LjudiRadoznala Lola

Bračni par koji mijenja život zatvorenika u Banjaluci – jer svi zaslužuju novu šansu!

Kako gledate na zatvorenike u kazneno-popravnim domovima? Znam, puni ste predrasuda. Nekad je to i istina, ali, saglasićete se, svi zaslužuju drugu šansu. Šansu za život i rad. Šansu za povratak u društvo, među ljude. Bez onog zatvorskog bremena. Ljudima…

Žana Gauk

Kako gledate na zatvorenike u kazneno-popravnim domovima? Znam, puni ste predrasuda. Nekad je to i istina, ali, saglasićete se, svi zaslužuju drugu šansu. Šansu za život i rad. Šansu za povratak u društvo, među ljude. Bez onog zatvorskog bremena.

Ljudima je potrebna pomoć, ali do sada je ona bila samo slovo na papiru. Ipak, bračni par, Kristina i Nebojša Macanović, odlučili su da se posvete baš njima. Mimo poslova koje svakodnevno obavljaju, kao vođe Centra modernih znanja, osmislili su projekat “Računarska obuka u Kazneno-popravnom domu Banjaluka”.

Sjajnu ideju sprovode od početka septembra, a samo sa jednim ciljem – da osposobe osuđenike da, po izlasku na slobodu, lakše pronađu zaposlenje, ali i da sami kreiraju poslove u zatvoru, jer su često marginalizovani.

“Prije nego što smo organizovali nastavu, obavili smo motivacione razgovore sa osuđenicima, kroz koje su im objašnjavani ciljevi i svrha projekta. Statistika pokazuje da čak 30 odsto osuđenih u zatvorima ima završenu samo osnovu školu ili su bez obrazovanja. Odrasli u teškim ekonomskim uslovima, veoma često su bili prinuđeni da se bave kriminalom da bi opstali. Ovakve obuke su nova životna šansa za njih”, objašnjava Kristina.

kristina-02

Kristina i Nebojša Macanović

Zatvorenici su rado prihvatili ideju pa su i redovni na časovima. Ne smeta im ni što po trojica sjede za jednim računarom, žele samo da uče. Ali, zato bi u ovu ideju mogle da se uključe ovdašnje kompanije koje bi Zavodu donirale svoje stare računare. I opet bi svima bilo dobro.

Ljudima je potrebna pomoć, ali do sada je ona bila samo slovo na papiru. Ipak, bračni par, Kristina i Nebojša Macanović, odlučili su da se posvete baš ovim ljudima. Mimo poslova koje svakodnevno obaljaju, kao vođe Centra modernih znanja, osmislili su projekat “Računarska obuka u Kazneno-popravnom domu Banjaluka”.

“Edukacija u smislu učenja nije obavezna. Unutar Zavoda su organizovane likovna, muzička, novinarska i sekcija rezbarenja, koje zatvorenici pohađaju dobrovoljno i gdje mogu naučiti mnoge korisne vještine ili zanate. Tako im je ponuđena i ova obuka”, priča nam Kristina.

Da su ljudi željni znanja, ali i druge životne šanse dokazuju i dobri rezultati.

“Plan na početku obuke je bio da grupa nauči osnove programa Word i Excel, međutim, među polaznicima se izvodila naprednija grupa koja je ove osnove brzo savladala i koji su prešli i na neke druge programe iz MS Office paketa. U svakom slučaju, svi polaznici će ispuniti cilj obuke, a to je osnovna pismenost u ova dva programa”, obećava Kristina.

Sve ovo prate i one zanimljive situacije, a jedna od takvih je da je polaznicima kursa lakše da izračunaju prosjek (Average u Excelu) kojim dobiju rezultat od 1,6 grama trave, nego prosjek ocjena u školi. 

Projekat je finansirao Grad Banja Luka, ali Kristina i Nebojša ne odustaju od potrage za drugim izvorima novca kako bi projekat zaživio u što više kazneno-popravnih ustanova u BiH. Ako znate nekog ko bi im pomogao ili imate računar koji vam nije potreban, javite se Lolama, a mi ćemo vas povezati s Kristinom.

Ovakve inicijative svakako će popraviti mračnu statistiku po kojoj je čak 80 odsto osuđenika kompjuterski nepismeno. Kristina i Nebojša zaslužuju podršku, zatvorenici takođe.

Ne odbacujmo ljude i ideje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije