VauZabavna Lola

Nisu vjenčanice bile uvijek bijele, niti su vjenčanja uvijek bila kakva su danas

Dok su današnja vjenčanja simbol ljubavi i posvećenosti između mladenke i mladoženje, kroz istoriju su ona bila više nalik na sklapanje poslovnih dogovora između dvije porodice koje su udruživale djecu i imanja. Tada su vjenčanice imale svrhu predstaviti mladenku u…

Sara Velaga

Dok su današnja vjenčanja simbol ljubavi i posvećenosti između mladenke i mladoženje, kroz istoriju su ona bila više nalik na sklapanje poslovnih dogovora između dvije porodice koje su udruživale djecu i imanja. Tada su vjenčanice imale svrhu predstaviti mladenku u najboljem svijetlu, naročito po pitanju bogatstva i društvenog staleža. Oblačile su se najskuplje i najbolje haljine koje su se imale, čak i ako su bile tamne boje. Tek su se poneke izbjegavale, kao što je zelena, za koju se smatralo da donosi nesreću. Plava je bila popularan izbor, jer je predstavljavala čistoću, povezanost sa Djevicom Marijom, kao i skrušenost.

blue-weeding

Bijele haljine, odnosno vjenčanice bile su namijenjene samo onima koje su imale dosta novca, jer je smatrano da to ne mogu priuštiti žene slabijeg materijalnog stanja, jer je bijela boja zahtjevala posebno održavanje i brigu. U vrijeme 1800. godine kada su počele biti popularne, ove haljine su predstavljale odraz imućnih i nezavisnih žena.

retro3

retro4

retro5

retro6

retro7

retro8

retro9

retro10

vjencanica

vjencanica1

Poenta je bila imati što raskošniju i bogatiju haljinu, kako bi se ukazalo na to koliko se zapravo novca ima. Dok su širom svijeta vjenčanice bijele i raskošne u Istočnim kulturama, Kini, Indiji i drugima, mladenke nose crvene ili crveno bijele haljine, jer ta boja simbolizuje sreću i dobar život u braku. Na vjenčanjima u Japanu mladenke presvuku nekoliko šarenih haljina tokom ceremonije i nastavljaju proslavu na brojnim svečanostima. A kako je izgledala vaša vjenčanica i šta je simbolizovala?

kineska-vjencanica

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije