FantastičnoZabavna Lola

Kazoo – Magazin za žene koje se penju po drveću i vole nauku

U februaru ove godine, Erin Brid listala je magazin sa svojom ćerkom, kada je primijetila nešto (ne)očekivano. Naslovnice su bile prekrivene lutkama, sjajevima i ruževima, a tekstovi su se odnosili na trikove za lijepu kosu, rješavanje ljubavnih problema, kao da…

Sara Velaga

U februaru ove godine, Erin Brid listala je magazin sa svojom ćerkom, kada je primijetila nešto (ne)očekivano. Naslovnice su bile prekrivene lutkama, sjajevima i ruževima, a tekstovi su se odnosili na trikove za lijepu kosu, rješavanje ljubavnih problema, kao da je to jedino što prosječnu ženu zanima. Njena ćerka, Eli, nije voljela toliko princeze, penjala se po drveću i zanimao je svemir. Nije bila zainteresovana za ove “tipične ženske” stvari, a to je očigledno od nje očekivano. Njena mama je bila nervozna i tužna, jer nije mogla shvatiti šta da joj ponudi. U trenutku se rodila ideja o Kazoo, feminističkom magazinu koji je kreiran za žene koje zanima sve, osim šminke i ljepote. O ženama koje jednostavno zanima sve što one požele.

erin

Nekoliko sedmica nakon osnivanja same ideje, pokrenula je kampanju za skupljanje novca i pokretanje biznis ideje. Rezultati su bili zapanjujući. U trideset dana, kampanja je skupila 171.000 američkih dolara. Kampanja je zatvorena kao jedna od najvećih u istoriji i proslavila je osnivanje magazina koji se ne bavi princezama i receptima, već ženama koje zanima kako da budu hrabre i sposobne. Ove žene se penju po drvećima, sjajne su naučnice. Sposobne su i hrabre, jer to mogu i jer to žele.

kazzo

Ovo ne znači da je Kazoo “antiprincezni” časopis. Brid ne vidi ništa loše ni sa princezama, jer voli ružičastu boju, ali misli da je problem ako je to jedina priča koju nudimo djeci. Ona planira uraditi još dodatnih aktivnosti, predstaviti zabavne činjenice i intervjuisati žene koje mogu inspirisati u ovoj oblasti. Smatra kako je veoma važno naglasiti ćerkama kako su žene izvanredne i uspješne. Snažne žene su nedovoljno zastupljene u javnoj sferi, smatra Brid, a tome treba doći kraj.

Žena je u suštini mnogo više od sjajnog papira naslovne strane.

Mnogo više od lijepe garderobe i našminkanog lica.

Žena je ona koja može da ide na druge planete.

Bude hrabra i ponosna, jer je dovoljno svjesna i sposobna da je zanima sve što ona hoće.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije