PojaveRadoznala Lola

Krade li ZARA ideje ili ih samo “posuđuje i prilagođava”?

Poznati ženski brend i miljenik žena širom svijeta, Zara, objavljuje novu kolekciju. Žene kao i uvijek, oduševljene, padaju u trans, kupuje se i što treba i što ne treba, jer opet se nose pilotske jakne sa zakrpama, Diznijevi likovi na…

Redakcija

Poznati ženski brend i miljenik žena širom svijeta, Zara, objavljuje novu kolekciju. Žene kao i uvijek, oduševljene, padaju u trans, kupuje se i što treba i što ne treba, jer opet se nose pilotske jakne sa zakrpama, Diznijevi likovi na džinsu – osamdesete su se vratile u punom sjaju. Ali, još nešto sija – bijes frilens dizajnera širom svijeta čije je radove za print u novoj kolekciji poznati brend ukrao.


Prva koja je reagovala bila je Tjuzdej Basen, dvadesetsedmogodišnja ilustratorka iz Los Anđelesa koja je čak angažovala i advokata za spor protiv Inditeksa, vlasnika Zare. I ostali frilenseri su se uključili u onlajn borbu, međutim, nakon odgovora advokatskog tima Inditeksa, sve što im je preostalo je upravo to – borba na društvenim mrežama. Naime, iako postoje neosporni dokazi između objavljenih ilustracija i kasnijeg pojavljivanja u Zarinoj kolekciji, mladi kreativci ne mogu ništa da urade, iz dva razloga: prvi je taj što je dovoljna minimalna izmjena dizajna da bi se zakonski izbjeglo upravo narušavanje autorskih prava, a drugi je što su fotografije dizajna javno postavljene na društvenim mrežama te kao takve podliježu “posuđivanju i prilagođavanju” bez konsultovanja i saglasnosti sa autorom/autorkom i idejnim tvorcem.

tuesdayvszara

I pored čvrstih, materijalnih dokaza, Inditeks ima zakon na svojoj strani, odnosno, nije došlo do kršenja istog. Iako je u svijetu mode odavno sve postalo princip krađe, posuđivanja ili kako to stristajl brendovi vole da kažu – inspirisanja, postavlja se pitanje – zašto jedan brend kao što je Zara dozvoli sebi ovu vrstu loše promocije? Da li priča nije otišla dovoljno viralno, da li kreativci sami nisu u stanju nešto da promijene ili je ustvari još jednom potvrđena priča da je svaki marketing dobar marketing, ali i dalje ne postoje podaci o bilo kakvom padu prodaje Zarinih modela niti bilo kakva zabrinutost povodom objavljenih podataka. Da li je uopšte moguće da neko mali porazi tako velikog? Ustati ili odustati, pitanje je sad?!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije