DogađajiRadoznala Lola

Jeste li za ili protiv Trampa?

Gotovo je. Svjetske agencije objavile su jutros da je novi predsjednik Amerikanaca Donald Tramp, kandidat republikanaca. Hilari Klinton, kandidatkinja demokrata, razorena rezultatima, otišla je na spavanje. Ovako je završena, prema procjeni analitičara, najprljavija osamnaestomjesečna predsjednička kampanja u istoriji američkih izbora….

Žana Gauk

Gotovo je. Svjetske agencije objavile su jutros da je novi predsjednik Amerikanaca Donald Tramp, kandidat republikanaca.

Hilari Klinton, kandidatkinja demokrata, razorena rezultatima, otišla je na spavanje.

Ovako je završena, prema procjeni analitičara, najprljavija osamnaestomjesečna predsjednička kampanja u istoriji američkih izbora. Svjetski mediji javljaju da je pobjeda milijardera ubjedljiva. Osvojio je više od 270 elektorskih glasova, Hilari tek oko 215.

Berze u padu, Amerikanci u šoku. Mnogi planiraju da se isele u Kanadu pa je još noćas, zbog broja posjeta, srušen kanadski sajt za emigrante. Ukratko, suze i nevjerica.

Ovako je završena, prema procjeni analitičara, najprljavija osamnaestomjesečna predsjednička kampanja u istoriji američkih izbora. Svjetski mediji javljaju da je pobjeda milijardera ubjedljiva. Osvojio je više od 270 elektorskih glasova, Hilari tek oko 215.

A Tramp se osmijehnuo bisernim nizom i nije dangubio. Naciju je pozdravio, nakon što se Hilari probudila i pozvala ga da mu čestita. Zahvalio joj je jer je cijelu sebe unijela u kampanju i obećao:

“Biću predsjednik svih Amerikanaca. Pobjeda mi mnogo znači. Od onih koji me nisu podržali tražim pomoć kako bismo donijeli korist našoj velikoj zemlji. Milionima muškaraca i žena poručujem da ću služiti vama, narodu. Zajedno ćemo napraviti divne stvari. Gradićemo mostove, aerodrome, bolnice, škole, obnovićemo infrastrukturu, a dati posao milionima ljudi. Imamo sjajan ekonomski plan. Razvićemo sjajne odnose s drugim zemljama. Amerika se više neće zadovoljavati ničim što je manje od najboljeg”, kazao je u pobjedničkom govoru.

A Tramp se osmijehnuo bisernim nizom i nije dangubio. Naciju je pozdravio, nakon što se Hilari probudila i pozvala ga da mu čestita.

Zahvalio je potom roditeljima “koji ga sada gledaju s neba”, sestrama, bratu, supruzi Melaniji i svojoj djeci. Nije zaboravio ni tim koji ga je pratio ni Rudija Džulijanija, nekadašnjeg gradonačelnika Njujorka.

“Pogledajte sve ove ljude. Krisa Kristija, Rudija Đulijanija… Imamo jako talentovane ljude. Posebno bih se zahvalio Rudiju. Putovao je, sastančio, Rudi se nikad ne menja. Sjajan je”, kazao je Tramp u svom stilu i šanerski namignuo.

Čestitka novom lideru Amerikanaca stigla je i sa ruske strane. Od Vladimira Putina. Lično.

A svijet se sabira. Lideri daju odmjerene izjave kako će nastaviti saradnju sa SAD, dok “obični smrtnici” ne štede riječi i govore kako je “Amerika načisto propala”. Ima i onih koji iskaču pa je Martin Šulc, predsjednik EU parlamenta, rekao je da će Evropi biti teže sa Trampom. Nijemci prednjače po komentarima pa je Ursula fon der Lejen, njemačka ministarka odbrane, kazala kako se nada da je Tramp svjestan da ovo nisu glasovi za njega, već protiv Vašingtona, protiv sistema. Hajko Mas, njemački ministar pravde, kazao je kako “nije kraj svijeta, ali će svijet definitivno sada biti luđi”.

Vijest o Trampovom trijumfu s radošću je primio Viktor Orban, mađarski premijer, koji reče da je ovo divna vijest i da je demokratija još živa.

amerikanciSelebritiji su potpuno slomljeni. Bijons, Džej Zi, Bon Džovi, Keti Peri, Lejdi Gaga, Majli Sajrus, Kris Evans… Nećete vjerovati, ali rezultatom je zgrožena i najpopularnija rijaliti porodica Kardašijan.

Ali, milijarder ima i selebriti podršku. Čestitali su Majk Tajson, Džon Vojt, Tila Tekila…

SAD, koliko god bile šokirane, donijele su odluku i nema mjesta kajanju iako su već izašli na proteste u Oklandu. Los Anđelesu, Portlandu i Njujorku.

Na čelu najveće svjetske sile biće čovjek koji je na životnom putu stvarao imperiju, gubio novac i firme, bio član žirija u izborima za misice, bio rijaliti zvijezda i ženio se tri puta. A sutra ga čeka suđenje za silovanje.

A svijet se sabira. Lideri daju odmjerene izjave kako će nastaviti saradnju sa SAD, dok “obični smrtnici” ne štede riječi i govore kako je “Amerika načisto propala”. Ima i onih koji iskoče pa je tako Ursula fon der Lejen, njemačka ministarka odbrane kazala kako se nada da je Tramp svjestan da ovo nisu glasovi za njega, već protiv Vašingtona, protiv sistema.

Njegova Melanija, naša komšinica iz slovenačke Sevnice, postala je prva dama SAD. Sevnica, industrijski gradić od oko 5.000 stanovnika, jutros je u njenu čast na jarbol podigao američku zastavu. Za nju nema zime. U Bijelu kuću ušetaće u banjalučkim cipelama. Onim koje je specijalno za nju izradila fabrika obuće “Bema”.

Neka joj one budu ugodne i udobne, baš kao i život u kući od bijelog kamena.

Trampovi, sve svjetske oči od danas gledaju u vas. Čekamo prve poteze.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije