Lole iz komšilukaO životu

Kakve veze imaju Maša i medved i srpsko novinarstvo?

Početkom novembra se u nekim domaćim medijima pronela vest da su „ruski psiholozi“, uradili „istraživanje“, po kom je „Maša i Medved“ najopasniji crtani film za decu!? Normalan svet se nasmejao i rekao da je to glupost, a zagovornici antiruske histerije…

Redakcija

Početkom novembra se u nekim domaćim medijima pronela vest da su „ruski psiholozi“, uradili „istraživanje“, po kom je „Maša i Medved“ najopasniji crtani film za decu!? Normalan svet se nasmejao i rekao da je to glupost, a zagovornici antiruske histerije su se radovali i (možda) prvi put u životu poverovali nekoj vesti sa „ruske strane“.

A šta ako vam kažem i dokažem da nije bilo ni „ruskih psihologa“, ni „istraživanja“, već da je u pitanju obično spinovanje i kopi-pejst novinarstvo, bez provere informacije i bez navođenja izvora???

masa-i-medved

Kako se od TV kritike pravi spinovanje

Srećom, na Internetu se svi tragovi lako prate, tako da skoro uvek može da se ustanovi šta je i kad negde objavljeno i šta se sam tim kasnije dešavalo.

Izvesni Nikolaj Oficerov je 29. oktobra, u 06.23, na nezavisnom ruskom portalu svopi.ru, objavio autorski tekst, svoje lično mišljenje o tome kakvi se sve crtani filmovi prikazuju na TV programima u Rusiji. Praktično, to je neka vrsta TV kritike o crtaćima, bez ikakvih naučnih pretenzija. Pogledajte i sami na ovom linku.

Čak ispod njegovog teksta stoji i komentar posetioca sajta koji kaže:Корреспондент Н.Офицеров, это вы лично составили этот список? Вы эксперт по детской психике? Mislim da prevod nije ni potreban. Od ovog Nikolajevog teksta u narednim danima nastaje svašta, oprobanim metodom zamajavanja javnosti, dopisivanjem nepostojećih elemenata i pozivanjem na nepostojeće stručne autoritete.

masa-i-medo

U igru ulaze „ruski psiholozi“, „marame“ i svašta još…

Ovaj Nikolajev tekst je 30. oktobra, u 16.13, preuzeo ruski portal planet-today.ru i krenuo sa dodavanjem. Umesto da kažu da je to lično mišljenje Nikolaja Oficerova (pa makar on bio i psiholog), oni to pripisuju „specijalistima“ i kažu da su „Специалисты изучили действие различных популярных мультфильмов на психику детей…“. Prevod opet nije neophodan, a evo celog teksta. Međutim, prava zabava kreće na ruskom portalu 360tv.ru, koji je 31. oktobra, u 08.08, izmišljene „specijaliste“ proglasio za „ruske psihologe“, pa kažu: Российские психологи составили рейтинг самых вредных мультфильм для психики детей, сообщил Planet today. Prevod je suvišan, a ceo tekst je ovde.

A glavni krivac za dalje spinovanje je ruski nacionalni dnevni list „Izvestija“, koji je 31. oktobra, u 15.12, celu ovu poluizmišljotinu uobličio u agencijsku vest i još dodao da je Maša popularna u islamskim zemljama jer joj je glava pokrivena maramom!!! Evo, čitajte i sami.

Uloga „ruskog faktora“ u pravljenju spinovane bombastične vesti se završava na ruskom portalu „Ruska reč“, koji je 1. novembra preveo na srpski vest preuzetu od „Izvestija“ i objavio je ovde.

Miris spinovanja na Balkanu

Po meni dostupnim podacima, vest je na Balkanu prvo prenelo Radio Sarajevo, 31. oktobra, u 21.25, bez navođenja izvora, ali je iz teksta jasno da je verovatno preuzeta od „Ruske reči“. Međutim, bili su „kreativni“, pa su u tekst dodali i reč „istraživanje“, iako to nigde pre nije pisalo u ruskim medijima. Evo linka.

Onda kreće balkanski kopi-pejst!!! Tu nafilovanu poluizmišljotinu, sa dodatim lažnim autoritetom u vidu „ruskih psihologa“ i „istraživanja“, kreću, bez ikakve provere, da prenose srpski mediji, strani mediji u Srbiji i „mediji“ koji (nažalost) postoje.

Da, dobro ste pročitali, sve te TRI VRSTE MEDIJA, uz nekoliko časnih izuzetaka. Da budemo jasan o koje tri vrste medija se radi: regularni domaći mediji, ispostave stranog mišljenja koje se kunu u profesionalizam i objektivnost, i tabloidi.

SKORO svi bitni mediji sa nacionalnim pokrivanjem su to obajavili, u istom paketu kvazi novinarstva, bez obzira na ono u šta se kunu, a što i novinarska etika i zakoni nalažu. Posle se ta vest razmnožila na agregatorima vesti, prepisivačkim portalima, društvenim mrežama…

Srećom, postoje i veliki srpski mediji koji se nisu upecali na ovo providno spinovanje: RTS, Politika i Blic. Ako sam nekog prevideo, izvinjavam se.

Zakon, laži i video trake (sa crtaćima)

ZAKON O JAVNOM INFORMISANjU I MEDIJIMA (“Sl. glasnik RS”, br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016), u odeljku Obaveza novinarske pažnje, član 9, kaže da su urednik i novinar dužni da s pažnjom primerenom okolnostima, pre objavljivanja informacije koja sadrži podatke o određenoj pojavi, događaju ili ličnosti provere njeno poreklo, istinitost i potpunost.

KODEKS NOVINARA SRBIJE, u odeljku Istinitost izveštavanja, kaže da je obaveza novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije.

A šta se to ovde desilo: i samozvane novinarske „gromade“ i tabloidi – svi oni su slepo prenosili pisanije za koje bi svaki pismeniji i pametniji građanin morao da se upita:

Ko je radio takvo istraživanje o crtanima filmovima?

Na kom uzorku i po kom metodu je rađeno istraživanje?

Na koje tržište/teritoriju se istraživanje odnosi?

… i još mnogo drugih pitanja, od kojih je najbitnije: A ŠTA JE SA ONIM, STVARNO ŠTETNIM PROGRAMIMA, koji se deci emituju svakodnevno u Srbiji???

Eh, da su samo crtaći u pitanju…

medo-i-masa

Hajka na jedan zabavan i pristojan, a ipak svetski popularan crtani film „Maša i Medved“ je najmanji problem srpskog novinarstva na izdisaju. Problem je što nam se slična spinovanja dešavaju sa mnogo ozbiljnijim stvarima: politički događaji, ekonomske pojave, državna uprava, društvene pojave… pa i sport, kultura, estrada… Nema tog segmenta svakodnevnog života gde nas masno ne lažu!!!

Iole inteligentan čovek lako može da shvati da se bombastične vesti, pa makar i one o Maši i Medvedu, koriste kao dimna zavesa za svakodnevno zamajavanje gledalaca, slušalaca i čitalaca, kao odvlačenje pažnje od suštinskih problema. Okupirani smo problemima, pa imamo problem da vidimo da smo okupirani.

I logično pitanje: da li je sve ovo namerno ili slučajno zakuvano u nekim ruskim medijima, a onda se prenelo na Balkan? Nisam uspeo da pronađem ovu vest na engleskom na bilo kom relevantnom svetskom mediju, ima je samo na nekim nebitnim sajtovima. Cela priča deluje tako čudno da čovek prosto pomisli kao da je neko ovo podmetnuo domaćim medijima da bi im autori crtanog filma tražili nadoknadu štete za objavljenu laž 😉

I za kraj: znate li kako se na engleskom kaže „Maša i Medved“? Raša end Medvedev 😉

 

Izvor: Linkedin, Lazar Bošković

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije