PorodicaPraktična Lola

Šest životnih lekcija iz dječijih knjiga

Knjige za djecu nisu samo slikovnice sa divnim sličicama i smiješnim pričama o životinjama – one mogu da budu izvor inspiracije, mudrosti i nose bitne i velike životne poruke, a koje odrasli često zaborave. Nisu to poruke za djecu, već za…

Priredila Redakcija

Knjige za djecu nisu samo slikovnice sa divnim sličicama i smiješnim pričama o životinjama – one mogu da budu izvor inspiracije, mudrosti i nose bitne i velike životne poruke, a koje odrasli često zaborave. Nisu to poruke za djecu, već za dijete koje se krije u svakom od nas. Lola vam donosi šest razloga zašto nikada nije kasno ni smiješno da se vratite na omiljenu knjigu koju su vam čitali kad ste bili mali ili kako bi to Mali princ rekao: “Bitno je očima nevidljivo”.


Čuvaj planetu – trebamo Zemlju, ali i ona treba nas

Kultni Dr.Saus čija su djela i knjige za djecu izvori životne mudrosti već decenijama priča o čovjeku koji je odlučio da ne želi nijedno stablo u gradu, jer mu smetaju dok gradi svoje carstvo. Izdao je naredbu da se sve posiječe i tako natjerao velike i male životinje i biljke da napuste svoje rodno mjesto. Čovjek je bio prezabrinut gradnjom carstva da je zaboravio na sve ostalo iako su ga na vrijeme upozoravali – i šta sad? Je li kasno? Može li popraviti štetu?

Književna dijela različitih pisaca širom svijeta uče male i velike ljude da treba da se brinu o budućnosti planete Zemlje i to niko od nas ne smije da zaboravi. Baš kao što nam je ova planeta ostala i data na korištenje znači da treba o njoj da se brinemo i sačuvamo joj zdravlje za generacije koje dolaze.

planeta zemlja

Moć ljubavi

Koliko bajki i basni poznajete, a da ljubav nije pobijedila sve i svakog? Ima li ih uopšte? Podsjetite dijete u sebi na to koliko je bitno da volite i da se ne plašite to nekom pokazati – ljubav je osnovni pokretač svega na svijetu. I Pinokio je lagao i bio drveni dječak dok ga nisu zavoljeli.

moć ljubavi

Sreća je veća ako je dijeliš

Dječije knjige govore o ljubavi i drugarstvu, o čuvanju tajni i o tome da moraš da štitiš najbolju drugaricu. Dječije knjige govore i da je svaka sreća veća ako je dijeliš sa nekim zato se okružite pozitivnim ljudima i dobrom energijom. Sjetite se omiljene knjige iz djetinjstva i dajte joj priliku da vas nauči nešto novo i podsjeti na staro – sreću daj da sreću dobiješ!

drugarstvo

Nema odustajanja

Šta mislite da je lijepi princ vidio Snježanu kako leži i samo prošao dalje? Da je princu u bilo kom trenutku palo na pamet da je Snježana legla da odmori pa pretjerala, ne bi je poljubio i ona nikad ne bi oživjela. Odustajanje nije rješenje, mnogobrojni pokušaji jesu – upornost se isplati, može i Zlatokosa da vam potvrdi.

nema odustajanja

Ko uči – znaće

Kada je Norton Džaster pisao djela, uvijek se trudio da stvari postavi objektivno, a ne samo iz svog ugla. Kroz njegova dijela se provlači pitanje snalažljivosti i učenja na vlastitim greškama. Širom otvorite oči, podsjetite se na “Vlak u snijegu” ili na Haklberi Fina – svako iskustvo je dobro iskustvo i iz svake loše situacije može nešto dobro da se izvuče.

učenje

Parola je: “Snađi se”

Postavite sebi ciljeve, ali ne planirajte. Naoružajte se šarenim olovkama u boji i nacrtajte sunce kad ga nema. Kad mislite da je kraj tunela, osvijetlite ga. Zadržite ono dječije u sebi, nemojte odustajati nakon prve prepreke, pronađite način da je preskočite ili zaobiđete, pretvorite prepreku u životno iskustvo i živite da budete sretni.

rješenje


Odvojite trideset minuta u toku jedne radne sedmice da pogledate crtani film ili pročitate nekoliko stranica dječije knjige. Ako imate djecu, čitajte im – učite njih, a podsjetite same sebe koliko je bitno imati u ormaru šareni oblak od šećerne vune. Ili kapicu Petra Pana.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije