Da li ste znaliSerijali

Istorija pića odličnog za mamurluk, a starog više od hiljadu godina

Orijentalni napitak star više od hiljadu godina, decenijama je bio jedna od glavnih ponuda poslastičarnica. Danas se sve ređe pravi, naručuje i pije, a u vreme kada prete virusi, boza puna B i C vitamina osim što okrepljuje, čuva telo…

Jovana Kešanski

Orijentalni napitak star više od hiljadu godina, decenijama je bio jedna od glavnih ponuda poslastičarnica. Danas se sve ređe pravi, naručuje i pije, a u vreme kada prete virusi, boza puna B i C vitamina osim što okrepljuje, čuva telo i imuni sistem. Uz to, odlična je za mamurluk.

Boza je kiselkasto piće od žitarica, bez veštačkih dodataka, koje sadrži i kvasac, pa je često nazivaju tečna proja.

Dnevno se može konzumirati i do dve litre ovog napitka.

Da bi zadržala kvalitet, čuva se isključivo u drvenom buretu.

Često je piju trudnice i porodilje, jer se smatra da utiče na veću količinu i bolji kvalitet mleka posle porođaja.

To je možda najzdravije piće kod nas, jer nema konzervansa, hemije, ni veštačke boje.

Nažalost, čaša boze po ceni u proseku od 50 dinara, može se popiti u tek po nekoj od preostalih zanatskih poslastičarnica.

Ovo piće prvi put je napravljeno u Turskoj 900. godine.

boza01

Kada su izmislili alkoholnu “tartar bozu”, sultan Selim Drugi, uveo je prohibiciju, a u 17. veku sultan Mehmed Četvrti zabranio je sva alkoholna pića. Zatvorio je sve prodavnice u kojima se ovo piće prodavalo, a samo u Istanbulu tada je postojalo oko 300 prodavnica boze.

Ukoliko želite da je sami smućkate, imajte na umu da za njeno pravljenje ne trebate da izdvojite mnogo novca, ali ćete morati da izdvojite dosta vremena i živaca. Razlog je u tome što dobra boza mora da odstoji najmanje jednu noć.

Evo i kako se priprema:

Pola kilograma kukuruznog brašna stavi se u pet litara mlake vode i ostavi da odstoji desetak sati ili celu noć.

Potom se lonac sa brašnom i vodom stavi na laganu vatru i krčka tri sata, a zatim skloni sa šporeta da se ohladi. U međuvremenu, 20 grama kvasca stavi se u mlaku vodu da se rastopi, a onda se doda u prokuvano ohlađeno kukuruzno brašno. Za kraj, boza se dobro promeša i ostavi da stoji još desetak sati. Posle toga se procedi kroz gustu gazu i zasladi sa pola kilograma šećera, a ko voli i slađe – može da stavi i veću količinu.

Napitak se sipa u flaše, ali se nikako ne smeju zatvarati, jer zbog vrenja kvasca boce mogu da “eksplodiraju”.

Sezona virusa je počela, možda je boza pravi način da im doskočite!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije