Da li ste znaliSerijali

Koliko ovih činjenica ste znali prije Lole?

Imate li malenog genijalca? Postavlja li mnogo pitanja? Istraživanja su pokazala da “radoznali um” poznatiji kao četvorogodišnjak dnevno prosječno postavi 437 pitanja. Životinjski svijet pun je zanimljivosti, a jedan podatak nas je nasmijao. Žirafa ima dugačak jezik. Znate li koliko?…

Žana Gauk

Imate li malenog genijalca? Postavlja li mnogo pitanja? Istraživanja su pokazala da “radoznali um” poznatiji kao četvorogodišnjak dnevno prosječno postavi 437 pitanja.

dijete

Životinjski svijet pun je zanimljivosti, a jedan podatak nas je nasmijao. Žirafa ima dugačak jezik. Znate li koliko? E, pa njime čisti uši.

zirafa

Trčite kada počne jak pljusak? Greška! Pravilo kaže da ćete biti manje mokri ako nastavite da hodate kako ste hodali i prije nepogode.  Trčanjem se nećete “spasiti”.

pljusak

Pojedite jedan krompir i zadovoljićete sve svoje dnevne potrebe za vitaminom C.

krompir

Najbolja djela su ona koja nastaju u dahu. Dokaz tome je i činjenica da je Petar Kočić čuvenu pripovijetku “Jazavac pred sudom” pisao samo za jednu noć. Desilo se to 1903. godine u Beču.

kocic

Još malo književnosti i kulture. U Ginisovu knjigu rekorda upisana je i najveća knjižara na svijetu. Nalazi se u Njujorku. Ovaj hram knjige knjige prostire se na čak četrnaest hiljada kvadratnih metara. Knjige su poredane na policama dužim od 20 kilometara. Zamislite, koliko priča pričaju ovi zidovi.

bibliotekaAko ste se posjekli, a negdje ste napolju, priroda vam nudi rješenje. Nađite paukovu mrežu i nitima prekrijte ranu. To je prirodno sredstvo za zgrušavanje krvi i zarastanje posjekotina.

pauk

Pitate se kako mnogo češće siječete nokte na rukama, u odnosu na one na nogama. Zato što nokti na rukama rastu četiri puta brže.

nokti

Kažu da je bijeli luk antibiotik. U sebi sadrži hemikaliju “alicin” koja ubija bakterije otporne na mnoge antibiotike koje vam ljekar prepiše. Hladno i jest’ pa navalite!

luk

Za one koji vole omlet, evo informacije. U Kini koke godišnje snesu oko 160 milijardi jaja. Ta količina dovoljna je da se napravi omlet velik toliko da bi svaki stanovnik Zemlje dobio komad prečnika jednog metra.

isolated chicken with egg

 

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije