DogađajiRadoznala Lola

Znate li zašto muškarci lakiraju nokte u oktobru?

Ne, ovo nije posljednji modni krik, kao ni neki novi način da se skrene pažnja na muškarce. Ovo je dobar način da se skrene pažnja na problem. Muškarci širom svijeta su odlučili podići svijest o nasilju nad djecom, tako što…

Sara Velaga

Ne, ovo nije posljednji modni krik, kao ni neki novi način da se skrene pažnja na muškarce. Ovo je dobar način da se skrene pažnja na problem. Muškarci širom svijeta su odlučili podići svijest o nasilju nad djecom, tako što će nalakirati po jedan nokat na ruci. Kampanja pod nazivom Polished Man trajaće cijeli mjesec oktobar, a ideja je nastala u nevladinoj organizaciji YGAP.

Ovaj oblik podrške se odnosi na jedno od petoro djece, koja se suočavaju sa fizičkim ili seksualnim nasiljem prije osamnaeste godine. Da, dobro ste pročitali, svako peto dijete je žrtva nekog oblika nasilja u svijetu. Upravo zato i lakiraju jedan od pet noktiju na prstima. Njihove fotografije možete pronaći na instagramu.

Ovo je treća godina kako je kampanja u toku, a iz godine u godinu priključuje joj se sve veći broj slavnih muškaraca. Nedavno su to uradili i glumci Kris Hemsvort, Tejler Blekburn, fotograf Dejvid Higs, kao i zlatni olimpijac Majkl Klim. Svi su odlučno stali na kraj stereotipnim doživljajima “muškosti” pokazujući da nisu ništa manje muškarci, ako nalakiraju nokte. Naprotiv, samo su veći i snažniji u ovoj borbi koja se tiče sviju nas.

Ideja je nastala kada je izvršni direktor YGAPa Eliot Kostelo upoznao Teu, djevojčicu koja je pretrpjela nasilje u djetinjstvu. Kada je imala samo osam godina, bila je zlostavljana fizički i seksualno, nakon čega su je poslali u dom za nezbrinutu djecu. Njena priča ga je potresla, ali uprkos svemu vidio je dozu optimizma kod nje. Dok su razgovarali, ona se osjećala spokojno i sigurno pa je odlučila da se igra sa njim. Na dlan njegove ruke nacrtala je srce, a onda je uzela lak za nokte i nalakirala mu nokte.

Nedugo kasnije odlučio je da počne lakirati jedan nokat u znak sjećanja na nju, a ubrzo je svoje iskustvo podijelo sa drugima i odlučio ih potaknuti da urade isto. Moć promjene i zaustavljanja nasilja. Počinje sa lakiranjem jednog nokta, ali ima puno veći značaj. Lakiranje nokta skreće pažnju, pažnja pokreće komuniakciju, a komunikacija dovodi do mjera opreza i intervencije.

Paint it. #PolishedMan. Nailed it.

A post shared by P O L I S H E D M A N (@polishedman) on

Svim ženama se poručuje da podrže ovu akciju, tako što će na društvenim ohrabriti svoje muškarce da nalakiraju nokte. Zvanični hešteg je #PolishedMan pomoću kojeg možete i vi da podržite ovu kampanju. Trenutno je zarađeno oko 260 000 dolara, a sva sredstva će biti donirana u liječenje, rehabilitaciju i psihofizičku pomoć žrtvama nasilja.

U narednom periodu sredstva će takođe biti usmjerena i u projekte dječijih organizacija, centara i fondacija, jer nijedno dijete ne smije biti žrtva nasilja. Muškarci su ovaj put odlučili da nas sve na to podsjete.

Hoćete li i vi nalakirati jedan nokat?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije