Radoznala Lola

BH medicina čeka kanabis, čeka lijek

Kanabis. Zdravlje. Pomoć. Lijek. O ovome se posljednjih dana govorka i u Bosni i Hercegovini. Moglo bi da se desi i vjerovatno bi pomoglo mnogima. Ali, politika je u ovoj zemlji spora, a možda nekada i dostigne onaj nivo koji…

Žana Gauk

Kanabis. Zdravlje. Pomoć. Lijek.

O ovome se posljednjih dana govorka i u Bosni i Hercegovini. Moglo bi da se desi i vjerovatno bi pomoglo mnogima. Ali, politika je u ovoj zemlji spora, a možda nekada i dostigne onaj nivo koji bi trebalo kada je u pitanju muka običnog čovjeka.

Dio regiona je ovo pitanje već riješio i dao zeleno svjetlo kanabisu koji će se koristiti za liječenje teških bolesti. I kod nas je moguće jer je ekspertska grupa, koju je formirao Savjet ministara BiH, podržala prijedlog.

Ima nade za one koji svakodnevno pate u mukama. Ima je, iako je ova informacija podijelila političare na „za“ i „skeptike“. Pa sada do u sitna crijevca brinu o mogućim zloupotrebama. Možda će se, kažu, bolje odrediti kada čuju stav ljekara. Moguće izmjene zakona mogu da budu brzo završene, kako reče Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, jer je to samo tehnička stvar.

Dio regiona je ovo pitanje već riješio i dao zeleno svjetlo kanabisu koji će se koristiti za liječenje teških bolesti. I kod nas je moguće jer je ekspertska grupa koju je formirao Savjet ministara BiH podržala prijedlog.

“Glavnu riječ treba da kaže medicinska struka. Ako oni kažu da je legalizacija kanabisa u interesu medicine i da će riješiti određene probleme u njenom okviru, onda ću podržati”, rekao je Mektić prošlog mjeseca.

kanabis-02Davljenik se hvata za slamku. A ako će bolesnom čovjeku muke olakšati kanabis, onda ni Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, uglavnom, ne bi trebalo da ima ništa protiv. Jer, kako reče Momčilo Novaković iz NDP-a: „Ljudi svašta koriste da bi im bilo bolje“.

Oni drugi žele da vide kakva su iskustva medicinara u svijetu, šta savjetuju Agencija za lijekove BiH, farmaceuti. Žele da se uradi detaljno istraživanje kako bi sve bilo u okvirima zakona. Jer, ovo je pitanje koje bi, ako bi se našlo pred poslanicima, izazvalo mnogo polemike. Riječ je, vele, o legalizaciji droge.

I ovo je potpuno opravdano. Ali bi bilo dobro da malo ubrzamo ekspertize pa, ako valja svijetu, da uvodimo i mi. Da spašavamo što se spasiti može.

Zdenka Gojković, član ekspertske radne grupe i načelnik Odjela za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS, kazala je da je sada sve na ministarstvima, jer ovo pitanje podrazumijeva izmjene niza zakona.

Davljenik se hvata za slamku. A ako će bolesnom čovjeku muke olakšati kanabis, onda ni Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, uglavnom, ne bi trebalo da ima ništa protiv.

Kanabis bi se, kažu ljekari, mogao koristiti tek kada se iscrpe sve druge mogućnosti. Značajno bi umanjio karcinomski bol, mučninu nakon hemoterapije, a kod anoreksije bi mogao da otvori apetit. Medicinari ističu da lijekovi na bazi kanabisa pomažu i oboljelima od multiple skleroze, onima koji pate od spasticiteta mišića, kod AIDS-a može olakšati liječenje i povećati apetit. U slučaju Dravetovog sindroma, rijetke dječije bolesti, smanjuju učestalost epileptičkih napada.

Foto cnn.com

Ipak, posljednje informacije iz medicinskih krugova govore da bi do ovog svetog medicinskog momenta mogla da protekne cijela godina. Jer, administrativni put od kanabinoida kao zabranjenih supstanci do kanabinoida poželjnih i prijeko potrebnih u medicini je zapravo dugotrajan, koliko god se to činilo kao obična tehnička stvar.

Dok čekamo ekspertizu domaćih stručnjaka, trebalo bi da znamo da je Agencija za hranu i lijekove u Sjedinjenim Američkim Državama odobrila dva medikamenta na bazi kanabisa, a isto toliko prihvatila je i Evropska medicinska agencija. „Dranabinol“ i „Nabilon“ svakodnevno su u potrebi.

Zvanični podaci govore da je u Republici Srpskoj, na primjer, sve više oboljelih od karcinoma i da je riječ zapravo o svjetskom trendu. Ipak, svijet bilježi i pad smrtnosti zahvaljujući naprednim tehnologijama, boljoj dijagnostici, ranom otkrivanju bolesti, ali i dobrim lijekovima.

Ipak, posljednje informacije iz medicinskih krugova govore da bi do ovog svetog medicinskog momenta mogla da protekne cijela godina. Jer, administrativni put od kanabinoida kao zabranjenih supstanci do kanabinoida poželjnih i prijeko potrebnih u medicini je zapravo dugotrajan, koliko god se to činilo kao obična tehnička stvar.

Naše slabe tačke su pluća, debelo crijevo, dojka, grlić materice, prostata…

Na pitanje kada bi nadležni mogli da se posvete pitanju upotrebe kanabisa u medicini, dobile smo odgovor da od toga još nema ništa.

Tehnička stvar tako je na čekanju. Na čekanju je i običan čovjek koji svakog dana umre u hiljadama malih smrti. Jer, ni bol ni bolest ne čekaju sjednice skupštine, poslanike, eksperte i ekspertize.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije