FantastičnoZabavna Lola

Zamislite da tokom putovanja naiđete na knjige u podzemnoj stanici

Zamislite da putujete, a da vas odjednom na jednoj od stanica dočeka poklon. I to ni manje ni više nego knjiga. Zvijezda Hari Poter sage imala je zanimljivu akciju prije nekoliko dana u londonskom podzemlju, a to je bilo sakrivanje…

Sara Velaga

Zamislite da putujete, a da vas odjednom na jednoj od stanica dočeka poklon. I to ni manje ni više nego knjiga. Zvijezda Hari Poter sage imala je zanimljivu akciju prije nekoliko dana u londonskom podzemlju, a to je bilo sakrivanje knjiga za putnike. Ostavljala je kopije knjige Maje Endželu pod nazivom “Mom & Me & Mom”, koja je ujedno njena novembarska preporuka svim čitateljima.

knjiga-ema

Ona je ostavljajući knjige postala “vila sa knjigama” dijeleći svoja omiljena štiva sa drugim ljudima da uživaju. Ostavila je čak stotinu knjiga, a neke od njih su sadržavale i ručno napisane posvete čitateljima. Pisala je kako se nada da će oni uživati čitajući, jednako kao što je ona uživala. Poručila im je da postavljaju svoje reakcije na društvenim mrežama, kao i to da urade nešto slično za druge da pronađu.

Srećni pronalazači su na tviteru objavljivali svoje reakcije, poredivši uzbuđenje kada su pronašli knjigu sa onim od Čarlija Baketa u Čarliju i tvornici čokolade. Mnogima je zaista ispunila snove kao vila sa knjigama, a neki čak nisu uspjevali pronaći riječi da opišu svoje uzbuđenje. Kordelia Okslej, direktorka Books on the Underground, izjavila je kako su veoma uzbuđeni što imaju Emu, koja je odlučila na ovakav način podijeliti njihov ovomjesečni izbor, a čak i napisati posvete u nekima od njih. To je bila u potpunosti njena ideja, da postane vila sa knjigama na jedan dan.

zena-cita

Reakcije su bile fenomenalne, jer su ljudi bili oduševljeni iznenađenjem u podzemlju. Usred putovanja, desilo se da im se u sklopu predaha u podzemnoj željeznici dobiju ovakvo iznenađenje. Ema je izabrana za ambasadoricu UN žena u julu 2014. godine, nakon čega je osnovala svoj klub čitatelja ranije ove godine. Knjige u podzemlju su počele sa 2012. godinom, a sada se ostavlja oko 150 knjiga u podzemnim stanicama širom Londona svake sedmice.

Zabavno i zanimljivo, zar ne? Mislite li da bi ovakva ideja mogla proći na našim autobuskim stanicama i biste li vi ostavili knjigu na poklon ili uzeli jednu?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije