DogađajiKulturaRadoznala Lola

Uplele smo se u osmi Zaplet i otkrile Malo blago

Ovogodišnji osmi Zaplet, Gradskog pozorišta Jazavac otvoren je pravim blagom, u režiji Slađane Kilibarde, pod nazivom “Malo blago”. Ova predstava je pravi omaž ženskom osnaživanju i samostalnosti, jer prati tri generacije jedne porodice na putu njihovih svakodnevnih uspona i padova,…

Sara Velaga

Ovogodišnji osmi Zaplet, Gradskog pozorišta Jazavac otvoren je pravim blagom, u režiji Slađane Kilibarde, pod nazivom “Malo blago”. Ova predstava je pravi omaž ženskom osnaživanju i samostalnosti, jer prati tri generacije jedne porodice na putu njihovih svakodnevnih uspona i padova, ali i izazova koji se nađu onda kada nedostaje muškarac. Sjajne uloge bake Kaje, mame Lane i ćerke Biljane odigrale su: Nataša Ivančević, Slađana Zrnić i Belinda Božičković, kojoj je ovo ujedno bila i prva velika uloga.

Sam Zaplet svečano je otvorio olimpijac Mihajlo Čeprkalo, koji je naglasio kako on i Gradsko pozorište Jazavac imaju zajedničku nit koja ih veže, a to je ostvarivanje snova i upornost. Upravo zato večerašnje otvaranje je posebno i po tome što je Jazavac ujedno obilježio i deseti rođendan, u sklopu kojeg je predstavljena i izložba fotografija autora Dejana Zorića u holu pozorišta.

20161022_223158

U prepunoj sali pozorišta publika je srčano pratila ovo glumačko ostvarenje tri izvanredne glumice, koje su svaka na svoj način, u skladu sa generacijom pokazale šta to znači biti žena. Vještim uređenjem scenografije pozabavila se Dragana Purković Macan, čija je ideja da postavi na scenu tri veš mašine, različitih karakteristika i generacija i više nego sjajna aluzija na različite životne dobi, ali iste probleme i svrhe življenja.

Sam naziv predstave, koja je rađena po tekstu Elen Marfi ostaje misterija do samog kraja, kada se publici nudi vrlo jednostavan zaključak šta je to zapravo blago koje sve tri veže i pomaže im u prevazilaženju svih, čak i najvećih problema. Kako bi se strani tekst prilagodio našoj publici korištene su domaće lokacije, kao i kolokvijalni izrazi, koji daju dodatnu čar humoru koji je pokretač ove predstave.

blago

Od svakodnevnih problema jedne maturantice, preko problema žene u srednjm godinama, sve do onih koji uključuju iskustvo bake u seks šopu, predstava je prepuna komičnih, ali realnih situacija u kojima se svaka žena prije ili kasnije nađe. Žene su te koje nose ovu predstavu na svojim plećima, jednako kao što i glavne akterke nose probleme svojih likova. Ne postoji ono što je za njih nepremostivo, uprkos različitim oblicima odsustava muškaraca iz njih.

Malo blago je zaista blago u domenu jednostavnog, a zabavnog načina prenošenja poruke publici. Posredstvom humora, dopire se do svih koji gledaju, da bi se suptilno dovelo na rub suza. Šta sve žena može, a nekad i mora pretrpjeti zarad svoje porodice, statusa i sebe, saznali smo i podsjetili se svi još jednom na premijeri predstave u Jazavcu. Vještina i umijeće glumačkog talenta posebno su došli do izražaja u scenama monologa gdje akterke donose i više od samo jednog lika, stvarajući kompletan doživljaj uz pomoć svoje naracije.

ves-masine

Veš mašine, različitih modela, funkcija i godišta, na kraju dobijaju jednaku identičnu ulogu. Da operu veš gomilan danima, mjesecima, godinama. A tada sve one postaju iste. Samo sa jednom funkcijom, da peru. Jednako kao i akterke predstave, koje se tokom nje transformišu na stotine načine, drastično različite, a ipak tako slične. Slične u svojoj funkciji, stavu i životnoj sudbini. Žene, koje će jedne drugima ostati najveća podrška. A to je upravo ono što je blago svakoga ko je imao priliku pogledati ovu predstavu. Shvatanje da se može i uspjeva biti sama. Ali i da se može pronaći neko dostojan i dobar svake od nas.

Ova predstava je otvorila osmi Zaplet, koji će trajati do 28. oktobra, sa početkom u 20 časova svake večeri. Na današnjem repertoaru je predstava Tihi obrt, Zagrebačkog kazališta mladih i Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Sve vas srdačno pozivamo da pratite stranicu Jazavca i osigurate svoje mjesto na ovom Zapletu, koji će tek da doživi svoj zaplet, vrhunac, a potom i rasplet, zajedno sa svima nama koji ćemo dati svoj doprinos.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije