LjudiRadoznala Lola

Hiljadu riječi o Moniki Beluči

Punim imenom Monika Ana Maria Beluči rođena je 30. septembra 1964. godine u Čita di Kastelu, u Italiji kao jedino dijete u porodici.

Sara Velaga

Njen otac je bio vlasnik kompanije za transport, a majka slikarka, koja je većinu vremena provodila kući. Monika je već sa trinaest godina počela da se bavi modelingom, kako bi plaćala svoje školovanje. Do 1989. godine postala je jedno od prepoznatljivih lica pariške modne scene te se počela pojavljivati na naslovnicama magazina, kao što su El i sarađivati sa brendovima kao što su Dolče i Gabana.

Do 1992. godine počela se pojavljivati i na velikom platnu, a jedan od prvih filmova je bio Bram Stoker’s Dracula (1992). Svoj talenat je nastavila pokazivati u filmovima kao što su Apartman(1996.) i Malena(2000.) a u 2003. godini se pojavljuje u hitovima Matriks Reloaded i Matriks Revolutions.

ROME, ITALY - OCTOBER 20: Monica Bellucci attends a red carpet for 'Ville-Marie' during the 10th Rome Film Fest on October 20, 2015 in Rome, Italy. (Photo by Ernesto Ruscio/Getty Images)

Studirala je pravo na Univerzitetu u Peruđi, ali je u konačnici odustala od fakulteta, kako bi se posvetila modelingu. Udala se za fotografa Klaudija Basa 1990. godine, ali su se razveli nakon četiri godine. Nakon što je radila na nekoliko italijanskih televizija, kao i glumila u filmovima, Beluči se predstavila američkoj publici sa filmom Bram Stoker´s Dracula 1992. godine. Geri Oldman igrao je legendardnog vampira, a Beluči je imala malu ulogu njegove supruge. Četiri godine kasnije, zaradila je zapaženu ulogu u francuskom filmu Apartman.

Ubrzo je došla do holivudskih uloga, kao i do europskih filmova. Glumila je u brojnim filmovima, ali najzapaženija uloga joj je bila u Malenoj. Po toj ulozi je ostala najprepoznatljivija. Dvije godine kasnije, Beluči glumila je sa tada već svojim mužem u akcijskoj drami, Brotherhood of the Wolfwith.

U filmu Passion of the Christ glumila je Mariju Magdalenu, a nakon toga glumila je i sa brojnim poznatim glumcima, kao što su Kiano Rivs, Mel Gibson, Met Demon. Sa Denijelom Kregom glumila je u novom nastavku Bondove djevojke, a sa De Nirom u Godinama ljubavi 2011. godine. Kada je trebala dobiti ulogu u Spektru, rekla je režiseru Sem Mendesu da će on biti heroj među ženama ako angažuje upravo nju, jer je pravi seksipil u mislima, mašti, a ne u godinama i tijelu”. Tako je postala i najstarija angažovana Džejms djevojka.

beluci

U filmu Apartman, upoznala se u čovjeka sa kojim je glumila, Vincenta Kasela, a nakon nekoliko godina su se vjenčali. Dok su bili u braku, Vincent i Monika živjeli su u odvojenim stanovima, kako ne bi upali u rutinu i postali navika jedno drugom. Uprkos tome razveli su se 2013. godine.

vincent-and-monika

Razvodom od Vincenta nakon trinaest godina braka, shvatila je da ne zna šta da radi sada sama, ali isto tako naglasila je kako ljubav ne poznaje razvod te kako će se oni možda nekad i sresti i pomiriti.

Dok su bili u braku, Vincent i Monika živjeli su u odvojenim stanovima, kako ne bi upali u rutinu i postali navika jedno drugom.

Nikada se nije bojala uraditi stvari u vrijeme koje je prema njenom mišljenju pravo. Tako je rodila ćerke sa trideset i devet i četrdeset i pet godina, a upravo u svojim godinama vidi posebnu čar. Zato joj je jasno zašto je privlačna mlađim muškarcima, jer kako kaže tek sada zna šta želi, a pri tome ima i životno iskustvo.

bellucci

Dva puta je nagrađena italijanskim zlatnim globusom 1998. godine i 2005. godine. U 2014. godini Beluči je igrala glavnu ulogu u filmu Čudo koji je osvojio Grand Pri u Kanu. Govori tečno italijanski, francuski, engleski i farsi. Jedna od njenih posljednjih uloga bila je u filmu”Ljubav i rat” sa Emirom Kusturicom.

Jednom je izjavila kako bi radije voljela gledati svoje unuke kad ostari, nego filmove koje je snimila, jer će je to ispunjavati duhovno. Nikada nije imala plastične operacije, ali je nebrojeno puta bila na naslovnicama magazina i proglašavana za jednu od najseksipilnijih žena na svijetu. U toku obe trudnoće pozirala je na naslovnicama časopisa skrećući na taj način pažnju svim majkama i ženama da zavole i prihvate svoja tijela.

monika-b

Prema njenim riječima film Malena opisuje njen život i u njemu se najviše pronašla i ostvarila. Izjavila je kako ženska ljepota može biti problem u dva slučaja. Prvi ako je nema, a drugi ako ne postoji ništa osim ljepote. U dokumentarnom filmu Veliko pitanje, govorila je o filmu Hristova Pasija, gdje je izjavila: Ja sam agnostik, uprkos tome što poštujem religiju i zanima me. Ako postoji nešto u šta vjerujem, to je misteriozna energija, ona koja pokreće okeane tokom plime, ona koja ujedinjuje prirodu i ljudska bića.

Ženska ljepota može biti problem u dva slučaja. Prvi ako je nema, a drugi ako ne postoji ništa osim ljepote.

vanity-fair

Nikada nije bila sklona melanholiji, a za sebe je govorila da živi u sadašnjem trenutku, jer je on sve što ima. Uvijek je isticala kako voli sebe, ne zbog svoje ljepote, već zbog toga što se nosi sa svim svojim vrlinama i manama koje voli  jednako. Vrijeme je nije uspjelo promijeniti, ali joj je zato bilo glavni neprijatelj u životu, često je navodila.

Poredila je to sa jabukom, koju nakon nekog vremena izgrizaju crvi, što se prema njenom mišljenju dešava i sa životom. I danas zrači samopouzdanjem i zavodi milione muškaraca širom svijeta, kao što je radila u filmu Malena, ali u suštini nije takva. Upravo zato je i prihvatala snažne uloge žena u filmovima, kako bi zapravo glumila nešto što u stvarnom životu nije. U konačnici Monika je baš kao većina žena, sa glavnim adutom, koji često ističe, a to je crveni ruž. S njim svaka žena može vladati svijetom, čak i ako nije samouvjerena.

malena

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije