PorodicaPraktična Lola

Sterilizacija kao kontracepcija: Dobro razmislite!

O nekim temama se ne priča, već se o njima tek ponegdje šuška. Jedan od tih tabua svakako je trajna sterilizacija žena.

Žana Gauk

 

Na samu riječ „sterilizacija“, mnogi će se pozivati na etiku, sudove, zakone, svijest i savjest.

Republika Srpska nema zakon koji bi regulisao ovo pitanje, što ne znači da se ovi zahvati ne obavljaju u klinikama, pa i Univerzitetskom kliničkom centru RS. Ali, postoje stroga pravila.

Kada žena ne želi više uopšte da rađa, ima pravo da traži zahvat, ali ljekarska komisija će joj to odobriti samo ako ima više od 35 godina, ako je imala tri ili više carskih rezova, ili ako je riječ o pacijentkinji sa psihičkim problemima ili retardacijom, pa se to radi kako bi se izbjeglo rađanje djece sa teškim tjelesnim ili duševnim manama. Ovakvi propisi postoje u Hrvatskoj, a reper su i našim etičkim komisijama.

Republika Srpska nema zakon koji bi regulisao ovu oblast, što ne znači da se ovi zahvati ne obavljaju u klinikama, pa i Univerzitetskom kliničkom centru RS. Ali, postoje stroga pravila.

Slobodan Grahovac, specijalista ginekologije i akušerstva u UKC RS, ističe da se sterilizacija žena može obaviti na dva načina. Jedan je podvezivanje jajovoda, dok se u drugom postupku jajovodi potpuno presijecaju. Nakon nekog vremena poslije podvezivanja postoji mogućnost da jajovod ponovno postane prohodan pa da žena zatrudni, ali to se rijetko događa. Još je rjeđa pojava da, nakon presijecanja jajovoda, „kanal“ ponovo bude prohodan, ali ništa nije stoprocentno sigurno pa ni ovo.

podvezivanje„U UKC RS imamo tri do pet slučajeva podvezivanja jajovoda godišnje. Sterilizaciju smo najčešće radili odmah nakon carskog reza. U principu, broj carskih rezova nije ograničen, ali ako žena nema želju da rađa dalje, kod nas podnosi zahtjev prvostepenoj komisiji, jer nema zakona. To se obično pozitivno rješava. Nije bilo slučajeva da žene koje nisu bile trudne zahtijevaju sterilizaciju“, istakao je Grahovac.

Iako, kako kaže, žena ima pravo da traži zahvat, to pravo joj je i limitirano. Jer, nijedna komisija joj ga neće odobriti ako nije rodila ili je rodila samo jedno dijete. Dalje, odobrenja nema ni ako suprug nije saglasan. Čak i ako je sama, ljekari neće popustiti, jer šta ako već za koji mjesec nađe muža.

Savjetuje, kada je kontracepcija u pitanju, da se vidi šta najčešće koriste žene ginekolozi ili žene ginekologa. Najčešći metod je svakako spirala jer je riječ o zaštiti koja traje godinama, a i najjeftinija je opcija.

Nakon etičkog pogleda na ovu temu, slijedi i onaj medicinski. Ako govorimo o laparaskopskoj operaciji, nakon anestezije, stomak pacijentkinje se „naduva“ ugljen-dioksidom, kako bi se jajovodi što bolje vidjeli. Kako bi ljekar pronašao jajovod uvodi se cjevčica sa svjetlom i povećalom, a radi se veoma malen rez u neposrednoj blizini pupka. Klipsne se stave na kanale i jajovodi su podvezani.

sterilizacijaAko se radi nakon carskog reza nije potrebno naduvavanje trbuha, jer je nakon poroda materica dosta visoko pa je lakši i pristup jajovodima.

Savjetuje, kada je kontracepcija u pitanju, da se vidi šta najčešće koriste žene ginekolozi ili žene ginekologa. Najčešći metod je svakako spirala jer je riječ o zaštiti koja traje godinama, a i najjeftinija je varijanta.

Mnoge žene se pitaju da li sterilizacija znači i smanjen libido. Ne, jer se ne diraju jajnici i materica pa nema ni smetnji prilikom ovulacije. Menstruacije su i dalje redovne pa nema ni uticaja na hormone i seksualni nagon ostaje „netaknut“.

Trebalo bi znati i da su i podvezivanje i presijecanje jajovoda znatno komplikovanije od vazektomije, koja podrazumijeva podvezivanje sjemenovoda čime se blokira izlazak sperme iz mošnica.

operacija

Iako, kako kaže, žena ima pravo da traži zahvat, to pravo joj je i limitirano. Jer, nijedna komisija joj ga neće odobriti ako nije rodila ili je rodila samo jedno dijete. Dalje, odobrenja nema ni ako suprug nije saglasan. Čak i ako je sama, ljekari neće popustiti, jer šta ako već za koji mjesec nađe muža.

Ipak, i da bi se muškarac podvrgao ovoj metodi svakako mora da bude u potpunosti siguran da to i želi. Ne bi trebalo da se oslanja se na činjenicu da je ovaj zahvat reverzibilan i da će, ako promijeni mišljenje, sve moći da vrati na staro. Povratni proces vraćanja sjemenovoda u funkciju u 50 odsto slučajeva je neuspješan.

Vazektomija ne mijenja ništa, osim upravo ideje od koje ste krenuli, da partnerka više ne može da zatrudni. Seksualna želja ostaje potpuno ista, a ni količina ejakulata se neće smanjiti. Promijeniće mu se tek sastav.

Razgovor na ove teme sa ljekarima bili su potpuno opušteni uz pitanje šta ako ja sada poželim da se trajno sterilišem. Nije ovo nikakav tabu. Tabu je samo neznanje. Važno je znati prava i mogućnosti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije