PojaveRadoznala Lola

Kad bi nestali glavni gradovi sve evropske države bi bile u minusu, samo bi Njemačka bila u plusu

Bivši gradonačelnik Berlina, Klaus Voverajt nazvao je glavni grad Njemačke “siromašnim, ali seksi”, jer sudeći prema novim istraživanjima, to je jedini glavni grad u Evropi čiji nestanak ne bi značio mnogo. Institut za ekonomska istraživanja sproveo je istraživanje šta bi…

Sara Velaga

Bivši gradonačelnik Berlina, Klaus Voverajt nazvao je glavni grad Njemačke “siromašnim, ali seksi”, jer sudeći prema novim istraživanjima, to je jedini glavni grad u Evropi čiji nestanak ne bi značio mnogo. Institut za ekonomska istraživanja sproveo je istraživanje šta bi se desilo sa državama u Evropi, kada ne bi imale svoje glavne gradove.

  • Bez Londona, Britanija bi bila za 11% siromašnija
  • Francuska bez Pariza 15% jer se tu nalaze najveće francuske kompanije kao Total, Renault, ali i Peugeot
  • Grčka bi bez Atine bila siromašnija 20%

Međutim, Njemačka bez Berlina ne bi imala uopšte ovakav problem, već bi bila bogatija za 0.2% jer ne bi morala podržavati ovaj “siromašni, ali seksi grad”. Berlin se nakon pada Zida konstantno bori za oporavak, ali još uvijek se bogata zapadna strana grada nalazi nasuprot istočne, siromašne, nakon kolapsa komunizma. Nezaposlenost u glavnom gradu je viša od državnog prosjeka, a gradska uprava prima više novca nego ijedan grad u posljednjih nekoliko godina.

pad

Uprkos tome što je Berlin predstavljen kao tehnološko središte i turistička odrednica, Frankfurt je u suštini finansijsko srce države. Takođe, veliki industrijski giganti imaju svoja sjedišta u mjestima kao što je Bavaria, gdje se nalaze BMW i Siemens.

Nije čudno da glavni gradovi imaju ogromna primanja, a pri tome nedovoljne ili male učinke. Važno je zvati se glavni, jer tu se novac priliva, bez obzira na to koliko taj grad znači za svoje stanovništvo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije