PorodicaPraktična Lola

Mama, da sam samo znala

Zašto se uvijek odlučimo za promjene onda kada je previše kasno, zašto se odlučimo boriti protiv bolesti onda kada izgubimo nekoga, i zašto se odlučimo za zdrav život tek onda kad obolimo? Zašto? Odgovor je ustvari veoma jednostavan – zato…

Nataša Škrbić

Zašto se uvijek odlučimo za promjene onda kada je previše kasno, zašto se odlučimo boriti protiv bolesti onda kada izgubimo nekoga, i zašto se odlučimo za zdrav život tek onda kad obolimo? Zašto?

Odgovor je ustvari veoma jednostavan – zato što vjerujemo da ono što se dešava drugima se neće desiti nama, da su loše stvari dio nekog drugog univerzuma, i da Bog nije nama odredio da umremo od raka dojke. Da je realnost tako prosta i jednostavna, svi bi življeli u ružičastom svijetu gdje bolesti kao što su karcinom ne postoje. Nazalost, rak je oboljenje zbog kojeg ogroman i odvratan broj ljudi umire svakodnevno.

Umjesto da trošimo energiju na pričanje i razmišljanje kako će bolest baš nas zaobići, bilo bi bolje da se fokusiramo na življenje svakodnevog zdravog života. Ako nam nije problem da provedemo sate uljepšavanjem u kozmetičkim salonima, zasto je onda uljepšavanje našeg zdravlja i organizma toliko komplikovano i teško.

breast1

Ženama nije problem da nađu vrijeme i izdrže bol depilacija, estetskih operacija, iscrtavanja obrva i ostalih tretmana, ali je problem naći pola sata vremena godišnje za redovan i bezbolan pregled dojki. Nažalost, sokovnici, blenderi, organsko voće i povrće u većini situacija ulaze na vrata domova zajedno sa karcinomom. Ne trebamo čekati da obolimo da bi smo živjeli zdravo i promjenili svoje svakodnevne navike. Bolest treba da spriječimo a ne da liječimo onda kada je već kasno.

Ja kao žensko, kćerka, sestra, health coach, i osoba koja je izgubila najvažniju osobu svog života zbog ove odvratne bolesti se iskreno, najiskrenije, borim da pomognem drugima da otvore oči i okrenu se zdravom životu i sebi.

Da sam samo ranije znala i istraživala načine na koje možemo da spriječimo oboljenje, sigurna sam da bih moja porodica danas bila u većem i mnogo ljepšem broju. Elem, kako kažu nikad nije kasno, i zato su cijeđeni sokovi, voće i povrće, dio moje svakodnevnice.

Ja vam samo želim da se okrenete sebi i posvetite svom zdravlju jer sami sebi treba da budemo najveći prioritet, i da krenemo da živimo zdravo odmah a ne da čekamo da izgubimo voljene ili da sami obolimo.

Zdrav život nije dijeta ili patnja, to je sreća i dokaz da volimo život,  sebe i svoje najmilije.

 

Nataša Škrbić

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije