Ljudski odnosiPraktična Lola

Nauka o razlikama između muškog i ženskog pogleda na svijet

Nakon svih onih neutemeljenih mišljenja da je svijet zaista drugačiji iz našeg ugla, u odnosu na njihov muški, došli smo do naučne potvrde. Muškarci i žene vide drugačije. Oči muškaraca su osjetljivije na male detalje i objekte u pokretu, dok…

Sara Velaga

Nakon svih onih neutemeljenih mišljenja da je svijet zaista drugačiji iz našeg ugla, u odnosu na njihov muški, došli smo do naučne potvrde. Muškarci i žene vide drugačije. Oči muškaraca su osjetljivije na male detalje i objekte u pokretu, dok su žene više orijentisane na promjenu boja, potvrđuje nova studija o muškarcima i ženama. Izrael Abramov, sa City Univerziteta u Njujorku ističe da muškarci i žene imaju razlike i u ostalim osjetilima. Žene zato imaju i osjetljivije uši od muškaraca i nos, odnosno osjetila sluša i njuha. Mozak muškarca doživljava boje različito od mozga žene. To znači da na primjer narandžastu boju muškarci vide više kao crvenu. Isto tako, trava im djeluje žućkasto, a ženama jače zeleno.

Ovo istraživanje je sprovedeno na nekoliko stotina učesnika, muškaraca i žena. Zaključak je da žene imaju razvijenija osjetila, kao i da bolje razlikuju mirise od muškaraca. Oni su poredili vid osoba starijih od šesnaest godina, kao i one koji nose naočale ili leća. U prvom dijelu istraživanja zatražili su od volontera da opišu različite boje koje im pokazuju. Shvatili su da muškarcima treba više vremena da identifikuju od žena, kao i da im je teže da primijete razliku između nijansi. Zato ne trebate brinuti ako on ne primijeti vašu novu boju kose, koja je platinasto plava za razliku od prošle. Vjerujte, on to i ne vidi.

boje-kose

Istraživači su međutim takođe shvatili da brzina percepcije dok se fotografije izmjenjuju varira. Muškarcima je jednostavnije da uoče brze promjene, kao i detalje na pokretnim slikama pa gledajući TV lakše mogu “uhvatiti” šta se tačno događa na fudbalskom terenu za vrijeme utakmice. Abramov je objasnio kako je to povezano sa talamičnim neuronima u primarnom korteksu mozga. Razvoj ovih neurona se kontroliše muškim hormonima, androgenima, koji počnu sa razvojem kada se embrion razvija u fetus.

Profesor Izrael Abramov zaključio je da različitost boja koje vide muškarci i žene nema veze sa strukturom oka. Do razlika dolazi jer testosteron utiče na proces obrade podataka u mozgu muškaraca, ali nije sigurno koliko su jake razlike u stvarnom svijetu, izvan laboratorija. Prethodno istraživanje je dovelo do zaključka kako muškarci i žene takođe imaju različit fokus. Istraživači sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji zaključili su da muškarci duže zadržavaju pogled na usnama osobe sa kojom pričaju i brže ih se ometa ako se osoba pomjera dok razgovara. U međuvremenu žene gledaju u oči i tijelo, prateći kompletnu gestikulaciju, a njih pometaju druge osobe koje se pojave u okruženju.

lips

Dakle, bez brige. Dok vi pričate s njim, on zaista ne vidi drugu. Možda i bi, ali jednostavno ne može, za razliku od nas, kojima će mnogo toga promaknuti pred nosom, ali zato ćemo vidjeti ko je ušao u lokal, šta je naručio i još važnije, pogledao prema našem stolu. Svijet je zaista drugačiji iz ugla muškaraca i žena, zato im olakšajte i jednostavno recite ono što vidite, ali i osjećate. U protivnom, neće shvatiti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije