KulturaRadoznala Lola

Pet knjiga, memoara, koje bi trebalo da pročitate ove godine

Kada vam je već previše gradske, ljudske buke, ali i nekih osrednjih izlazaka, znajte da je vrijeme da se odmorite uz dobru knjigu. Nekoliko njih, još bolje. Ovaj put vam donosimo pet memoara, koje vjerujemo da vrijedi pročitati, jer se…

Sara Velaga

Kada vam je već previše gradske, ljudske buke, ali i nekih osrednjih izlazaka, znajte da je vrijeme da se odmorite uz dobru knjigu. Nekoliko njih, još bolje. Ovaj put vam donosimo pet memoara, koje vjerujemo da vrijedi pročitati, jer se dotiču nekih jako nam bliskih tema. A jedna od glavnih, prožeta gotovo kroz sve je majčinstvo. Javite nam ako imate još neki prijedlog za ovu listu memoara.

A life in parts, Bryan Cranston

a-life-in-parts

Glumac prepoznatljiv po ulogama iz Seinfelda, Malkolma u sredini i drugih tv ostvarenja, govori o svim dijelovima svog života. Priča obuhvata i njegovo odrastanje bez oca, koji ga je napustio, sve do današnjih uloga, koje su bile veoma različite. Od oca, supruga, ljubavnika, sve do osumnjičenog za ubistvo, momka iz obezbjeđenja i farmera. U knjizi govori i o tome kako se pripremao za sve te uloge, fizički i psihički, kao i koliko je izazovna uloga bila ona predsjednika Lindona Džonsona. Kako je izgledao razvojni put u njegovoj karijeri, koji mu je omogućio Toni i Emi nagrade.

Bandit, Molly Brodak

bandit

U ljeto 1994. godine kada je Moli Brodak imala trinaest godina, njen otac je opljačkao jedanaest banki, nakon čega ga je policija uhapsila, dok je sjedio i pio pivo. Proveo je sedam godina u zatvoru, da bi odmah po izlasku nastavio sa pljačkama. U knjizi ona iznosi svoj odnos sa njim, ocem, kojeg je očito samo polovično poznavala, jer je s jedne strane bio dobar otac, a sa druge bandit. Dinamična, ozbiljna, ali i poučna priča o tome kako se pomiriti sa tim da je osoba koju znamo drugačija od onoga što smo mi mislili o njoj.

 

Darling days, Tillet Wright

darlin

Rođena u predgrađu Njujorka osamdesetih, Tilet odrasta u siromaštvu, uz pank muziku, heroin i umjetnost. Najveći trag u njenom djetinjstvu ostavlja njena majka, Rona, mlada udovica, koja joj je ujedno i jedini autoritet u vremenu bez pravila i granica. Odnos između dominantne majke, koja nastoji postaviti te granice i djevojke koju definiše sloboda jeste upravo fokus ove priče.

Birth of a dream weaver, Ngũgĩ wa Thiong’o 

dream

Ova knjiga bilježi same početke kreativnog stvaranja pisca, koji je ove godine bio nominovan i za Nobelovu nagradu za književnost. Autor govori o godinama školovanja u Ugandi, kada je sebe preispitivao i tražio od novinarstva, do pisanja kratkih priča, ali i glume. Za vrijeme Hladnog rata sve ambicije prestaju, a onda počinje sasvim druga priča autora, koji je pronašao snagu i inspiraciju u svemu.

Stepmother, Marianne Lile

 

stepm

Priča o ljubavi, žene koja se udala za muškarca, a onda se nakon medenog mjeseca odjednom zadesila u novoj ulozi, pomajke. S obzirom da nije znala kako da se pripremi za to, ona se nalazi u raznim neočekivanim situacijama, bez ikakvih savjeta i plana, kako odgojiti dijete? Emotivna priča o ljubavi i razumijevanju, odbijanju i nadi, a u konačnici o porodici, koja gradi svoj život ispočetka.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije