PorodicaPraktična Lola

Žena je ta koja zna gdje ti je druga čarapa i kad je probudiš u ponoć.

Postoji onaj viralni tekst koji se već neko vrijeme vrti po internetu, a u kome se navodi šta to žene (ne)rade po cijeli dan kod kuće dok im se napaćeni muževe ne vrate s posla. Čitala sam ga nekoliko puta…

Jelena Računica Šatara

Postoji onaj viralni tekst koji se već neko vrijeme vrti po internetu, a u kome se navodi šta to žene (ne)rade po cijeli dan kod kuće dok im se napaćeni muževe ne vrate s posla. Čitala sam ga nekoliko puta i ne znam da li me više vrijeđa potreba za takvim tekstom ili što postoje oni koji smatraju da je smiješan.

Prije više decenija nije bilo prirodno da žena ima posao, njeno je bilo da bude kod kuće, vodi računa o djeci, o kući i o svemu ostalom što nije muškarčeva briga, a prema nekim „pravilima“ muškarac je trebalo samo da ode na posao, vrati se kući i odmara.

Danas, iako imamo pravo glasa naš mentalitet nam ne dozvoljava da se distanciramo previše od onog starinskog načina razmišljanja. Razlika je samo u tome što žene pored onih kućnih poslova imaju i „prave“ osmočasovne, odgovorne i iscrpljujuće.

Nije se promijenilo to što se i danas poslovi dijele na muške i ženske, a gotovo je uvijek više onih ženskih.

Nije se promijenilo to da se nekako podrazumijeva da je žena zadužena za ručak iako oboje dolaze kući s posla u isto vrijeme.

Nije se promijenilo to da društvo i dalje misli kako žene koje su „domaćice“ po cijeli dan ne rade ništa.

Nije se promijenilo to da žene koje ne stignu skuhati ručak dočeka pitanje: „A, šta si radila cijeli dan pa nisi stigla?“.

Nije se promjenilo to da se muškarac koji u održavanju domaćinstva učestvuje jednako kao žena smatra papučarem, da ne upotrijebimo neku puno težu riječ.

Nije se promijenilo da to da mame djecu vaspitavaju, a tate ih čuvaju kad mama ne stiže.

Nema ovo nikakve veze sa feminizmom, mislim ima, ali i nema, ovo ima veze samo sa ljudskošću. Nismo ravnopravni, nikada nećemo biti ravnopravni. Nekada pomislim da su muškarci iskoristili jedinu žensku slabost, onu fizičku, da bi ih učinili inferiornima i to iz straha da njihove brojne slabosti ne bi došle do izražaja.

Žene su te koje rađaju.

Žene su te koje vode računa o porodici.

Žene su te koje prave rasporede i organizuju.

Žene su te koje zarađuju.

Žena je ta koja zna gdje ti je druga čarapa i kad je probudiš u ponoć.

Žena je ta koja ti mijenja obloge kada se s dušom rastaješ zbog obične hunjavice, obično bolesnija od tebe.

Ona zna ko je ta Ivana koja stalno zove tvog sina.

Ona je u stvari patuljak koji čarobnim štapićem preko noći sredi kuću da te ujutro dočeka uredna i mirisna.

Ako se i dalje pitate šta to žene rade po cijeli dan, evo da vam nacrtamo.

kucica

 

Biste li se mijenjali? Biste li ostali kod kuće i ne radili ništa?

Izvor: Kućica

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije