuje i pojačava moć slušanja i razumijevanja, koje predstavlja most između vizuelnog i imaginarnog, koje razvija brzinu i tačnost, pojačava koncentraciju, pojačava informativni proces i ulazi u srž zadatog problema.

Zašto sve ovo govorimo? Vrlo jednostavno – postoji u Banjaluci. Dobro ste čuli. Časovi mentalne aritmetike održavaju se u Obrazovnom centru “Mali princ”  u Jevrejskoj 54.  Program je apsolutno podređen vama, samo je potrebna dobra volja.

Prvi časovi su počeli 17. septembra, a prve reakcije roditelja i djecu su fantastične.

Jedna mama je napisala: “Ovo je izgleda mnogo interesantno, dok je Đole sam sjeo da radi”. Druga je dodala: “Probudila se jutros u sedam i odmah rekla: ‘Daj da uradim domaći'”.

Um caruje! Neka ovo bude vodilja i za vaše dijete.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije