FantastičnoZabavna Lola

Struka je rekla svoje, ovo je deset najboljih filmova u 21. vijeku

Šta se desi kad 177 filmskih kritičara odluči da iznese svoje mišljenje o filmovima koji su snimani protekle dvije decenije? Dobijete listu od ravno 100 filmova za koje svako od njih tvrdi da treba pogledati. 100 filmova je 100 dana…

Redakcija

Šta se desi kad 177 filmskih kritičara odluči da iznese svoje mišljenje o filmovima koji su snimani protekle dvije decenije? Dobijete listu od ravno 100 filmova za koje svako od njih tvrdi da treba pogledati. 100 filmova je 100 dana – zimo, pomalo se i radujemo tvom dolasku.

Zanimljivo je spomenuti da su muškarci činili 2/3 grupe koja se bavila istraživanjem i odlučivanjem, a skoro 50% su bili Amerikanci. Naravno, većina ocijenjenih i filmova na listi su na engleskom, a tek je nekolicina njih na francuskom. Očekivali biste puno više komedija i ljubića, ali kritičari su odlučili drugačije.


1. Dejvid Linč – Mulholand Drajv (2001)

Mulholland drive

Iako prvobitno zamišljen kao pilot epizoda za potencijalnu igranu seriju, Dejvid kao takvu ideju nije uspio da proda televizijskim producentima, ali je zato uspio da svojim filmom oduševi čak 177 kritičara koji su ga postavili na pijedestal najuspješnijih filmova 21. stoljeća. Američki psiho-triler je odmah po dolasku u kino sale izazvao pozitivne reakcije i već tada je okarakterisan kao film koji “najbolje opisuje perspektivu nadolazećih godina”.

 

2. Vong Karvaji – Raspoloženi za ljubav (2000)

In the mood for lov

Vong Karvaji, režiser iz Hong Konga se više borio sa imenom i prevođenjem naziva filma, nego sa sadržajem. Izvorni naziv filma bi mogao da se prevede kao “U vrijeme cvata”, odnosno “Cvijetne godine” što u stvari predstavlja kinesku metaforu za onaj period u životu čovjeka kad se osjeća i izgleda najbolje i spreman je u svakom pogledu da voli i bude voljen. Prva ideja je bila da se film na engleski jezik prevede kao Secrets, odnosno “Tajne” međutim, nakon što je scenarista poslušao pjesmu I’m in the mood for love donešena je konačna odluka o nazivu filma. Film koji govori o platonskom odnosu muškarca i žene koji su saznali da ih njihovi supružnici varaju, ali ne žele da urade nešto slično i svoj odnos zadržavaju isključivo takvim kakav i jeste. Film je i u vrijeme izlaska na tržište dobro kotirao sa pozitivnim kritikama, a u prilog tome ide i visoka imdb ocjena od 8,1 kao i činjenica da je uvršten u 100 najboljih filmova u protekle dvije decenije i to sa čvrsto zauzetim drugim mjestom.

 

3. Pol Tomas Anderson – Moglo bi biti krvi (2007)

there will be blood

Priča o vjeri u Boga, porodici, ljubavi i mržnji. Film koji u vrtlog dobrih emocija ubacuje naftu i novac. Američka istorijska drama koja će vas vratiti unazad u vrijeme i natjerati da razmišljate kako biste vi postupili u pojedinoj situaciji, da li biste reagovali kao i likovi koje ste osudili u prvih trideset minuta filma. Ljudska priča čije je snimanje koštalo dvadeset i pet miliona dolara, a Danijela Dej Luisa vinulo u zvijezde sad je na listi najboljih 100 filmova današnjice. Bolje su se udali, nego što su očekivali.

 

4. Hajao Mijazaki – Produhovljenost (2001)

spirited away

Japanski animirani film iz davne 2001. godine za koji često kažu da je jedan od najboljih animiranih, odnosno anima filmova,  to je potvrdila i nedavna list 100 najboljih gdje se u teškoj konkurenciji izborio za četvrto mjesto. Ovaj animirani film govori o desetogodišnjoj djevojčici koja preseljnjem u drugi dio grada otkriva sve zamke duhovnog svijeta – upoznaje se bogovima i zvijerima, duhovima, ali i ljudima koji se u njih pretvaraju. Sve počinje kada se roditelji desetogodišnje Hiragi pretvore u svinje, a ona potraži posao na farmi da bi pronašla način da ih vrati u prvobitni, ljudski oblik. Tu se upoznaje sa čudesnim, ali i zastrašujućim svijetom “više sile”. Iako na početku neprihvaćena ideja sa malim budžetom, ovaj animirani film je zaradio 290 miliona američkih dolara i postao najuspješniji ikad u japanskoj istoriji.

 

5. Ričard Linklater – Djetinjstvo (2014)

boyhood

Filmski kritičari su i prije dolaska filma na kino platna očekivali puno, a očigledno je ispunio ono čemu su se nadali, budući da se nalazi na petom mjestu najboljih filmova snimljenih u 21. stoljeću. Film prati odrastanje Mejsona i njegov život sa razvedenim roditeljima. Sniman je od 2002 do 2013. godine, a svjetlo dana ugledao 2014.godina kada je pobrao simpatije publike sa poprilično visokom imdb ocjenom, ali je i struka reagovala pozitivno. Film jednostavno prati odrastanje glavnog lika i sam film od početka produkcije nije imao fiksni scenario, režiser je htio da se situacija razvija prirodno i prati dešavanja u životu jednog dječaka.

 

6. Majkl Gondri – Vječni sjaj nepobjedivog uma (2004)

6

Romantična drama nagrađena Oskarom koja govori o dobrim i lošim stvarima svakog ljubavnog odnosa. Klementina koju glumi Kejt Vinslet je u dugogodišnjoj vezi sa sa pomalo usporenim Džoelom. Pričljivici koja je uvijek spremna za zabavu i isprobavanje novog jednostavno dosadi Džoelovo ponašanje i vječito nagovaranje te se odluči na drastičan korak – izbrisaće sjećanje! Nakon što Džoel sazna šta Klementina želi da uradi i on se iz inata odluči na isto, neće dozvoliti da samo ona izbriše tolike godine svog života i sjećanje na sve lijepo kroz šta su prošli. Greška, ali nema povratka!

 

7. Terens Malik – Drvo života (2011)

7

Američka drama u kojoj glavne uloge tumače Bred Pit i Šon Pen. Malik kroz film razrađuje ideju čovjekovog nastanka i smisla života, a kroz ulogu srednjovječnog muškarca. Radnja filma ide od postanka svemira i početka života na zemlji preko djetinjstva likova. Iako je film pobrao pozitvne kritike za ideju i radnju, glavne primjedbe su išle na račun režisera i njegovu neorganizvanost i nelineanu radnju koja prati film. Malikov jedinstveni stil prilikom stvaranja ipak nije bio prepreka da se nađe među deset najboljih na svijetu.

 

8. Edvard Jang – Jedan za drugim (2000)

8

Još jedan pulen japanske kinematografije – Jedan za drugim. Film koji je osvojio kansku filmsku nagradu 2000. godine govori o emocionalnoj borbi japanskog inženjera i prikazuje sva previranja ličnosti kroz uporno preispitivanje sebe. Priča o pogrešnoj procjeni i propuštenim prilikama prikazuje borbe glavnog lika kroz oči tri generacije njegove porodice.

 

9. Ašgar Farhadi – Razdvajanje (2011)

9

Izvornog naziva Separation, ovaj iranski film govori o savremenom iranskom društvu, prikazanom kroz rastavljenost Nader i Simin, glavnih likova. Iako razmišljaju da zajedno napuste Iran, suprug Nader se u posljednjem trenutku predomisli i poželi ostati, zbog bolesnog oca. Pod pritiskom i jakom željom da ode, Simin odluči da zatraži razvod, ali dobije odbijenicu kako razlozi koje je navela nisu dovoljno bitni da se to i ostvari. U svom očaju kroz koji prolazi, napusti supruga i kćerku i vrati se u roditeljsku kuću. Za to vrijeme u kući njenog supruga se dešavaju različite situacije koje dodatno komplikuju odnos, ali i sudsku parnicu. Film završava odobrenim razvodom, ali i ostavlja dozu misterije – sudac je pitao ćerku skim želi da živi i ona odluči da će da se izjasni samo pod uslovom da njeni roditelji napuste sudnicu, a film se završava bez da gledaoci ikad saznaju odgovor.

 

10. Džoel i Itan Koen – Nema zemlje za starce (2007)

10

Priča o mušarcima. O muškarcima kojima propadne posao nakon čega jedan drugog odluče proganjati po pustinjama Teksasa. Film prepun akcije i muškaraca koji probleme pokušavaju riješiti nasiljem. Novac i povrijeđene sujete, dobitnik četiri Oskara uključujući i onaj za najbolji film, priča nam iz različitih uglova o Teksasu i osamdesetim godinama, ali sa potpuno univerzalnom porukom primjenjivom i na moderno doba. Naoružajte se strpljenjem i širom otvorite oči, uši i um – trebaće vam!


Šta prvo gledate?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije