NevjerovatnoZabavna Lola

Aplikacije koje bi mogle olakšati život i učenicima i profesorima

Koji je najbolji način da djecu inspirišete da se posvete školi i učenju? Ubacite društvene mreže, pametne telefone i/ili neko treće tehnološko i moderno dostignuće – uspjeh je zagarantovan. Što prije priznate sebi da je i vaše dijete “digitalizovano” lakše…

Priredila Redakcija

Koji je najbolji način da djecu inspirišete da se posvete školi i učenju? Ubacite društvene mreže, pametne telefone i/ili neko treće tehnološko i moderno dostignuće – uspjeh je zagarantovan. Što prije priznate sebi da je i vaše dijete “digitalizovano” lakše ćete pronaći i način da mu se približite. I sam obrazovani sistem polako shvata koliko je tehnologija postala bitan dio života. Učitelji, nastavnici i profesori se trude pratiti trendove, jer je to jedini način da se zadrži pažnja i interesovanje učenika. Da li se to bliži kraj papiru, olovci i standardnim predavanjima?

Lola vam donosi deset zanimljivih aplikacija, a koje mogu da olakšaju onima koji predaju i zainteresuju one kojima se predaje. I nemojte reći – ovo je nemoguće primijeniti kod nas. Nemoguće je samo da je nešto nemoguće.

Emaze

emazeNastavnici, profesori, učenici i studenti – svi mogu da koriste Emaze za kreiranje prezentacija. Emaze je jednostavan i brz za korištenje, jer pruža mogućnost “ubacivanja” različitog sadržaja jako jednostavno. Veliki plus ide i tome da je moguće uraditi sinhronizaciju uređaja i trenutno otvorenih projekata pa na taj način profesori mogu da prate tempo izrade prezentacije.

 Plickers

plickers

Postoji dosta aplikacija koje su stvorene i razvijene u svrhu lakše organizacije, povezanosti i generalno olakšavaju učenje i predavanje, ali i tu može da se javi problem – potrebno je da svi imaju pametni uređaj, a to često nije moguće. Škole su ograničene budžetom baš kao i sami učenici. Eh, upravo zbog toga je stvoren Plickers – aplikacija za koju je potrebno da samo onaj ko predaje ima pametni uređaj dok učenici imaju table koje je moguće skenirati telefonom ili tabletom i tako voditi evidenciju o svakom učeniku posebno.

ZipGrade

zipgrade

 

Ako se nikada niste bavili ocjenjivanjem testova nećete razumjeti kakav je to stres i pakao. Ali, ako jeste ili ste vidjeli kod neke bliske osobe koliko je to mukotrpan posao onda ćete jako brzo shvatiti zašto je ZipGrade tako dragocjena aplikacija. Radi na principu skeniranja i spremanja sadržaja tako da je dovoljno samo skenirati urađeni test i aplikacija će automatski da vam prikaže broj tačnih i pogrešnih odgovora.

Kaizena

KaizenaLogo

Kaizena je aplikacija koja omogućuje profesorima ostavljanje komentara na radove, kroz Gugl dokumente ili direktno na Kaizena veb platformi. Osim opcije za pisani komentar, moguće je i snimiti glasovnu poruku, a studenti imaju mogućnost da traže savjet ili komentar na rad u bilo kom trenutku, a o čemu će profesor biti obaviješten i reagovati u skladu sa slobodnim vremenom.

 StoryBoard That

storyboard

Ova aplikacija je najpopularnija među nastavnicima koji se bave istorijom i jezikom. Pomaže u stvaranju virtuelne “table” na koju mogu da se “kače” različiti sadržaji, a koji kasnije pomažu u vizuelizaciji i stvaranju priče. Ova aplikacija je od posebne pomoći studentima istorije koji mogu da stvaraju likove i priče i ožive neki bitan istorijski događaj. Jednom kada se stvori virtuelna tabla, može da se sačuva kao prezentacija, PDF dokument ili sačuva kao skica u samoj aplikaciji.

Aurasma

aurasma

Zamislite grupu učenika koja sjedi u učionici, sluša predavanje o nastanku planete Zemlje, skenira fotografije, i gleda video klipove Nila Degrisa Tajsona? Zamislite učenika koji sjedi kod kuće za radnim stolom i nervira se, jer ne može nikako da dođe do pravog rješenja u zadatku iz matematike i onda ga skenira, pošalje u eter i dobije povratnu informaciju? Aurasma radi upravo to – možete da se obratite bilo kome za pomoć, korak u rješenju ili za inspiraciju. Aplikacija koja će pomoći da se moždane ćelije dodatno aktiviraju i nađu rješenje svakog problema.

PlagScan

plagscan

Jako je tužno, ali nažalost i realno – neiskrenost i lažiranje su dio sistema i iz dana u dan rastu. Lola voli mlade i originalne ljude koji se trude da ostvare sami svoje ciljeve, nikako zaradu na tuđoj muci. Eh, iz tog razloga je stvorena aplikacija PlagSacan koja pomaže nastavnicima da utvrde autentičnost radova, odnosno da provjere da li je nešto “posuđeno” sa interneta ili od nekog drugog.

 

Paper.li

paperli

 

Nastavnici se svakodnevno bore sa napretkom tehnologije i kako istu iskoristiti u svrhu inspiracije za učenje. Upravo je Paper.li aplikacija doskočila tome – na jednom mjestu skuplja sve bitne informacije u vidu fotografija, video zapisa, podataka sa društvenih mreža i slično i onda ih sve fino sprema na jedno mjesto, a koje je dostupno svim učenicima i nastavnicima koji su zajedno “umreženi”. Umjesto dosadnih predavanja i zapisivanja, jednim dodirom prsta informacije na dohvat ruke – vaše je samo da zapamtite.

 

Edmodo

edmodoEdmodo je društvena mreža učionice! Nastavnici mogu da kreiraju profile i račune, a onda pozovu i djecu i roditelje da se pridruže i “umreže” – platforma je razvijena u svrhu boljeg i bržeg povezivanja. Možete da se uključite u neku raspravu, ostavite komentar, pozovete na događaj ili jednostavno imate na jednom mjestu okupljene roditelje, učenike i stručna lica – odlična aplikacija za sve koji vole umrežavanje i brz protok informacija.

 

Formative

formative-wordmark

Formative je platforma koju nastavnici mogu da koriste da postavljaju pitanja i automatski dobiju odgovor. Nastavnik jednostavno treba da kreira “zadatak” na platformi proslijedi je učeniku koji mora biti na uređaju koji nema pristup internetu i čeka odgovor. Ne samo da može putem pametnog uređaja postavljati zadatke već na iste može dati komentar i pratiti ažurnost pri radu, a studenti su ograničeni opcijom tako što nemaju mogućnost beskonačnog pogađanja tačnog odgovora već mogu izabrati jedan od ponuđena tri.


 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije