Praktična LolaŽivot

BiH i dalje ne vjeruje ženama. Zašto?

Bosna i Hercegovina izgleda kao vječiti student, koji s vremena na vrijeme izađe na ispit. I omane. Debelo. Onda se vrati u rutinu, životari do sljedećeg roka. Pa opet “Jovo nanovo”. Tako bi i u ovom oktobarskom roku. Izašla BiH…

Žana Gauk

Bosna i Hercegovina izgleda kao vječiti student, koji s vremena na vrijeme izađe na ispit. I omane. Debelo. Onda se vrati u rutinu, životari do sljedećeg roka. Pa opet “Jovo nanovo”.

Tako bi i u ovom oktobarskom roku. Izašla BiH na lokalne izbore pa odabrala. Reče da joj je opet potreban muški mozak i snaga, ali ne i ženska emocija, suptilnost i pamet. I, ne sporim, ima tu kvalitetnih kandidata i onih koji bi mogli da zapnu, ali zašto nemamo povjerenja u žene?

Od 418 kandidata za načelnike opština, kandidovano je tek 26 žena. Tada ih je na 704 stranice, koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, bilo teško pronaći, ali su se, koliko su mogle, trudile da se za njih čuje. Rezultat je, bar za mene, porazan, samo njih šest osvojilo je mandat. Pet u Republici Srpskoj i tek jedna u Federaciji BiH.

Statistički, žene tako zauzimaju tek pet odsto u odnosu na ukupan broj načelnika u BiH. Ženska snaga pobijedila je u Istočnom Drvaru, gdje će načelničku dužnost obavljati Milka Ivanković iz stranke Zavičajni socijaldemokrati, u Kalinoviku to će raditi nova-stara načelnica Mileva Komlenović iz SNSD-a, u Mrkonjić Gradu, takođe nova-stara, Divna Aničić (SNSD). Mila Petković, iz koalicije SNSD, DNS, SP i SNS, u nove projekte i investicije vodiće Novo Goražda, Snežana Ružičić iz SNSD-a to će raditi u Jezeru, a Amra Babić, nezavisni kandidat, u Visokom, kojoj će ovo, takođe, biti drugi mandat.

zene-02
Analitičari kažu da je obavljanje lokalne vlasti najteži posao u politici, jer onaj ko se uhvati u koštac, mora da balansira između republičke vlasti i potreba ljudi u opštinama i gradovima. Ako je tako, a vjerujem da jeste, onda ovoj šestorki skidam kapu. Posebno skidam kapu onima koje su nakon prvog madata osvojile i drugi, jer znači da su zadovoljile običnog čovjeka, mada je problema na pretek.

Od 418 kandidata za načelnike opština, kandidovano je tek 26 žena. Tada ih je na 704 stranice, koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, bilo teško pronaći, ali su se, koliko su mogle, tudile da se za njih čuje. Rezultat je, bar za mene, porazan, samo njih šest osvojilo je mandat. Pet u Republici Srpskoj i tek jedna u Federaciji BiH.

Ovu kampanju ispratih od početka do kraja i razočarah se. U birače. Upitani, onako usput, na ulici da li bi prije dali glas ženi ili muškarcu, bez navođenja imena i stranaka koje su kandidovale i jedne i druge, bez navođenja ideja, stavova i planova, oni su kao iz topa odgovarali: “Muško je ipak muško”, “Naravno, muškarcu”, “Ipak više vjerujem muškarcu u politici”, “Žena i politika… Hm”. Aman, ljudi, šta vam je?!

Pogledah i ne povjerovah. ZAŠTO TAKAV STAV? Šta to fali ženama? Evo ja sam od njih u mnogo slučajeva čula pametnije, prihvatljivije, ljudskije stavove.

Ružičić je nedavno izjavila da listama ne nedostaje kvalitetnih žena, ali da je “ovo muška borba”. I one zaista jesu kvalitetne, i ako je to kompliment i znak za snagu i pamet u BiH, boriće se “muški”.

Žene su spremnije i na saradnju pa je Amra Babić prvo čestitala koleginicama iz RS, a onda istakla dobru saradnju u proteklom mandatu. Nada se, kaže, da će tako biti i ubuduće, a voljela bi da, kao i do sada, budu primjer drugim ženama i da ih ohrabre da aktivno učestvuju u politici.

zenePolitika nije bauk i uopšte nije muški posao, da vam kažem. Meni ne treba muško da mi objasni šta i kako da radim. Pa vratite se kroz istoriju i provjerite kako su svojim djelima žene ispisale te stranice. Čvrstih stavova i odvažne, pune samopouzdanja mijenjale su svijet. I taj isti svijet nije ih prepoznavao kroz “mušku snagu”, već kroz onu istinsku žensku. Danas su vodeće kada je u pitanju moć, a ocjenjuje ih “Forbes”.

Šta to fali ženama? Evo ja sam od njih u mnogo slučajeva čula pametnije, prihvatljivije, ljudskije stavove.

Žene su borci. Borci za svoje ideje. Borci za pravdu. Borci za porodicu i djecu. Borci i za muškarce. Žene su lavice i u nekoj kancelariji i u načelničkoj fotelji i za tezgom na pijaci.

Zašto BiH ne bi konačno položila taj ispit i ukazala povjerenje ženskoj pameti i promućurnosti, a ne sve gledala kroz polnu prizmu ili kako god se to zvalo? Predrasude, da, predrasude. Sačekaćemo, možda nam je za sve potrebno triput više vremena nego svijetu. Do tada, buduće načelnice, borite se i izborite za svoja i prava drugih žena. Pokažite snagu kakva vas krasi! Budite žene!

Bodrimo vas!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije