KulturaRadoznala Lola

Narodno pozorište RS opčinilo Francuze: Četiri bisa za “Časove”

Za Narodno pozorište RS daleko se čulo. Gdje god se ansambl dosad pojavio, izazvao je ovacije. Za naše predstave traži se karta više, a nije problem ni stojeći posmatrati živost sa scene. Dobra vijest sinoć je stigla iz francuskog Tuluza….

Žana Gauk

Za Narodno pozorište RS daleko se čulo. Gdje god se ansambl dosad pojavio, izazvao je ovacije. Za naše predstave traži se karta više, a nije problem ni stojeći posmatrati živost sa scene.

Dobra vijest sinoć je stigla iz francuskog Tuluza. Tamo je teatar “Garon” bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Razlog je premijerno izvođenje predstave „Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima“, zajedničkog projekta Narodnog pozorišta RS i pariškog teatra „Vilet“.

„Premijera u Tuluzu prošla odlično. Francuzi oduševljeni, mi srećni“, bila je prva vijest koju nam je poslala glumica Slađana Zrnić.

Aleksandar Stojković, umjetnički direktor NP RS, kaže da je izvedba komada bila fenomenalna, što je publika burno nagradila.

Dobra vijest sinoć je stigla iz francuskog Tuluza. Tamo je teatar “Garon” bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Razlog je premijerno izvođenje predstave „Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima“, zajedničkog projekta Narodnog pozorišta RS i pariškog teatra „Vilet“.

tuluz-2

Sa premijere u Tuluzu

„Naši glumci na bis su se vraćali četiri puta. Poslije predstave smo razgovarali sa ljudima iz publike koji su nas sačekali i glumcima koji su nas gledali. Bili su oduševljeni predstavom i ansamblom. Mislim da smo za njih bili potpuno iznenađenje u pozitivnom smislu. Zanimljivo je i sa kojom su pažnjom gledali predstavu i koliko im je sve bilo jasno i zanimljivo. Shvatili smo da o istoriji naših prostora znaju više nego što smo očekivali“, kazao je Stojković.

Komad Petra Handkea, tačnije drama bez dijaloga u režiji Mladena Materića, zapravo je „uputstvo likovima“, koji u predstavi bez teksta oslikavaju naš svijet, nasljeđe, ono prije nas i ono što danas radimo.

Slavko Milanović, dramaturg predstave, istakao je da na „univerzalnom trgu“ dvadesetak glumaca gradi nekoliko stotina likova u svoj njihovoj punoći, širini i raznorodnosti.

„Naši glumci na bis su se vraćali četiri puta. Poslije predstave smo razgovarali sa ljudima iz publike koji su nas sačekali i glumcima koji su nas gledali. Bili su oduševljeni predstavom i ansamblom”, kazao je Stojković.

Naše glumce probudih jutros rano. Svi raspoloženi i s nestrpljenjem očekuju večerašnju reprizu.

„U Tuluzu smo večeras i sutra, a 8. i 9. novembra u Senartu pored Pariza. Sinoć nas je publika ispratila ovacijama i zaista smo presrećni. ‘Časovi’ su predstava koja govori u slikama o trgu bilo gdje, a lijepo je kada pričamo u slikama o Banjaluci. Francuzi su divni domaćini“, ispričala je Lolama Slađana.

Francusku publiku sa scene je glumom opčinila i Miljka Brđanin. Predivne utiske od sinoć rado je podijelila s nama.

tuluz-1

Sa premijere u Tuluzu

„Prepuna sala. Karte su rasprodane i za sljedeća dva igranja. Uzbuđenja nije manjkalo. Divne reakcije publike i jako dug aplauz poručuju nam da smo bili na nivou i da smo igrali iz srca. Igrati pred drugom publikom i to pred strancima jednu našu priču je veliko zadovoljstvo. Presrećna sam što sam dio ovoga, a sve to dugujemo divnom reditelju i profesoru Mladenu Materiću. Ponosni smo jedni na druge, jer smo zaista pružili najbolje od nas. Teatar ‘Garon’ je divan domaćin. Oni su pravi profesionalci“, kazala nam je Miljka u dahu.

Da ne bude da sami sebe hvalimo, evo i novinskih isječaka.

„Scensko tumačenje veoma otvorenih mogućnosti… Zanimljivo izlistavanje savremene istorije i užurbano smenjivanje decenija uz stalno prisutnu suštinu“, pisala je „Politika“ poslije domaće premijere.

“Divne reakcije publike i jako dug aplauz poručuju nam da smo bili na nivou i da smo igrali iz srca. Igrati pred drugom publikom i to pred strancima jednu našu priču je veliko zadovoljstvo. Presrećna sam što sam dio ovoga, a sve to dugujemo divnom reditelju i profesoru Mladenu Materiću. Ponosni smo jedni na druge, jer smo zaista pružili najbolje od nas”, istakla je Milja Brđanin.

„Izuzetno uspešno obavljen zadatak moćnog ansambla Narodnog pozorišta RS. Predstava koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Slikovno divna, značenjski bogata, glumački gotovo virtuozna. Ova predstava je dragulj na mapi pozorišnih repertoara u Evropi“, napisale su „Večernje novosti“.

Naši teatri osvojili su srca publike, kako ovdje, tako i u svijetu. Pa sjetite se samo gostovanja Gradskog pozorišta „Jazavac“ u teatru „La Mama“ na Brodveju. Pozorišna publika za naše glumce ne štedi aplauze.

Tu su, uskoro u svojoj kući. Dođite da ih gledamo zajedno. Da njihov uspjeh bude umnožen.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije