PojaveRadoznala Lola

Antička tajna stara 4000 godina: Kada se dvoumite šta da uradite – prećutite

Strpljenje je vrlina, a na njoj se treba raditi. Nemojte prigovarati svom partneru, pokušajte se ne zamjeriti svom šefu. Ali znate li kako da im se obratite? Sudeći prema antičkim hieroglifima, osnovna pravila ljudskog ponašanja su utemeljena prije 4000 godina,…

Sara Velaga

Strpljenje je vrlina, a na njoj se treba raditi. Nemojte prigovarati svom partneru, pokušajte se ne zamjeriti svom šefu. Ali znate li kako da im se obratite? Sudeći prema antičkim hieroglifima, osnovna pravila ljudskog ponašanja su utemeljena prije 4000 godina, a mudri ljudi ih se drže i danas.

Zapisi iz antičkog Rima su antologijski zapisi na papirusu, i kamenim pločama, selektovani i prevedeni na engleski jezik na Univerzitetu na Kembridžu. Ovi zapisi sadrže osnovna pravila uz pomoću kojih možete razgovarati sa superiornim i nadmoćnim ljudima. Pravila su namjenjena vojskovođama i ratnicima, koji su bili predvodnici, ali i učesnici ratnih sukoba.

book1

  • Kada ste u situaciji da se trebate izboriti sa superiornim nadređenim osobama, naklonite im se, jer oni su ti koji su autoritet, a vi na taj način pokazujete svoje poštovanje prema njima. Biće im teško shvatiti da tako postupate, jer nisu navikli da budu ignorisani, obično očekujući burne reakcije i izraze vaše slabosti.
  • Kada ste u raspravi sa nekim ko vam je ravnopravan, vaš stav treba da bude neutralan, kako ne biste pogoršali stanje i rekli nepotrebne gluposti. Mnogo ćete se raspravljati, a suština je da shvatite smisao problema i riješite ga zajedno. Jedino je moguće ako istinski sačekate i saslušate sagovornika.
  • Kada se raspravljate sa nekim ko vam je podređen, nemojte biti agresivni, jer je ta osoba slaba. Ostavite je samu, ne odgovarajte na svaku, jer je vrijeđate i shvatite da je krhka. Najlakše je pokazati snagu nad slabim ljudima, ali to u suštini nije snaga, već gluma nadmoćnosti.

Glavno zlatno pravilo je kada se dvoumite šta da uradite prećutite, jer ne vrijedi pokušavati vratiti izgovorenu riječ. Nećete to nikada ni uspjeti. Umijeće slušanja pravo je umijeće, jer biti prisutan i imati čulo sluha ne znači samo čuti šta vam se pokušava reći. Naćulite sva svoja čula i pridajte značaj sagovorniku, tako što ćete izraziti poštovanje i empatiju.

Ako ste vođa pažljivo slušajte šta vam narod govori. Narod često mogu biti žrtve vaše volje, kojima je teže dobiti pravdu, nego naljutiti vas, a upravo zato će im to biti primarni cilj, jer su nihove emocije povrijeđene.

phNije sve u poslu i statusu. Vaše emocije su veoma važne. To se ujedno odnosi i na partnerske rasprave, u kojima najmanja sitnica znači povredu tuđih emocija. Žene su veoma osjetljive na teške riječi, koje često budu tek uvertira za postupke koji dodatno pogoršavaju situaciju. Ne dozvolite da se druga strana pita šta ste željeli reći, jer niko nema sposobnost pogađanja.

Recite šta mislite, pokažite šta osjećate, uradite šta trebate.

Mnogo zapisa je sačuvano, ali nije prevedeno, jer nije pronašlo svoj put do onih kojima to stvarno znači, zato je važno shvatiti univerzalnost i smisao samih poruka danas. Platon, Seneka, Virdžil, ali i mnogi anonimni autori govorili su o tome kako da se ophodite prema sagovornicima. Definitivno najveće ime koje stoji iza ovih savjeta jeste Ptahotep, koji je bio ekspert u samopomoći. Ako pak ne vjerujete u moć misli i pomaganja sebi samima, onda biste mogli shvatiti da je ljubav prema sebi preduslov da volite druge, ujedno kao i razumijevanje drugih, kroz primarno razumijevanje sebe.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije