PorodicaPraktična Lola

Na času mentalne aritmetike: Neka um zavlada kroz učenje uz igru

Lole vole da zavire svuda, a prošlog vikenda želja za druženjem, odvela nas je u školu mentalne aritmetike SuanPan u Banjaluci. Već od ranog jutra čula se graja, a djeca su sa nestrpljenjem očekivala čas. Šta li je to tako…

Žana Gauk

Lole vole da zavire svuda, a prošlog vikenda želja za druženjem, odvela nas je u školu mentalne aritmetike SuanPan u Banjaluci. Već od ranog jutra čula se graja, a djeca su sa nestrpljenjem očekivala čas. Šta li je to tako zanimljivo?

Branka Milojević, direktor nastave provela nas je kroz obrazovni centar Mali Princ i približila nam program, kako ne bismo nespremne došle na čas. A nakon toga smo zavirile na nastavu.

“Mentalna aritmetika SuanPan  je obrazovno razvojni program za isticanje dječijih potencijala uzrasta od pet do 14 godina. Prvi put u Banjaluci licenciran program koji nam dolazi iz Promens centra iz Niša. Program  kod djece ističe potencijale i jača samopouzdanje i pored drugih radnji, a najveći akcenat stavlja na istovremeni razvoj obe moždane hemisfere, jačanje koncentracije i bolje pažnje. Djeca koja steknu obrazovanje iz mentalne aritmetike SuanPan imaju značajan napredak u oblasti:

-slušanje, razmišljanje, opažanje,

-kreativnost i sposobnost logičkog razmišljanja,

-samopouzdanje,samopoštovanje.

Osnovni program mentalne aritmetike SuanPan (sabiranje i oduzimanje)  traje osam mjeseci, od čega djeca nastavu imaju jednom sedmično u trajanju od dva sata i 15 minuta”, ističe Branka.

mentalna

Foto Mozgalica.rs

Prvo smo pomislile da je to previše vremena da djeca provedu učeći i radeći?

Djeca koja steknu obrazovanje iz mentalne aritmetike SuanPan imaju značajan napredak u oblasti slušanja, razmišljanja, opažanja, kreativnosti i sposobnosti logičkog razmišljanja, samopouzdanja i samopoštovanja.

“Djeca u toku nastave imaju ‘dramu na času’, stimulativne igre, koje služe da se odmore, bolje upoznaju i druže. Da je igra jako interesantna pokazuju nam ovi mali genijalci u posebnoj prostoriji koja je namijenjena  za dramu na času. Na nastavi djeca istovremeno rade  na računaljki abakus i  na fleš kartici, a sam program je propraćen i dodatnim testovima i audio vježbama. Nakon rada na računaljki, djeca mentalno usvajaju i postavljaju abakus u mislima što dovodi do misaonog izvođenja računskih operacija bez mogućnosti greške”, pojašnjava Branka.

Dodaje i da prilikom ispisivanja brojeva na abakusu djeca istovremeno koriste obje ruke i rad sa četiri prsta i tako istovremeno pokreću obje hemisfere mozga. Na taj način mozak radi puno brže i rezultati su neizostavni. Važno je naglasiti da dječica “kinder grupe” prve dvije nedjelje rade prepoznavanje brojeva i pisanje pomoću Montessori pristupa i Montessori materijala.

Nakon rada na računaljki, djeca mentalno usvajaju i postavljaju abakus u mislima što dovodi do misaonog izvođenja računskih operacija bez mogućnosti greške.

Rad svakog djeteta prate predavači i na osnovu toga se spremaju periodični izvještaji za roditelje. Učenje je zapravo igra za svako dijete. Svijest da se rad i trud nagrađuju uspjehom stvara pozitivan stav prema učenju, što i jeste cilj programa mentalne aritmetike SuanPan.

Nastava se održava  u tri grupe

-Kinder grupa (djeca pet do sedam godina)

-Primarna (djeca od sedam do 10 godina)

-Sekundarna (djeca od 10 do 14 godina)

U sve ovo uvjerile smo se i na času. Zabavno i veselo i svi mališani raspoloženi da pričaju o školici.

mentalna-03

Foto Mozgalica.rs

“Super je. Igramo se učimo. Računamo. Pomijeram prste lijeve i desne ruke. Učim da mentalno sabiram”, objasnio nam je Marko pokazujući kuglice na abakusu.

Djeca u toku nastave imaju ‘dramu na času’, stimulativne igre, koje služe da se odmore, bolje upoznaju i druže. Da je igra jako interesantna pokazuju nam ovi mali genijalci u posebnoj prostoriji koja je namijenjena  za dramu na času.

Nešto mlađi David baš tog dana naučio je da pomijera prstiće na računaljki.

“Sad će sve biti lakše. Srećan sam. Lijepo mi je u školi, igramo se i učimo. Zabavno je”, ushićen je.

I Ana radi svašta zabavno uz računanje.

“Učimo brojeve i nije mi teško da računam. Već sam se snašla”, govori, pokazujući fleš karticu.

Zavirite i vi u Školu mentalne aritmetike “Mali princ” u banjalučkoj Jevrejskoj 54.

Um neka  caruje!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije