KulturaRadoznala Lola

Ema Votson preporučuje 10 knjiga koje bi trebalo da pročitate

Glumica Ema Votson najpoznatija po ulozi Hermione iz Hari Potera, ima barem jednu zajedničku osobinu sa svojim likom, a to je ljubav prema čitanju. Nakon uloge u franšizi vrijednoj bilion dolara, u kojoj se nalazila od jedanaeste do dvadeset i…

Sara Velaga

Glumica Ema Votson najpoznatija po ulozi Hermione iz Hari Potera, ima barem jednu zajedničku osobinu sa svojim likom, a to je ljubav prema čitanju. Nakon uloge u franšizi vrijednoj bilion dolara, u kojoj se nalazila od jedanaeste do dvadeset i prve godine, Votson je pohađala studij na Braun Univerzitetu, gdje je diplomirala 2014. godine englesku književnost. Nakon diplomiranja, nastavila je da promoviše obrazovanje i da što više čita, a sve je to posebno isticala uz pomoć uloge ambasadorice UN žena, koju je dobila 2014. godine. Ova dvadestpetogodišnjakinja uvijek pronalazi vrijeme za svoj omiljeni hobi, a to je čitanje, zato je odlučila da podijeli sa svojim pratiocima neke od preporuka. Preporuke J.K. Rowling možete pročitati ovdje, a ovo su Emine:

“Love Letters to the Dead”  Ava Dellaira

love-letters

Ovo je novela za mlade-odrasle, odnosno za sve one koji su mladi duhom. Riječ je o petnaestogodišnjoj Laurel, koja otvoreno govori o svom životu kroz pisma “mrtvim genijima” kao što je Kurt Kobejn, nastojeći se na taj način suočiti sa smrću svoje sestre, Mej.

 

“The Diving Bell and the Butterfly” by Jean-Dominique Bauby

leptir-knjiga

Ova knjiga se fokusira na borbe Žan Dominika Baubija, bivšeg urednika i direktora francuske verzije El magazina, nakon što je doživio moždani udar 1995. godine i probudio se dvadeset dana kasnije, kompletno paralizovan, osim lijevog oka. Kako bi napisao ovu knjigu, Baubi je sjedio strpljivo, dok je njegov terapeut recitovao alfabet, nakon čega je Žan žmirkao svojim okom u trenutku kada želi da to slovi koristi.

 

“The Remains of the Day” by Kazuo Ishiguro

remains-knjiga

Mjesto radnje je poslijeratna Engleska, a u njenom centru se nalazi Stivens. Batler koji je radio u Darlington Holu, gdje je bio u vezi sa spremačicom Mis Kenton. Kazuo Išiguro vrhunskim književnim umijećem oslikava svijet u nestajanju, kroz sudbinu čoveka koji u ostacima dana na jednostavan, melanholičan način govori o tragici života, neostvarenoj ljubavi dužnosti, dostojanstvu i odanosti.

 

The Fountainhead” by Ayn Rand

ayn-knjiga

Ovaj kultni klasik je objavljen 1943. godine, a promoviše individualizam, fokusirajući se na priču arhitekte koji nastoji da postigne uspjeh na teži način, kroz svoje lične inovativne dizajne, radije nego prateći standarde svog vremena.

 

“The Opposite of Loneliness” by Marina Keegan

opposite-knjiga

Ovaj Njujorški bestseler je zbirka eseja i priča, koji je objavljen posthumno nakon što je autorica poginula u saobraćajnoj nesreći samo pet dana nakon što je diplomirala na Jel Univerzitetu. Njene kolege sa Univerziteta, roditelji i prijatelji okupili su se oko ideje da joj na ovaj način odaju počast i predstave koliko je talentovana bila.

 

“Wild,” “Torch,” and “Tiny Beautiful Things” by Cheryl Strayed

wild-knjiga

Ova debitantska novela bazira se na životu autorice. Prati porodicu u Minesoti koja se mora suočiti sa bolesti i mogućom smrti majke dvoje djece. Nakon smrti dolaze i nastavci knjige, koji pokazuju njihovo pješačenje i planinarenja, u želji da se oslobode tuge i emocija nastalih nakon majčine smrti.

 

“Rookie Yearbook Four” by Tavi Gevinson

rookie-knjiga

Ovo je zbirka najboljih sadržaja sa sajta Rookiemag koji je kreiran za žene i tinejdžerke. Sadrži mnogo fotografija, plejlista, DIY tutorijala, savjeta i intervjua, kao i postere među svim stvarima. Rekli bismo čitava jedna mala zbirka za Lole.

 

“The Fault in our Stars” by John Green

stars-book

Istoimeni film mnogima može poslužiti kao motivacija za čitanje ove knjige, koja je emotivna priča o dvoje tinejdžera koji se susreću u grupi za podršku oboljelima od raka. Nastojeći da žive normalne živote zajedno, svakodnevno se bore protiv ove opasne bolesti, ali se i zaljubljuju jedno u drugo.

 

“The Queen of The Tearling” by Erika Johansen

queen-knjiga

Ova novela Erike Johansen prati priču Kelsi Ralei Glin, nesigurne i sramežljive princeze koja je zaljubljenica u knjige, na njenom fantastičnom putovanju kako bi sačuvala tron od zle Crvene kraljice. Vječita borba dobra i zla, svoj epilog dobija u ovoj zanimljivoj i uzbudljivoj knjizi.

 

“Just Kids” by Patti Smith

just-kids-knjiga

“Just Kids”je zbirka memoara američke pjevačice i kompozitorke Peti Smit o njenom životu u Njujorku, kao i vezi sa njenim ljubavnikom, fotografom, Robertom Mapletorpom, tokom kasnih šesdesetih i sedamdesetih. Jedan omaž muzici i ljubavi, rekli bismo.

 

Emine preporuke zasigurno mogu pronaći put do svih nas, koji bismo sa oduševljenjem čitale sve predloženo. Riječ je zaista o knjigama koje su primjeri hrabrosti, upornosti i volje čovjeka da uprkos svim problemima opstane, stvara i radi. Upravo je to stvarna umjetnost.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije